Startsida / Inlägg

Så ska nyförvärven lyfta sina lag

av Kalle Karlsson

Till helgen drar Premier League igång igen.
Då har vi ett helt gäng deadline day-värvningar som kan vara aktuella för spel.
Här tittar vi närmare på vilka roller de kommer få i sina nya lag och om lagets taktik påverkas.

Tidningen The Guardian publicerade igår en text där de analyserade hur de nya stjärnorna skulle passa i sina klubbar.
Jag hade tänkt att begränsa mig till Mesut Özil, som lär ha flest blickar riktad mot sig i helgen, men sedan tänkte jag om.
Istället gjorde jag en kortare analys av alla övergångar som jag fann intressanta under transferfönstrets sista dygn.

ARSENAL

Mesut Özil
Position: Offensiv mittfältare.
Kommentar: Arsenals supervärvning lämnade Real Madrid för att han inte längre kände sig uppskattad och för att han inte var garanterad att få spela centralt. Räkna med att han kommer att få nummer tio-rollen i Arsène Wengers bygge (vilket betyder att Santi Cazorla kommer flyttas ut på kanten). Özil är en av Europas bästa framspelare och kommer att röra sig mot vänsterkanten för hitta ett samarbete med Santi Cazorla.
Spelare som påverkas: Santi Cazorla, Tomas Rosicky, Jack Wilshere.
Spelsätt som påverkas: Arsenal har haft samma spelidé en längre tid och den förändras inte med Özil. Möjligen förfinas den. En aspekt som få nämnt med tysken är att han, förutom att han är en vass passningsspelare, även är vass i djupled. Åtminstone är det en egenskap vi sett i landslagströjan. Arsenal kan ofta sakna vertikala alternativ, inte minst när Santi Cazorla eller Jack Wilshere spelar i den offensiva rollen (Rosicky är bättre i det avseendet). Özil kan både agera playmaker och sticka in bakom targetspelaren Olivier Giroud.

Startelvan med Özil:
Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Arteta, Ramsey – Walcott, Özil, Cazorla – Giroud.

CHELSEA

Samuel Eto’o
Position: Striker.
Kommentar: José Mourinho ville verkligen ha en ny anfallare så mycket att han var beredd att skicka i väg Romelu Lukaku på en ny lånesejour. Om Eto’o har behållit åtminstone 90 procent av sin kapacitet som han höll i Inter får Chelsea en vass anfallare. Stark, snabb, målfarlig – och beredd att ta jobbet i defensiven.
Spelare som påverkas: Fernando Torres, Demba Ba.
Spelsätt som påverkas: Chelsea saknade en anfallare som kunde suga fast bollar förra säsongen. Eto’os främsta kvaliteter är inte targetspelet, men hans snabbhet gör att motståndarnas backlinje måste falla, vilket skapar ytor åt Chelseas mittfältare.

Willian
Position: Offensiv mittfältare.
Kommentar: Chelseas senaste lyxköp gör en redan tuff konkurrens om platserna mördande. Det finns ingen given plats för Willian, men han är tämligen anpassningsbar och kan spela på alla tre offensiva mittfältspositioner. José Mourinho har flera valmöjligheter: Antingen behåller han Eden Hazard till vänster, spelar Oscar/Juan Mata centralt och Willian till höger. Eller så flyttar han Hazard till mitten (vilket Mourinho talat om), spelar Willian i sin bästa (?) position till vänster och sätter De Bruyne/Oscar/Mata på högerkanten.
Spelare som påverkas: Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Juan Mata, André Schürrle, Oscar.
Spelsätt som påverkas: Inte nämnvärt.

Startelvan med Willian:
Cech – Ivanovic, Terry, Luiz, Cole – Ramires, Lampard – Willian, Mata, Hazard – Eto’o.

EVERTON

Gareth Barry
Position: Mittfältare.
Kommentar: Barry blev överflödig i Manchester City när klubben hämtade in Fernandinho. Nu har engelsmannen gått till Everton på lån och där kommer han göra nytta. Övergången är framför allt intressant ur en aspekt: Everton var en av få klubbar som förra säsongen ofta spelade utan defensiv mittfälttare. Istället hade man ett rakt 4-4-1-1 där Leon Osman och Darron Gibson delade på det defensiva ansvaret (Phil Neville hade en något lägre utgångsposition när han spelade). Gareth Barry kommer att få uppgiften att samla framför backlinjen medan nye James McCarthy eller Leon Osman får frihet att följa med i offensiven.
Spelare som påverkas: Darron Gibson, Leon Osman.
Spelsätt som påverkas: En uttalad defensiv mittfältare bör göra laget mer tätt.

Startelvan med Barry:
Howard – Coleman, Jagielka, Distin, Baines – Mirallas, Barry, McCarthy, Pienaar – Barkley – Lukaku.

LIVERPOOL

Mamadou Sakho
Position: Mittback.
Kommentar: Liverpool har letat en mittback hela sommaren. När Papadopoulos-affären inte blev av, föll istället valet på Mamadou Sakho från Paris SG. 23-åringen är ett fysiskt monster framför allt som ger laget tyngd i eget straffområde.
Spelare som påverkas: Martin Skrtel.
Spelsätt som påverkas: Sakho är snabbare än Skrtel (och avsevärt snabbare än Jamie Carragher), vilket betyder att Brendan Rodgers kan bli än mer djärvt i sitt höga presspel. Ett problem med Sakho/Agger är att båda är vänsterfotade. Det betyder att motståndare kan styra uppspelen och ”låsa” till den mittbacken som måste spela upp med ”fel” fot.

Victor Moses
Position: Högerytter.
Kommentar: Moses ansluter på lån och ger Brendan Rodgers välbehövlig bredd. 22-åringen är en klassisk ytterspelare; han håller bredd, utmanar och slår inlägg. Moses är ett alternativ till Jordan Henderson, som används som ”balanserande” högerspelare. Moses är mer offensiv, men avsevärt sämre defensivt.
Spelare som påverkas: Jordan Henderson.
Spelsätt som påverkas: Med Moses till höger blir Liverpools elva mer offensiv. Kommer säkerligen användas när laget jagar ett kvitterings-/segermål.

Startelvan med Sakho och Moses:
Mignolet – Johnson, Sakho, Agger, Enrique – Lucas, Gerrard – Moses, Suárez, Coutinho – Sturridge.

MANCHESTER UNITED

Marouane Fellaini
Position: Mittfältare.
Kommentar: Fellaini har haft fyra olika positioner i Everton: defensiv mittfältare, box-to-box-mittfältare, offensiv mittfältare och striker. I Manchester United är han tänkt att spela som box-to-box-mittfältare bredvid Michael Carrick. Han bidrar främst med styrka, huvudspel och bollvinnaregenskaper.
Spelare som påverkas: Tom Cleverley, Anderson.
Spelsätt som påverkas: United kommer inte skruva upp tempot på passningsspelet tack vare Fellaini. Däremot blir de svårare att bryta ned, vilket inte minst är viktigt i toppmatcher på bortaplan. Laget blir avsevärt starkare på fasta situationer.

Startelvan med Fellaini:
De Gea – Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Fellaini – Valencia, Rooney, Welbeck – van Persie.

STOKE

Stephen Ireland
Position: Mittfältare.
Kommentar: Mark Hughes hämtade in Stephen Ireland på lån innan fönstret slog igen, och det är en intressant övergång. Dels spelade Ireland sin bästa fotboll i karriären under Hughes säsongen 2008/09, dels kan man se hur managern sakta men säkert bygger om truppen. Mark Hughes har ju fått uppdraget att spela mer attraktiv fotboll och Ireland är en annan spelartyp än de man tidigare ställde upp med.
Spelare som påverkas: Glenn Whelan.
Spelsätt som påverkas: När Stoke hade Glenn Whelan och Dean Whitehead som centrala mittfältare visste man vad man fick (och det var inte tiki-taka). Nu har Mark Hughes möjlighet att spela Steven N’Zonzi bredvid Stephen Ireland och det ger helt andra möjligheter.

Startelvan med Ireland:
Begovic – Cameron, Huth, Shawcross, Pieters – Arnautovic, N’Zonzi, Ireland, Etherington – Walters, Crouch.

SUNDERLAND

Sung-Yong Ki
Position: Defensiv mittfältare.
Kommentar: Sydkoreanen fanns inte med i Michael Laudrups planer längre efter en sommar där Swansea värvat Shelvey och Cañas. Det kan bli Sunderlands lycka. Laget har haft problem på centralt mittfält och därför kan Ki gå rakt in i elvan. ”Sydkoreas Gerrard”, som han kallats, är klok med bollen, en säkerhetsspelare, som dessutom har bra distansskott.
Spelare som påverkas: Sebastian Larsson, Cabral, David Vaughan, Jack Colback.
Spelsätt som påverkas: Ki är en skicklig passningsspelare, vilket bör betyda att Sunderland kan spela upp genom mitten mer frekvent.

Startelvan med Ki:
Westwood – Celustka, O’Shea, Diakité, Colback – Johnson, Larsson, Ki, Giaccherini – Altidore, Fletcher.

TOTTENHAM

Christian Eriksen
Position: Offensiv mittfältare.
Kommentar: Dansken jagades tidigare av alla Europas storklubbar. Senaste året minskade intresset och nu är det upp till bevis. Eriksen är en nummer tio-spelare och passar bra i 4-2-3-1-systemet. Där ger han andra dimensioner (inte minst playmaker-egenskaper) än när Mousa Dembélé spelat där. Eriksens roll om André Villas-Boas vill spela 4-3-3 är inte lika given.
Spelare som påverkas: Mousa Dembélé, Gylfi Sigurdsson.
Spelsätt som påverkas: Eriksen är en skicklig passningsspelare som passar i ett possession-baserat lag. Han är inte anpassad efter det fartfyllda spel som Spurs använde ifjol. Man kan ana att Soldado kommer få fler instick med Eriksen bakom sig än med Dembélé.

Erik Lamela
Position: Högerytter.
Kommentar: Gareth Bale har dragit på sig Madridtröjan. Den som i första hand ska fylla tomrummet är Erik Lamela. Argentinaren har liknande kvaliteter; han är snabb och stark och inte minst effektiv när han bryter in från kanten och tar skott. För Spurs del är det otur att hans ankomst påverkar Andros Townsends chanser att få speltid – Townsend har varit lagets bästa offensiva spelare de senaste matcherna.
Spelare som påverkas: Aaron Lennon, Andros Townsend.
Spelsätt som påverkas: Spurs har sett idéfattigt ut i de inledande omgångarna. Lamela är en ”dörröppnare” som ska få fart på anfallsspelet.

Startelvan med Eriksen, Lamela:
Lloris – Walker, Dawson, Vertonghen, Rose – Paulinho, Sandro – Lamela, Eriksen, Chadli – Soldado.

WEST BROMWICH

Morgan Amalfitano
Position: Högermittfältare.
Kommentar: Amalfitano var en av franska ligans vassare yttrar under sista året i Lorient. Flytten till Marseille blev inte vad han hoppats på, men det här är ändå en meriterad värvning för WBA. En tvåvägsspelare med förflutet som defensiv mittfältare. Bra passningsspel och ligger ofta högt upp i assistligan. Svagheten är att fransmannen gör för få mål och sällan tar sig förbi sin ytterback.
Spelare som påverkas: Chris Brunt.
Spelsätt som påverkas: Inte nämnvärt.

Victor Anichebe
Position: Striker.
Kommentar: Nigerianens har varit skadedrabbad, vilket hindrat hans utveckling. Grundförutsättningarna finns dock; Anichebe är stor och stark, snabb och en bra targetspelare. Ibland kan han bryta ned försvarare på ren fysik. Unyttjas han rätt – och får vara hel – kan han göra +10 mål.
Spelare som påverkas: Shane Long, Markus Rosenberg.
Spelsätt som påverkas: Anichebe är en skickligare targetspelare än Shane Long, vilket kan innebära att fler uppspel slås direkt från backlinjen mot anfallaren.

Stéphane Sessègnon
Position: Offensiv mittfältare.
Kommentar: Var en av ligans bästa offensiva spelare för två år sedan. Formen dalat betänkligt efter det, men Sessègnon hade sina stunder även ifjol. Steve Clarke lär i första hand använda honom som nummer tio-spelare där han är skicklig på små ytor. Gör för få mål.
Spelare som påverkas: James Morrison.
Spelsätt som påverkas: WBA:s omställningsspel var effektivt förra hösten med kvicka spelare som Shane Long och Peter Odemwingie. Med Sessègnon får de en irrationell spelare som även kan skapa chanser mot samlade försvar.

Startelvan med Amalfitano, Sessègnon, Anichebe:
Camp – Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell – Yacob, Mulumbu – Amalfitano, Sessègnon, Sinclair – Anichebe.

Fotnot: Startelvorna är ”tänkbara” formationer, inte nödvändigtvis de bästa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB