Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 5 – Manchester City

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 2.
Champions League: Utslaget i gruppspelet.  
FA Cup: Final.
League Cup: Tredje rundan.

Efter ett år av stagnation har spänt Manchester City musklerna igen.
Med en ny tränare och nyförvärv för närmare en miljard kronor ska de ta tillbaka ligatiteln.
Ändå har de sluppit favoritskapet.

Vid den här tiden förra sommaren var det mesta uppåt i Manchester City.
Klubben dansade fortfarande fram på minnena av Sergio Agüeros titelvinnande mål i slutsekunderna mot QPR, Carlos Tévez var tagen till nåder och revanschsugen och förväntningarna var redo att utmana i Champions League.
Men det blev inte så harmoniskt som det var tänkt.
När inte Carlos Tévez strulade skapade Mario Balotelli svarta rubriker. Agüero drogs med skadebekymmer, Joe Hart såg mänsklig ut och Champions League-äventyret blev ett massivt fiasko. City lottades visserligen, återigen, i en übertuff grupp, men att de skulle ge sig så lätt hade få trott på förhand.

Så det var ingen överraskning att Roberto Mancini fick lämna tränarstolen. Den försmädliga förlusten mot Wigan i FA-cupfinalen gav ägarna vatten på sin kvarn.
Manchester City behövde en förändring i ledarstaben.
Lösningen stavas Manuel Pellegrini, en chilenare med ett imponerande cv.
Han gjorde underverk med Villarreal och var en missad Riquelme-straff från att ta laget till Champions League-final 2006. Därefter tog han över Real Madrid, före José Mourinho, och ledde laget till poängrekord i La Liga. Det räckte dock inte till ligatiteln eftersom Barcelona tog ännu fler poäng i en liga som utvecklats till ett duopol.
Pellegrini fortsatte till Málaga där han med hjälp av stora investeringar förvandlade laget till en Champions League-klubb. I våras var de så när att slå ut Dortmund och nå semifinal.
Pellegrini är knappast någon rookie.

Efter att förra sommaren ha gått fel på en rad värvningar (Maicon! Javi Garcia! Scott Sinclair!) har City nu värvat mer klokt.
När de ordinarie landslagsspelarna inte är tillgängliga har Citys nya ledning med Txiki Begiristain och Ferran Soriano istället hämtat in den spanska b-uppställningen. Citys offensiv kan i vissa matcher bestå av David Silva, Jesús Navas och Alvaro Negredo.
Navas känns som en klockren värvning för ett lag som haft problem med spelbredden. Nu har de en ytter som ”slickar kanten” och drar isär motståndarna. Negredo är en perfekt backup till Agüero/Dzeko. När han har sin dag är han en striker av högsta klass.

Vid sidan av de spanska importerna från Sevilla lade City tidigt beslag på Fernandinho från Sjachtar Donetsk. Brassemittfältaren imponerade stort i Champions League förra säsongen och blir sannolikt ett bättre, mer rörligt, komplement till Yaya Touré än Javi Garcia.
Men den stora guldklimpen är ändå Stevan Jovetic. Den offensive mittfältaren är den hittills häftigaste värvningen till Premier League i sommar. Han bidrar främst med kreativitet, vilket lättar bördan för David Silva.
Manuel Pellegrini är inte nöjd där. Det ryktas om att City jagar Pepe från Real Madrid, vilket skulle förstärka backsidan avsevärt. Med Matija Nastasic skadad har den värvningen blivit än mer angelägen.

Manchester City känns avsevärt bättre än förra säsongen. Ändå har de inte fått bära favoritskapet hos experterna och spelbolagen. Många pekar istället ut Chelsea som favorit till ligatiteln.
Det måste bero på Pellegrini-faktorn, att den nye tränaren anses ”grön” i Premier League. Truppmässigt anser jag att City har det bästa och bredaste materialet i ligan.
Vad måste till för en ny ligatitel?
För det första måste Joe Hart hitta tillbaka till formen han höll 2011/12. Han vacklade stundtals förra säsongen, vilket skapade osäkerhet i backlinjen. Sedan vilar tungt ansvar på Yaya Touré.
Han kommer förmodligen få en mer defensiv roll den här säsongen. Hanterar han det? Eller ger han sig ändå i väg på offensiva utflyker som straffar laget?
Manuel Pellegrini har utlovat offensiv fotboll. Jag tror att vi får se ett mer sevärt City och samtidigt som defensiven blir tätare.
Det bör betyda en framgångsrik säsong.

Tänkbar startelva:
Hart – Zabaleta, Kompany, Nastasic, Clichy – Fernadinho, Touré – Navas, Jovetic, Silva – Agüero.

Transfers In: Fernandinho (Shakhtar Donetsk, £30m), Jésus Navas (Sevilla, £17m rising to £22.9m), Alvaro Negredo (Sevilla, £16,4m rising to £20.6m), Stevan Jovetic (Fiorentina, £22m).
Out: Carlos Tévez (Juventus, £10m rising to £12m), Jeremy Helan (Sheffield Wednesday, Undisclosed), Wayne Bridge (Reading, Free), Ryan McGivern (Hibs, Free), Roque Santa Cruz (Malaga, Free), Kolo Touré (Liverpool, Free), Maicon (Roma, Undisclosed), Reece Wabara (Doncaster, Loan).
Released: Filippo Mancini.
Nyckelspelaren: Yaya Touré.
Håll ögonen på: Stevan Jovetic.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB