Startsida / Inlägg

Inte ens Pulis kan rädda Crystal Palace

av Kalle Karlsson

På 21 säsonger har han aldrig åkt ur en liga.
Nu kommer den sviten brytas.
Det finns inga inkast i världen som kan rädda kontraktet för Crystal Palace.

Crystal Palace, sist i Premier League med fyra poäng efter elva omgångar, väntas presentera Tony Pulis, 55, som ny tränare vilken timme som helst.
Parterna har förhandlat i veckan och frågan verkar nu endast vara om han blir klar före helgens match mot Hull City eller efter.
Tony Pulis?!
Har Crystal Palace sökt efter en tränare i en månads tid och landat på Tony Pulis? Det kan vara ett resultat av att man inte letat tillräckligt.
Eller så kan det vara ett tecken på att man insett vilken fotboll man har tänkt sig att spela.

Ian Holloway tog Crystal Palace till Premier League via playoffseger i våras.
Han gjorde det med ett ytterst begränsat material och en helt avgörande Wilfried Zaha.
Vi minns hur Holloway genomförde en liknande resa med Blackpool. Väl i högstaligan charmade de fotbolls-England med sin rock ’n’ roll-fotboll där Charlie Adam höll i trådarna.
Ian Holloway har inte spelat lika offensivt med Crystal Palace, han har ofta formerat ett 4-5-1. Trots att man försökt täppa till bakåt har det ändå inte räckt till någon betydande poängskörd. Orsaken är enkel: Materialet räcker helt enkelt inte till.
För en månad sedan gav Holloway upp. Ordföranden Steve Parish hade försökt övertala honom, men Holloway konstaterade att han inte kände att han var kapabel att rädda laget. Då ska man förstås kliva av sitt uppdrag.
Sedan dess har Kieth Millen lett laget.
Nu ska en ytterst pragmatisk tränare komma in och staga upp försvarsspelet – och anfallsspelet. Defensiven lär Pulis kunna täta avsevärt bättre än Holloway, men jag kan inte se hur han ska få offensiven att explodera.

Att Crystal Palace vänt sig till Tony Pulis tyder på att de vill göra ett sista desperat försök att klamra sig kvar i Premier League.
Mannen med kepsen tog upp Stoke i högstaligan och lyckades med konststycket att etablera laget. Det är få som grejar det och det ska han ha credd för.
Vi minns också hur han tog över ett Plymouth i kris, lyfte laget och räddade dem kvar i Championship. Efterträdaren, ironiskt nog hette han Ian Holloway, berömde Pulis jobb med truppen då walesaren på kort tid jobbat upp spelarnas fitness trots att säsongen pågick.
Tony Pulis har sina förtjänster. Inte minst det faktum att han aldrig åkt ur en liga med ett lag.
Men tar han över Crystal Palace lär den finfina sviten spricka.

Crystal Palace skulle egentligen inte ha nått Premier League redan nu. Truppen var inte redo. Transferbudgeten är begränsad sedan klubben försattes i administration 2010 och Steve Parish & Co klev in och räddade skeppet från att sjunka.
Inför den här säsongen var alla på det klara med att det skulle bli extremt svårt att hålla laget kvar i Premier League.
Därför sades det från klubbhåll att man inte skulle äventyra ekonomin utan fortsätta att satsa på den egna fina akademin.
De värvade ändå friskt – 17 spelare anslöt under sommaren – varav fem precis innan transferfönstret stängde. Totalt kostade dessa cirka €21m. Dyrast var anfallaren Dwight Gayle från Peterborough för €5,3m.
Men trots investeringarna håller få av dessa namn en nivå som skrämmer motståndarna i PL.
Crystal Palaces mercato framstår som ett misslyckande.

Min farhåga över att backlinjen skulle rämna har visat sig vara överdriven. Försvaret med Joel Ward, Danny Gabbidon, Damien Delaney och Dean Moxey har klarat sig förvånansvärt bra. Defensive mittfältaren Mile Jedinak gör oftast ett stabilt jobb i det tysta. I övrigt är det ett hopplock av nästan-spelare.
Herrar som Yannick Bolasie, Cameron Jérome, Barry Bannan, Stuart O’Keefe, Jerome Thomas, Kagisho Dikgacoi kanske kan göra ett jobb som komplementsspelare på den här nivån – knappast som bärande spelare. Dwight Gayle har blixtrat till för sällan. Talangen Jonathan Williams har fått skralt med speltid. Jason Puncheon var ett bra lånetillskott i slutet av fönstret, men han kan inte göra jobbet ensam.
Ungefär där står Crystal Palace.
De har sin underbara hemmapublik som skapar en fantastisk stämning på Selhurst Park, men laget håller är långt från Premier League-mässigt.
För att klara nytt kontrakt skulle Steve Parish behöva lägga ut en förmögenhet i januari.

Tony Pulis är ingen visionär lösning med tanke på framtiden. I så fall hade man satsat på någon av dem som kopplats samman med jobbet och intervjuats: Aitor Karanka (hamnade i Middlesbrough), Chris Coleman, Dan Petrescu (för dyr). Iain Dowie, som ska ha imponerat i arbetsintervjun, känns inte heller som någon visionär.
Det här blir en kortsiktig lösning. Pulis uppges få en låg grundlön med en bonus på €1m om han grejar nytt kontrakt.
Han lär göra det genom att gå tillbaka till grunderna. Lågt försvarsspel, längre bollar mot Cameron Jerome (med förflutet i, just det, Stoke) i första hand och Marouane Chamakh i andra hand.
Den viktigaste frågan: Vem ska kasta de långa inkasten?
Eller är det här en möjlighet för Rory Delap att få spela Premier League-fotboll igen?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB