Startsida / Inlägg

Genomgång – säsongen hittills (del 5)

av Kalle Karlsson

Nästan en femtedel av säsongen är avverkad.
Här går vi igenom klubb för klubb och ser vad som skett hittills.

1) Arsenal, 16 poäng
Säsongen: Det började med debaclet hemma mot Aston Villa där fansen buade och vissa krävde Arsène Wengers avgång. Sedan värvades Mesut Özil och nu är allt frid och fröjd på Emirates. Gunners radade upp tio segrar (varav en av dem efter straffar) innan man fick nöja sig med kryss senast mot ett formstarkt WBA. Chansen att vinna ligatiteln har inte varit så här stor sedan 2004/2005.

Bäst hittills: Aaron Ramsey har varit en av ligans allra bästa spelare i inledningen och gjort åtta mål i alla turneringar.

Kan bättre: Jack Wilshere är klubbens symbolspelare men 21-åringen har haft svårt att hitta tillbaka till vinter-formen och nu är han inte längre given i startelvan.

Talangen: Serge Gnabry, 18, har fick chansen i startelvan och tog den. Gjorde ledningsmålet borta mot Swansea.

Behövs i januari: Arsenal försökte värva en striker i somras för att underlätta bördan för Olivier Giroud. Det lyckades inte, men jag räknar med att Arsène Wenger gör ett nytt försök i januari. Dessutom en mittback som backup.

Tränarens status: Det går fort i idrottens värld. Efter premiären fanns det supportrar som ville bli av med Arsène Wenger. Nu överväger klubben att ge fransmannen ett nytt kontrakt – och fansen jublar över beskedet.

2) Liverpool, 16 poäng
Säsongen: Liverpool fick en flygande start med tre raka segrar och så långt hade Simon Mignolet hållit nollan. De klarade att hantera Luis Suárez frånvaro förvånansvärt bra, men det finns en oroväckande tendens: Laget har kroknat betänkligt i andra halvlek. Brendan Rodgers har experimenterat med spelsystemet och verkar ha hittat modellen med sitt 3-4-1-2.

Bäst hittills: Daniel Sturridge har burit Liverpools offensiv och gjort åtta mål hittills under säsongen.

Kan bättre: Steven Gerrard har inte visat samma form som förra säsongen. Vissa vill till och med se kaptenen bänkad till fördel för Jordan Henderson.

Talangen: Coutinho, 21 år, är förnärvarande på skadelistan, men i de första fyra matcherna visade han att vårformen håller i sig.

Behövs i januari: En defensiv mittfältare som kan täcka upp om Lucas Leiva går sönder.

Tränarens status: Brendan Rodgers fick läroåret på sig för att genomföra sin revolution. Nu måste han visa resultat och känslan i klubben är positiv. Managern hanterade Luis Suárez-frågan skickligt i somras och vann sympatier i supporterleden. Har stort förtroendekapital.

3) Chelsea, 14 poäng
Säsongen: Chelsea har haft en trevande start på säsongen. Att laget ändå bara är två poäng efter ligaledaren Arsenal tyder på styrka. Den stora minan var förstås chockförlusten hemma mot Basel i Champions League. Spelet har inte stämt och Juan Mata-frågan har varit ett orosmoment. Nu är Mata tillbaka i elvan och laget har lyft sig senaste matcherna.

Bäst hittills: John Terry har hittat tillbaka till gammal god form under José Mourinho.

Kan bättre: Eden Hazard hyllades av José Mourinho inför säsongen, men belgaren har inte haft samma ”impact” som väntat. Bara ett mål och ingen assist från 22-åringen på sju matcher i ligan.

Talangen: Eftersom jag satte gränsen vid max 21 år så faller både Oscar och Kevin De Bruyne bort. Marco van Ginkel, 21, visade lovande tendenser på försäsongen, men skadade tragiskt nog knäet och blir borta nästan hela säsongen.

Behövs i januari: Eftersom Romelu Lukaku lånats ut till Everton utan möjlighet till återkallelse behövs en striker – om inte trion Samuel Eto’o, Demba Ba, Fernando Torres rycker upp sig.

Tränarens status: José Mourinho återvände som den store frälsaren för att skapa lugn och ro i Chelsea. Det gjorde han också. Sedan började säsongen och Juan Mata satt på bänken. Det var inte vad fansen hoppats på. Inte heller hade de räknat med nederlag hemma mot Basel. Mourinhos anseende är inte lika högt nu som före premiären.

4) Southampton, 14 poäng
Säsongen: Southampton värvade tungt i somras, men de har ändå lyckats överträffa förväntningarna. Mauricio Pochettino har fått ordning på försvarsspelet och laget har bara släppt in två mål på sju matcher. En gigantisk skillnad jämfört med den här tidpunkten förra året då ”Saints” hade ligans sämsta försvar. Dejan Lovren har blivit ett rejält lyft och Victor Wanyama har tillfört kraft till mittfältet. Southampton har dock haft ett tacksamt schema där man bara mött ett tippat lag som tippats hamna på topp 6 (Liverpool).

Bäst hittills: Målvakten Artur Boruc är en starkt bidragande orsak till att Southampton varit så tätt bakåt. En av ligans bästa, om inte den allra bäste, i inledningen av säsongen.

Kan bättre: Gastón Ramirez värvades förra sommaren för stora pengar, men har inte fått starta en enda match den här säsongen. Finns ingen given plats för uruguayanen i Pochettinos nya system.

Talangen: Luke Shaw var förra säsongens sensation i Southampton när han slog igenom som 17-åring. Fortsätter att visa varför han är en av Europas mest lovande ytterbackar.

Behövs i januari: Finns inga akuta behov att värva.

Tränarens status: Mauricio Pochettino kom till England med tuffa premisser eftersom han tog över efter sparkade Nigel Adkins.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB