Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 7 – Norwich City

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 11.
FA Cup: Fjärde rundan.
League Cup: Kvartsfinal.

Två år i rad har man slutat i mitten av tabellen.
Nu har Norwich gjort ett ambitiöst försök att flytta fram sina positioner ytterligare.
Chris Hughtons lag är en av vinnarna den här sommaren.

När det nya tv-avtalet säkrades förra sommaren var det väntat att det skulle gynna många av mittenlagen.
De som tidigare inte kunnat handla för mer pengar än de gjort av med har nu en rejäl, innestående, utbetalning som väntar vid årets slut.
Norwich har gått all in.
Redan i mars säkrades Ricky van Wolfswinkel på pre-contract.
Det var en hint om att Norwich var berett att lägga om kursen. Från att konsekvent leta fynd i lägre divisioner till att hitta prisvärda köp i fotbolls-Europa. Det var inte så länge sedan som van Wolfswinkel ryktades vara på väg till avsevärt större klubbar.
Efter det följde Gary Hooper från Celtic, Leroy Fer från Twente, Martin Olsson från Blackburn och Nathan Redmond från Birmingham.
Totalt har nyförvärven kostat €28,5m samtidigt som spelare sålts för cirka €3m. Ägaren, Delia Smith, har uppenbarligen gett vd:n David McNally och managern Chris Hughton klartecken att spendera.
Det har till och med snackats om försök att värva Juventus Fabio Quagliarella.
Även om jag är tveksam till att det vore ett smart köp så vore ett anfall med van Wolfswinkel och Quagliarella, rent namnmässigt, ett anfall utöver det vanliga.

Det är svårt att veta var man har Norwich. Under en period över tio matcher förra hösten var de ligans hetaste lag. De besegrade både Manchester United och Arsenal och såg ut att kunna hota om Europaplatser.
Det var efter det att Hughton hittat rätt med en 4-5-1-uppställning med Wes Hoolahan bakom Grant Holt. Det fungerade ett tag, men sedan dalade formen och under våren fick Norwich ändå kämpa om kontraktet.
Laget slutade elva, men det var tack vare en uppryckning under slutomgångarna. Det målar inte över det faktum Norwich under stora delar av säsongen såg ut som en nedflyttningskandidat.

Offensiven var ett stort problem. När Grant Holt inte producerade mål i önskvärd utsträckning (8 på 34 matcher) fanns det ingen annan som gjorde det.
Nu har klubben åtgärdat det. Istället för begränsade ersättare som Kei Kamara, Simeon Jackson och Harry Kane har Norwich dels hämtat in Ricky van Wolfswinkel, dels Gary Hooper. 25-årige Hooper gjorde 63 mål på 95 matcher för Celtic. Bakom dessa finns Luciano Becchio.
Det blir intressant att se om Chris Hughton övergår på ett tvåmannanfall för att foga in båda dessa herrar. Under försäsongen har han spelat 4-4-1-1 med Fer eller Hoolahan som offensiv mittfältare.
van Wolfswinkel och Hooper ska lösa offensiven nu när Grant Holt dessutom skrivit på för Wigan.
Det andra finns redan på plats.

Målvakten John Ruddy missade en stor del av förra säsongen på grund av skada. Han känns nästan som ett nyförvärv.
Försvaret var starkt ifjol och har blivit än bredare med Martin Olsson som kommer konkurrera med Javier Garrido om vänsterbacken.
På mittfältet finns flera underskattade krigare som Alexander Tettey och Bradley Johnson. Lägg till Jonny Howson, nye Leroy Fer och begåvade Wes Hoolahan och man inser att Norwich har rätt bra bredd.
Nathan Redmond, länge ansedd som en supertalang, kan för övrigt bli en överraskning. Han debuterade under Chris Hughton i Birmingham som 16-åring. Nu är han 19 och får chansen i Premier League.

Många ser nog Norwich som ett möjligt skrällag som kan hota om en topp åtta-placering. Jag sätter fortfarande ett frågetecken för lagets bortaspel där man förra säsongen var tredje sämst i ligan.
Managern Chris Hughton säger att målet är nytt kontrakt. Supportrarna skulle vara överlyckliga över en ny elfteplats.
Om Chris Hughton får allt att stämma – om Ricky van Wolfswinkel och/eller Gary Hooper blir den målgaranti laget behöver – då kan det gå ännu bättre.

Tänkbar startelva:
Ruddy – Russell, Turner, Bassong, Olsson – Snodgrass, Tettey, Johnson, Pilkington – Fer – van Wolfswinkel.

Transfers In: Ricky van Wolfswinkel (Sporting Lisbon, £8.5m), Martin Olsson (Blackburn, £2.5m), Nathan Redmond (Birmingham, £2.2m rising to £3.2m), Javier Garrido (Lazio, £1.275m), Carlo Nash (Stoke, Free), Leroy Fer (FC Twente, undisclosed), Gary Hooper (Celtic, £5m).
Out: Leon Barnett (Wigan, Undisclosed), Grant Holt (Wigan, £2m), James Vaughan (Huddersfield, £1m), Tom Adeyemi (Birmingham, Free), Olumide Durojaiye (Falkirk, Free), George Francomb (AFC Wimbledon), Chris Martin (Derby, Free), Korey Smith (Oldham, Free), Jed Steer (Aston Villa, Free), Marc Tierney (Bolton, Free), Elliott Ward (Bournemouth, Free), Declan Rudd (Preston, Loan).
Released: Lee Camp, Simeon Jackson, Ramil Sheriff.
Nyckelspelaren: Ricky van Wolfswinkel.
Håll ögonen på: Robert Snodgrass.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB