Startsida / Inlägg

Januzajs framtid kan bli en kärnfråga för Moyes

av Kalle Karlsson

Manchester United var på väg mot tredje raka förlusten.
Då klev Adnan Januzaj, 18 år, fram och vände matchen med två mål.
Det löste de mest akuta problemen. Nu har United fått ett nytt: Säkra talangen så fort som möjligt.

Adnan Januzajs två mål kunde inte ha kommit mer lägligt för David Moyes.
Nemanja Vidic hade bjudit Craig Gardner på 1–0 tidigt i första halvlek. Sunderland, lett av caretaker Kevin Ball, hade fått den energi ett lag i motgång behöver. De sprang, pressade, tacklade och var det bästa laget i första halvlek. Emanuele Giaccherini tvingade fram en superräddning av David De Gea och italienaren sköt över i bra läge precis före paus.
Samtidigt: Ett Manchester United som letade febrilt efter det där spelet som imponerade på alla i premiären borta mot Swansea. Var fanns kombinationsspelet? Idéerna?
Enda sättet att få något att hända var när Adnan Januzaj eller Nani gick på egna genombrottsförsök. De misslyckades oftast, men de satte ändå Sunderlands försvar på prov.

Vad kände David Moyes? De engelska tidningarna förberedde krisrubrikerna. Motvinden som den nye tränaren fått känna på under de senaste veckorna hade utvecklats till en orkan om Sunderland – jumbon i tabellen – gett United lagets tredje raka ligaförlust. Det hade i så fall varit första gången sedan säsongen 2001/2002 som Red Devils förlorat tre raka i ligan. Tolv år.
Vad skulle Moyes ta sig till? Tidigare har man kunnat peka på märkliga laguttagningar, men den här gången hade han mönstrat en rimlig elva. Adnan Januzajs startplats var inte så överraskande efter det pigga inhoppet mot West Bromwich.
Men Moyes livlinor var få. Han kunde inte, som brukligt, luta sig emot sina två enda offensiva världsklasspelare. Robin van Persie har hamnat i en formsvacka. Wayne Rooney kändes för en gångs skull inte särskilt giftig.
Det var då han klev fram, klubbens senaste juvel.
I den 55:e minuten tryckte han till direkt på Patrice Evras inspel och bollen satt distinkt bakom Kieren Westwood.
I den 61:a minuten studsade en andraboll till Januzaj i bortre ytan av straffområdet. 18-åringen drog till direkt med vänsterfoten och bollen satt otagbart intill bortre stolpen.
Aldrig tidigare har en så ung spelare gjort två mål i Premier League för Manchester United. Inte Ryan Giggs, inte Cristiano Ronaldo, inte Wayne Rooney.
En ny stjärna har presenterat sig.

Vissa drar parallellen till en annan ung spelare som debuterade och tog Premier League med storm.
Men jämförelsen med Federico Macheda haltar.
För fyra år sedan, på samma arena, gjorde en 17-årig Macheda sitt andra mål på två matcher för Manchester United.
Men Macheda nådde dit för att han fysiskt sett var en färdig a-lagsspelare. De andra egenskaperna var kraftigt eftersatta. Hans teknik och touch var medioker, spelförståelsen begränsad. De som såg honom i U21-matcher kunde se att han, spelmässigt, inte ens gjorde avtryck på den nivån.
Kiko Macheda har aldrig slagit igenom i Manchester United kommer inte göra det heller.
Adnan Januzaj lär göra det.
Här talar vi om en spelare som har en underbar teknik, snabbheten, speluppfattningen och en vass vänsterfot. När han byggt på sig fysiskt är han en tänkbar stjärna i den här ligan.

Adnan Januzaj var aktiv i första halvlek, men jag noterade också hur han hade problem att värdera i vissa situationer. Både en och två gånger slog lagkamraterna ut med armarna när Januzaj valde svåra alternativ istället för det enkla. Det är naturligt för en ung spelare.
I det avseendet kan man dra parallellen till en 18-årig Cristiano Ronaldo som brottades med samma svårigheter när han kom till England.
Men Januzajs frejdighet visar också en kvalitet som är gemensam med Ronaldo, en egenskap man ska vårda: Modet. Viljan att skapa. Efter en misslyckad dribbling var han beredd att försöka igen. Och igen. Det tyder på en spelare som är trygg i sin kunskap.
Trots en ojämn insats före paus tvekade han inte när lägena dök upp i andra havlek. Det avgjorde matchen.
Och räddade ansiktet på sin tränare.
Adnan Januzaj kommer att blanda och ge. David Moyes måste matcha honom varsamt även om han skulle rada upp stormatcher. Precis som Alex Ferguson hanterade Ronaldo. Ibland ska han starta, ibland ska han användas från bänken. Att lägga för stort ansvar på en ung spelare kan vara kontraproduktivt, lex Raheem Sterling.
Det allra viktigaste för David Moyes är dock att säkra upp Adnan Januzaj inför framtiden.

Januzajs kontrakt går ut nästa sommar. Klubben diskuterade ett sexårskontrakt med spelarens agent i våras, men när Alex Ferguson klev av bröts dessa förhandlingar.
Nu har 18-åringens förhandlingsläge förbättrats avsevärt.
Agenten Dirk De Vriese sa igår till Voetbal Niews att en rad storklubbar runt om i Europa visat intresse för den offensive mittfältaren.
Under hösten har det spekulerats i engelsk press att Januzaj ska skriva på ett nytt avtal, men än så länge har det inte blivit av. Med tanke på debaclet med Paul Pogba, som nu gör dundersuccé i Juventus, har United knappast råd att mista ännu en guldklimp som bosman.
Att säkra unga spelare har blivit mer komplicerat. Tidigare var det spelarna som vädjade om att få skriva på för att säkra sin proffsdröm. Om klubben hette Manchester United och stod högt upp i näringskedjan hade de signat om så kompensationen bestod av en korv med bröd.
Men tiderna förändras. Med nya reglerna som kräver egenfostrade spelare har spelarnas förhandlingsläge stärkts. Nuförtiden har tonåringarna skickliga agenter som ser till att maximera den ekonomiska vinningen.
För David Moyes kan affären en kärnfråga. Han har fått en tuff start på äventyret på Old Trafford, men en underskrift från klubbens största talang skulle höja managerns status hos fansen. Motsatsen skulle öka pressen ytterligare på Moyes och vd:n Ed Woodward.
Moyes sa förra veckan:
– Vi har väldigt höga förhoppningar på Adnan. Han är en Manchester United-spelare. Jag är säker på att han stannar. Han vill stanna.

Adnan Januzaj värvades till Manchester United från Anderlecht 2011. Han är född i Bryssel, föräldrarna härstammar från Kosovo/Albanien.
I Manchester har det snackats om den talangfulle yttern sedan han imponerade i reservlaget förra säsongen. I Sir Alex Fergusons sista match fick han plats på bänken, men fick inte hoppa in.
Under försäsongen i somras släpptes han dock fram av David Moyes och imponerade stort. Faktum är att han var lagets kanske bästa spelare i träningsmatcherna, så det var väntat att han skulle få chansen i ligan när ordinarie yttrar svikit (läs Ashley Young).
Januzaj har inte valt landslag. Hans familj vill att han representerar Albanien, men det återstår att se vem som vinner den dragkampen.
Ännu intressantare blir att se hur långt Manchester United är berett att gå för att säkra spelarens klubbtillhörighet.
De har knappast råd att gå miste om ytterligare en potentiell superstar.

Läs mer:
8 mar 2012: ”Så blir United-talangens flytt en jackpott för Mino Raiola”.
3 feb 2012: ”United fick nog av skandalspelaren”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB