Startsida / Inlägg

Kagawa imponerade – men hans plats är inte självklar

av Kalle Karlsson

Utfryst under inledningen av säsongen – ska Shinji Kagawa få tina upp nu när vi närmar oss november?
Gårdagens insats visade vad japanen kan ge Manchester United.

Manchester United besegrade Real Sociedad med 1–0 igår. Det var ingen klockren insats, det blev lite skakigt på slutet som det brukar bli nuförtiden, men det var iallafall steg i rätt riktning.
Wayne Rooney var tillbaka i form efter den bleka insatsen mot Southampton. Phil Jones och Jonny Evans visade att de är värda att få fortsatt förtroende (inte minst Jones!). Till och med Ryan Giggs, som varit så intetsägande i inledningen av säsongen, skruvade tillbaka klockan och sprang stundtals som i fornstora dar (nåja).
Men snackisen från kvällen var ändå om Shinji Kagawa, 24.

Den offensive mittfältaren fick spela från start igår precis som mot Bayer Leverkusen. Det var hans blott fjärde start för säsongen. Han inledde till vänster, drog sig som vanligt in mot mitten och gjorde en okej första halvlek. Efter paus var han matchens förgrundsfigur. Visst borde han ha borrat dit något av sina lägen – där märks att han saknar självförtroende – men idéerna fanns där, viljan att skapa fanns där och förmågan att sätta den sista passningen finns fortfarande där. Hans perfekta inlägg till Phil Jones borde ha gett 2–0.
– Jag tycker att det var Shinjis bästa match under min tid här, sa David Moyes efteråt.
– Han har inte riktigt hittat rätt ännu, men jag såg något från honom ikväll  som jag inte sett tidigare så jag är mycket nöjd. Hans jobb utan boll var fantastiskt. Alla berättar för mig om hans kvaliteter, men ikväll var första gången jag verkligen har sett Shinji.

I andra halvlek, när United skulle försvara ledningen, tog Moyes ut Javier Hernández och flyttade upp Wayne Rooney som striker. Då fick Kagawa ta klivet in i nummer tio-rollen. Då växte han än mer och då såg vi också den där förmågan att komma i andravågslöpningar, den som gjorde honom till en av Bundesligas mest fruktade spelare.
För ett United som skrikit efter kreativitet i höst kan Kagawa bli lösningen. Han har kvaliteten att öppna ett försvar med en vändning, en passning eller en dribbling.
– När vi flyttade in honom som ”tia” hade han ett bra samarbete med Wayne. Hans attityd och energi var excellent, jag är glad för honom, sa David Moyes.

Shinji Kagawa-frågan har varit en av orsakerna till fansens missnöje med Moyes under säsongsupptakten.
När laget inte har fungerat har många undrat hur en så talangfull spelare kan förbises. På Twitter har det drivits en kampanj under hashtaggen ”FreeShinji” till stöd för japanen. Sympatierna blev än större när Dortmundtränaren Jürgen Klopp berättade att han grät varje gång han ”ser att Kagawa, en av världens bästa mittfältare, får hålla till på vänsterkanten”.
Men Kagawas plats i startelvan har aldrig varit så självklar och okomplicerad som vissa vill få det till. Han konkurrerar trots allt med Wayne Rooney.
När värvningen gjordes ifjol antydde jag i en analys att det skulle bli svårt att få in Rooney, Robin van Persie och Kagawa i startelvan.
Så blev det också. Alex Ferguson gav inte Kagawa särskilt mycket speltid förra säsongen av den enkla anledningen att han inte fann någon plats för honom. Trots att Manchester United saknade formstarka yttrar under hela spelåret.

Om vi enbart ser till Shinji Kagawa vore det bästa att flytta ut Wayne Rooney till vänster och spela japanen som tia bakom Robin van Persie. Men det känns inte troligt att United skulle våga flytta på Rooney – lagets bästa spelare i höst – när man samtidigt ska övertyga denne om att förlänga kontraktet.
Att spela 4-1-4-1 likt Bayern München, med både Rooney och Kagawa som offensiva mittfältare känns inte heller sannolikt. Allt handlar om balans i dagens toppfotboll och det får man inte med den uppställningen och de spelartyperna (till skillnad från Bayern som spelar mer defensivt lagda Schweinsteiger/Kroos i en av de offensiva rollerna).
Att använda mittfältsdiamanten som Ferguson testade och snabbt ratade tror jag inte heller på. Manchester United har byggt sitt anfallsspel på inlägg och kantspel i över 20 år och en diamant underminerar spelare som Adnan Januzaj, Nani, Antonio Valencia (och Ashley Young men det ser jag inte som något problem).
Skulle Kagawa klara av att vara sittande mittfältare? Troligen inte eftersom vare sig Ferguson eller Moyes testat den lösningen (trots behovet av en sådan spelare).

Situationen kan förstås lösas av skador. Igår var RvP otillgänglig och det öppnar för att starta Rooney som striker mot Stoke på lördag och spela Kagawa centralt.
Den förre Dortmundspelaren visade iallafall tillräckligt mot Real Sociedad för att behålla sin plats i elvan.
Oavsett om det är till vänster eller i favoritpositionen centralt.

***
Läs mer:
8 okt 2012: ”Uniteds taktiska revolution”.
24 aug 2012: ”Uniteds offensiv med van Persie”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB