Startsida / Inlägg

Agüero är just nu en av världens bästa

av Kalle Karlsson

Potentialen har funnits där länge.
Nu verkar Sergio Agüero, 25, till slut vara redo att leva upp till förväntningarna.
Just nu är han en av världens bästa anfallare.

Ni kanske minns när en ung Sergio Agüero värvats till Atlético Madrid och tog La Liga med storm? Efter att ha dunkat in 20 mål som 19-åring säsongen 2007/08 lanserades han som en av världens mest talangfulla spelare och en framtida Ballon d’Or-kandidat.
Jämförelsen med Maradona var oundviklig. Dels hade Agüero samma låga tyngdpunkt och kvickhet på de första metrarna, dels dejtade han legendarens dotter.
Men utvecklingen på fotbollsplanen gick lite trögare än förväntat. Visst, Agüero var fortfarande en stjärna och kapabel att avgöra matcher på egen hand; det fanns kvällar då han såg ut att erövra världen. Men också många matcher där han föll bort; då försvararna plockade bort honom.

Tendensen var densamma under första säsongen i Manchester City. Agüero var ruskigt bra, men ändå hade man en känsla av att han hade mer att ge. Han gjorde 23 mål i ligan, men sett till hans odiskutabla kvalitet borde han ha kunnat göra ännu fler.
Nu spelar det ju ingen roll vad hans siffror från debutåret visar eftersom det enda alla kommer minnas är det titelvinnande målet i slutsekunderna mot Queens Park Rangers.
Men förra säsongen blev onekligen ett mellanår med skador och blott 12 mål på 30 matcher i ligan.
Hade han stagnerat?
Nomineringarna till Ballon d’Or som offentliggjordes häromveckan antydde att karriärkurvan åtminstone inte pekat uppåt senaste året. Agüero fanns inte med bland de 23 namnen, som innehöll anfallare som Cavani, Falcao, Messi, Zlatan, Lewandowski, Neymar, Suárez, van Persie. Är han inte ens en av världens 25 bästa spelare längre?
Han är på väg att bevisa motsatsen.

I somras såldes Carlos Tévez till Juventus. Även om Agüero och Tévez stundtals bildade ett läckert anfallspar var det uppenbart att den förstnämnde skulle få mer ansvar och utrymme efter landsmannens flytt.
Det ansvaret har han axlat på ett imponerande sätt.
Han började med det fina målet i premiären mot Newcastle. Efter tre mållösa matcher har han kommit in i ett sanslöst stim:
På de nio senaste matcherna har Agüero gjort tolv mål. På de fem senaste har det blivit åtta fullträffar.
Och det är inte vilka mål som helst. Drömmålet mot Chelsea på Stamford Bridge var ett nummer i världsklass och igår bjöd han Alexej Berezoutskij på en karuselltur när han vände på en femöring och sedan behärskat placerade bollen i mål.
Utöver alla målen – 13 på 13 matcher i höst – har Sergio Agüero gjort sex assist. 19 poäng på 13 matcher är i klass med de bästa.

Toppformen kommer samtidigt som han genomgått en uppslitande separation från Giannina Maradona. Deras gemensamma barn bor numera i Argentina och hans förra svärfar har varit ute i pressen och svingat mot Agüero:
– Agüero är en mes. Han sa till Giannina att han inte är rädd för någon. Men nästa gång det är möte mellan honom och min dotter tänker jag vara där. Då får vi se om han vågar säga så till henne igen, sa pappa Diego till Metro Radio.
Sergio Agüero har lyckats koppla bort turbulensen i privatlivet.
På fotbollsplanen är han i sitt livs form. Nu spelar han på den nivå som vi anat att han hade kapacitet att nå.
Och då har han inte många övermän i världen.
Det märks att han trivs med nyförvärvet Alvaro Negredo och han gynnas av servicen från den nytända mittfältsduon David Silva och Samir Nasri.
Nu finns egentligen bara en liten detalj som skiljer honom från de allra bästa: Jämnheten.
När Sergio Agüero är på topp är han ostoppbar på liknande sätt som en Messi, en Ronaldo eller en Zlatan. Skillnaden är att dessa herrar har nått en högre lägstanivå. De gör mål och assist även när spelet inte stämmer.
Manchester City har gått på för många minor den här hösten. Agüero måste bära sitt lag i dessa matcher.
Kan 25-åringen från Independiente lägga till den dimensionen kan han äntligen ta klivet in i den exklusiva skaran bland dem som kan utmana om att titulera sig ”världens bästa spelare”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB