Startsida / Inlägg

Deadline day – det hände

av Kalle Karlsson

Väntade affärer, oväntade affärer, rykten om bedragare, Arsenal-jubel, Manchester United-besvikelse…
Deadline day blev precis så händelserik som vi trott och hoppats.

Vad tusan var det som hände egentligen?
Jag sitter hemma nu och varvar ned efter en tolv timmar lång webb-tv-sändning.
Det flimrar nästan framför ögonen, man vill bara lägga sig och inte vakna på en vecka. Det känns ungefär som om man fått en tackling av Scott Stevens. Kan jag tänka mig, jag har aldrig fått en tackling av Scott Stevens och det är jag glad för.
Nu är klockan 02.12 och jag ska försöka sammanfatta lite kort vad som hände under måndagen. Självklart med lite snabba natt-tankar om övergångarna.

Det började med en bomb. Det är ingen affär som kommer få Twitter att trenda, men Marko Arnautovic till Stoke var en transfer som gått ”under radarn”. Ingen hade ens antytt något om det innan bekräftelsen kom på morgonen.
Arnautovic är en galenpanna, en talangfull galenpanna, och det kan bli både fågel eller fisk. Förmodligen inget däremellan.
Att Stoke dessutom värvade Stephen Ireland från Aston Villa gjorde det bara än roligare. Två säregna figurer som Mark Hughes ska få styr på.
Vi kan passa på att Stoke senare under kvällen släppte Michael Kightly och och Ryan Shotton på lån till Burnley respektive Wigan. Nu är båda långkastarna, Rory Delap och Shotton, borta mot Britannia.
Nog om Stoke.

Liverpool säkrade tre värvningar inom kort varsel. Alla tre var väntade då de fanns på Anfield under söndagens ligamatch: Mamadou Sakho, Tiago Illori och Victor Moses (lån).
Sakho är mest namnkunnig, en före detta supertalang som ”misshandlats” i PSG och som nu tar ny fart i Liverpool. Han är ett fysiskt praktexemplar som dock har brister (begränsad tekniskt och misstagsbenägen), men kan Brendan Rodgers tvätta bort svagheterna är det en blivande storback. Victor Moses är en uppgradering av Stewart Downing. Ett bra lån, enligt mig. Ilori en framtidsvärvning, också vettigt.
När dessa tre tickat in var det fortfarande innan lunch.

Arsenals fans levde på hoppet. De har vädjat efter tunga värvningar och redan under söndagen fanns trovärdiga uppgifter som att Mesut Özil var på ingång.
Känslan var att Arsenal skulle spendera. This is the day. Arsène Wenger var ”confident”. Men än så länge ingen bekräftelse.
Sedan kom uppgifterna som gjorde Arsenalfansen nervösa. ”Manchester United och PSG ger sig in i jakten på Özil”.
Och senare: ”PSG have outbid Arsenal”.
Ungefär samtidigt var Nicklas Bendtner på besök hos Crystal Palace. Ett litet hopp om att bli av med dansken, men det besökte var fruktlöst. Bendtner vände hem till Islington.
Det var upplagt för en lång kväll.

Under tiden på annat håll:
Peter Odemwingie satte sig i bilen – nu med tillstånd från WBA – och körde till Cardiff för att göra klart med nykomlingen. Det blev klart, dock lite för tidigt för att skapa någon Odemwingie-dramaturgi.
West Bromwich bekräftade lånet av Morgan Amalfitano från Marseille. Senare anslöt Stéphane Sessègnon från Sunderland. Det är en chansning då spelarens form varit nedåtgående.
Det mest kittlande var dock ryktet om ett nytt lån av Romelu Lukaku. Det sprack dock och det betydde att Shane Longs eventuella flytt till Hull City inte heller blev av.
WBA säkrade målvakten Lee Camp på lån. Han ska täcka upp för skadade Ben Foster.
WBA lyckades åtminstone skaffa sig fler alternativ i offensiven och en Foster-vikarie.

Paolo Di Canio i Sunderland var länge sommarens mest aktiva tränare. Igår säkrade han två italienare: Fabio Borini på lån och Andrea Dossena från Napoli (också lån). Inga supervärvningar, men det har varit temat för Sunderlands mercato: Kvantitet snarare än kvalitet.

Southampton var klar med sin sommar före deadline day. Igår passade Nicola Cortese på att släppa Emmanuel Mayuka till Sochaux på lån.

Swansea gjorde en affär som gjorde laget lite mer spanskinfluerat: Alvaro Vazquez från Getafe hämtades på lån.

När klockan tickat fram till 19-tiden bekräftade Arsenal lånet av Emiliano Viviano. Målvakten kommer närmast från Palermo, men har spelat för Inter och Fiorentina. Kanske ger han Wojciech Szczesny konkurrensen som polacken behöver?
Fortfarande ingen Özil-bekräftelse. Skulle affären gå i stöpet?

Klockan tickade på. Småaffärer bekräftades. Benoït Assou-Ekotto på lån till QPR. Tom Carroll från Spurs till QPR på lån. Nick Powell på lån till Wigan. Bebé (!) till Paços de Ferreira.
En lite tyngre övergång: Barry Bannan skrev på för Crystal Palace. Han kommenterade det med orden ”over the moon”, vilket var lite kul.

Klockan hann bli 22. Ingen Mesut Özil-bekräftelse trots att ”säkra källor” för flera timmar sedan hävdat att det skulle bli klart ”inom en timme”.
Det kablades ut bilder på hur tysken smet in på ett hotell (utan att någon försökte dölja det med skynken. Då kändes det som en tidsfråga.
Klockan 23.23 kom bekräftelsen: Mesut Özil var klar för Arsenal.
Arsène Wenger och Ivan Gazidis hade sprängt bort transferrekordet och lönestrukturen all världens väg.
Twitter exploderade. Under dagen skickades tre miljoner tweets om Özil. Tre miljoner. Gunners-fans som våndats hela sommaren fick sin belöning.
Mesut Özil ensam räcker inte för att göra Arsenal till en reell titelkandidat. Men det räcker för att ta klubben till en ny nivå. Skicka en signal om att man kan värva spelare, om att man är att räkna med.
Framför allt var det ett köp som lyfter minerna på Emirates. Visst behövdes kanske fler värvningar, men med Özil är entusiasmen tillbaka.

Manchester United var en annan klubb som hade en definierande måndag. Hela sommaren har David Moyes letat en central mittfältare.
Jag sa rätt tidigt i somras i Sillypodden att jag trodde att det skulle sluta med Marouane Fellaini.
Deadline day blev dramatisk för United. Tidigt kom uppgifter om bud på Ander Herrera från Athletic Club. Rätt tidigt på dagen kom uppgifter om att United aktiverat utköpsklausulen på €36m. Bra spelare, men tveksamt om han var värd de pengarna.
Affären såg ut att vara på väg mot en lösning när det istället kom uppgifter om att bedragare utgett sig för att förhandla för klubben. Det är ännu oklart om det stämmer – vid midnatt rådde viss skepsis kring uppgifterna – men det var iallafall en deadline day-story i Odemwingie-klass.
Så utan Herrera stod Moyes och nye vd:n Ed Woodward där med Marouane Fellaini.
Everton-mittfältaren hade en utköpsklausul som gällde till 31 juli värd 23,5 miljoner pund. Nu betalade United 27 miljoner pund för att lösa spelaren. Efter midnatt kom bekräftelsen.
Fellaini ger United tyngd, styrka och huvudspel i världsklass (i båda straffområdena vilket inte ska underskattas). Men han är inte den passningsspelare och tempohöjare som laget hade behövt. Jag ställer mig ytterst tveksam till att han är värd de här pengarna.

När United inte lyckades lösa Leighton Baines gjordes ett desperat försök att få loss Fabio Coentrão från Real Madrid på lån. Papprena ska ha lämnats in, men det skedde inte i tid från båda klubbarna vilket gjorde att övergången föll.
Uniteds transfersommar måste betecknas som ett misslyckande.
Räcker köpet av Marouane Fellaini för att försvara ligatiteln? Det fungerade utan den där långsikta Paul Scholes-ersättaren ifjol, men då hette tränaren sir Alex Ferguson. Kan det lyckas igen? Tveksamt.

Det fanns en annan klubb som agerade sent, men som kom ut som vinnare.
Everton sålde Marouane Fellaini (för överpris). Man sålde även anfallaren Victor Anichebe till West Bromwich.
Men anledningen till att Roberto Martínez hade råd att släppa nigerianen Anichebe var att man fått klart med Romelu Lukaku på lån från Chelsea.
Grattis, Everton.
Det laget saknat senaste åren har varit en striker. Nu får man supertalangen som gjorde succé hos WBA ifjol.
Dessutom gjorde man den väntade manövern att värva James McCarthy från Wigan som ersättare till Fellaini.
Roberto Martínez, som sa att Everton ”inte behövde värva från Wigan”, har nu tagit med sig fyra spelare från sin förra klubb: Arouna Koné, James McCarthy, Antolin Alcaraz och Joel Robles (som dock tillhörde Atlético Madrid).
Dessutom, som bonus, anslöt Gareth Barry från Manchester City. Inte alls någon dum värvning för ett lag som Everton.
De fick behålla Baines, tog hem massa stålar på Fellaini, fick in McCarthy/Barry och kryddade med Lukaku på lån.
Bill Kenwright och Roberto Martínez köpte sig lite arbetsro.

***
Själv skulle jag behöva en massa ro efter snart 16-timmars sillyhets. Men jag räknar med som vanligt lista de bästa värvningarna. Tids nog. Nu ska jag sova.
Till sist.
Stort tack för visat intresse och alla begåvade frågor under livesändningen idag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB