Startsida / Inlägg

Genomgång – säsongen hittills (del 4)

av Kalle Karlsson

Nästan en femtedel av säsongen är avverkad.
Här går vi igenom klubb för klubb och ser vad som skett hittills.

5) Manchester City
Säsongen: Manuel Pellegrinis nya äventyr fick en rivstart i premiären där City krossade Newcastle. Alla bitar såg ut att vara på plats redan då. Laget har visat en oändligt hög högstanivå mot Newcastle och i derbyt mot Manchester United, men samtidigt gjort oroväckande många snedsteg.

Bäst hittills: Yaya Touré har hittat tillbaka till storformen och skruvar in frisparkar som om det vore världens enklaste sak.

Kan bättre: Sergio Agüero visar sporadiskt att han är en av världens bästa anfallare, men man önskar att han gjorde det vecka ut och vecka in.

Talangen: Matija Nastasic, 20 år, övertygade stort förra säsongen. Har dragits med skador i inledningen av hösten, men har inte heller sett lika stabil ut när han väl spelat.

Behövs i januari: En mittback av hög klass eftersom frånvaron av Vincent Kompany alltid tycks bli kännbar.

Tränarens status: Manuel Pellegrinis cv medför respekt. En misslyckad säsong skulle kunna göra att hans jobb är hotat.

6) Tottenham
Säsongen: Spurs inledde säsongen urstarkt genom att endast släppa in ett enda mål på de nio första matcherna. Nyförvärv som Christian Eriksen och Paulinho smälte in snabbt medan Andros Townsend tog startplatsen till höger. Förlusten mot West Ham väckte dock en del frågetecken. Truppen är bred efter sommarens shopping, men finns spetsen?

Bäst hittills: Hugo Lloris har varit en säker sista utpost i försvaret som fram till debaclet mot West Ham varit ligans mest effektiva. Snabb ut från linjen.

Kan bättre: Roberto Soldado gjorde mål i sina två första matcher – från straffpunkten. Sedan dess är han mållös och Jermain Defoe känns hetare.

Talangen: Förväntningarna är stora på Christian Eriksen, 21, kanske för stora. Visade direkt i debuten att han har en speluppfattning utöver det vanliga.

Behövs i januari: Tottenham värvade tillräckligt i somras. Nu handlar det om att nyförvärven ska få tid att smälta in i sina roller.

Tränarens status: André Villas-Boas har vunnit över supportrarnas förtroende. Den taktiskt slipade portugisen kommer få tid att bygga vidare.

7) Everton
Säsongen: Det höjdes kritiska röster efter Evertons tre inledande matcher i ligan, kryss mot Norwich, West Bromwich och Cardiff. Men sedan kom segern mot Chelsea (1-0) och efter det har alla kunnat se konturerna av det Roberto Martínez vill skapa på Goodison Park. Spanjoren har förändrat spelidén – från långa bollar till kortpassningsspel – och resultatet är imponerande. Romelu Lukaku har kommit in som en joker och levererar direkt.

Bäst hittills: Leighton Baines är en av världens bästa ytterbackar och han visar det gång på gång.

Kan bättre: Jag har aldrig varit övertygad om Steven Naismith förtjänster som Premier League-spelare och han har haft svårt att demonstrera dem i höst – trots segermålet mot Chelsea.

Talangen: Ross Barkley är det senaste stjärnskottet ur Evertons fina akademi. Har fått nummer tio-rollen och imponerar stort med sin mognad. En blivande storspelare.

Behövs i januari: Inga synbara brister i truppen längre.

Tränarens status: Roberto Martínez är omtyckt i England tack vare sin ödmjukhet. När han dessutom visar resultat genom att spela läcker fotboll stiger han ytterligare i aktning hos fansen.

8> Hull City
Säsongen hittills: Steve Bruces gäng har överträffat alla förväntningar. Med en samling Premier League-rejects har Hull skakat Manchester City borta, fått med sig alla tre poängen från St James’ Park och samlat ihop elva poäng på sju matcher. Den sena värvningen av Tom Huddlestone från Tottenham har visat sig vara en fullträff. Mittfältaren besitter det lugn och den pondus som en nykomling behöver.

Bäst hittills: Jämnt lopp mellan Tom Huddlestone och mittbacken Curtis Davies.

Kan bättre: Danny Graham löper oerhört lojalt och det arbetet ska inte underskattas. Men han är fortfarande mållös trots sex starter i ligan och hans senaste fullträff var den 9 januari för Swansea.

Talangen: Robbie Brady, 21 år, är en finfin ytterspelare med bra fot. Har gjort fem mål i alla turneringar.

Behövs i januari: Sone Aluko är en vass anfallare, men det behövs ändå en till striker som levererar. Eventuellt en till mittback bredvid Curtis Davies då Abdoulaye Fayé börjar bli till åren (35).

Tränarens status: Steve Bruce fixade uppflyttning och har inlett starkt i Premier League. I dagsläget är hans sparkapital stort. Sånt kan förstås förändras om förlusterna börjar rada upp sig, inte minst när ägaren visat sig kapabel att få galna idéer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB