Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 4 – Fulham

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 12.  
FA Cup: Fjärde rundan.
League Cup: Andra rundan.

Efter en 16 år lång framgångssaga går Fulham in i en säsong utan Mohamed Al Fayed.
Den nye ägaren har ännu mer pengar.
Men räkna inte med någon revolution på Craven Cottage.

Under Mohamad Al Fayeds ledning gjorde Fulham resan från tredjedivisionen till att bli ett etablerat Premier League-lag.
Ibland går det lite ”under radarn” att Fulham backats upp av en rik ägare. Medan Chelsea och Manchester City beskylls för att vara köpelag har Fulham fått arbeta ostört.
Det är väl naturligt när man håller till i tabellens mittenregion och aldrig hotar att slå sig in bland topplagen.
Men i sommar stod det klart att Al Fayed klipper banden till Fulham. Den förre Harrod’s ägaren kommer alltid att vara ihågkommen bland fansen. Mer än 1 300 supportrar skrev under ett upprop om att döpa om Riverside Stand till Mohamad Al Fayed Stand.

Efterträdaren heter Shahid Khan, ägare till NFL-laget Jacksonville Jaguars.
Khan föddes i Pakistan, men flyttade till USA som 16-åring för att studera. Hans förmögenhet är större än Al Fayeds, men det betyder inte att Fulham kommer att göra ”en Monaco” och handla spelare från höger till vänster.
Shahid Khan har haft en mycket mer reserverad approach. I sitt första tal till fansen talade han om att säkerställa att klubben spelar i Premier League, satsa på ungdomsverksamheten och ”community projects”. En annan plan är att bygga ut arenan så att den kan ta emot 30 000 åskådare.

Ägarbytet har inte lett till några större investeringar i spelartruppen. Martin Jol har gjort små, kloka köp. Målvakten Maarten Stekelenburg från Roma säkrades tidigt, liksom backfyndet Sascha Riether där man utnyttjade köpoptionen. Fernando Amorebieta ansluter på free transfer från Athletic Club och Adel Taarabt på lån från QPR. Taarabt är förstås spännande, en spelare som blandar insatser i världsklass med bottennapp.
Det blir kul att följa tidigare AIK-spelaren Derek Boateng, också en free transfer, från Dnipro. Det har ryktats om den flytten länge, nu får Boateng chansen att visa upp sig i Premier League. Centrala mittfältet drabbades av flera tapp inför förra säsongen (Danny Murphy, Mousa Dembélé, Dickson Etuhu) så den lagdelen känns som lagets svagaste. Kan Boateng bli lösningen?
Minst lika roligt blir att se om Alexander Kacaniklic är redo att etablera sig på allvar. Svensken gjorde en stark inledning på säsongen, men lånades (lite överraskande) ut till Burnley under våren för att få speltid. Bakom Kacaniklic lurar Kerim Frei, en 19-åring, vars karriär stagnerat något. Frei har placerats i turkiska klubbar, men än så länge är han kvar.

Managern Martin Jol väntas plocka in en ny striker. Det ryktas om Darren Bent som hamnat i frysboxen i Aston Villa. Ett anfallspar med Dimitar Berbatov och Darren Bent låter onekligen intressant.
Bents ankomst, även om det blir som bänkspelare, är välkommen då alltför stort målansvar vilade på Dimitar Berbatov förra säsongen. Mladen Petric, som skulle avlasta bulgaren, floppade och fick inget nytt kontrakt. Bakom Berbatov finns endast Hugo Rodallega, som knappast kan räknas som en pålitlig målkälla.
Martin Jol måste få in en striker och bör lyckas med tre veckor kvar av fönstret.
Frågan är vad en övergång till tvåmannaanfall (?) betyder för Bryan Ruiz, som trivdes utmärkt i rollen som släpande anfallare. Ruiz har dessutom fått konkurrens av Adel Taarabt som rimligen bör slåss om samma position. Av den anledningen är Taarabt-värvningen inte helt logisk. Eller kan Taarabt anpassa sig till en plats på kanten? En elva med Berbatov, Taarabt och Ruiz känns inte helt klockren i presspelet…

Fulhams slagstyrka känns som vanligt. Inte tillräckligt bra för att slå sig in bland topp sex, förmodligen inte ens bland topp åtta. Men alldeles för bra för att åka ur.
Det blir förmodligen en ny säsong i mittens rike.
Det har i alla fall en fördel.
Oavsett hur rik ägare man har, trampar man ingen på tårna.

Tänkbar startelva:
Stekelenburg – Riether, Hangeland, Amorebieta, Riise – Boateng, Sidwell – Duff, Ruiz, Taarabt – Berbatov.

Transfers In: Maarten Stekelenburg (Roma, £4.76m), Sasha Riether (Cologne, £1.27m), Fernando Amorebieta (Athletic Bilbao, Free), Derek Boateng (Dnipro, Free), Ange-Freddy Plumain (Lens, Free), Adel Taarabt (QPR, Loan).
Out: Mark Schwarzer (Chelsea, Free), Alex Smith (Swindon, Free), Dan Burn (Birmingham, Loan), Ryan Williams (Oxford, Loan)
Released: Chris Baird, Simon Davies, Mahamadou Diarra, Thomas Donegan, Corey Gamiero, James Musa, Richard Peniket, Mladen Petric, Csaba Somogyi.
Nyckelspelaren: Dimitar Berbatov.
Håll ögonen på: Adel Taarabt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB