Startsida / Inlägg

Har vinden vänt för Moyes?

av Kalle Karlsson

David Moyes får lite julefrid, trots allt. Efter två raka hemmaförluster mot Everton och Newcastle var Manchester United i kris. Nu har laget fyra raka segrar och bara ett enda insläppt mål.
Lördagens seger mot West Ham United var den softens business-as-usual-dagsverken som vi vant oss vid att få se på Old Trafford. Manchester United började starkt, gick upp till en 2–0-ledning före paus och avgjorde matchen i andra halvlek.
Nu har ju inte de vinsterna var så frekventa den här hösten och därför var den här trepoängaren så välkommen för David Moyes.
Det är ju inte bara det att hans lag redan förlorat tre hemmamatcher i Premier League, trots att halva säsongen återstår – spelmässigt har regerande mästarna sett torftigt ut. Segt, idéfattigt, förutsägbart.
Det här var något annat.
På lördagen var det ett fartfyllt Man United som aldrig gav West Ham en chans.
Wayne Rooney droppade längre ned i plan än vanligt och styrde spelet, säkert en följd av att ordinarie quarterbacken Michael Carrick är skadad. Rooney var bra, men det var andra som stal showen.
Danny Welbeck gjorde mål igen, Phil Jones och Tom Cleverley satte fart på bollen, Antonio Valencia utmanade på sin högerkant, Rafael da Silva ständigt överlappade, Adnan Januzaj visade att han är ligans mest spännande 18-åring.
Januzajs mål till 2–0 var ren och skär klass, det är uppseendeväckande vilken skarp fotbollshjärna han har trots sin ringa ålder (däremot måste han lägga av med filmningarna).

Jag gissar att den nyfunna speeden förklaras till stor del med att Rafael da Silva är tillbaka i form. Högerbacken har varit skadad en stor del av hösten och det är enkelt att se hur mycket han saknats. Alltid villig att gå framåt, alltid villig att hitta på saker. Det är påtagligt hur mycket bättre Antonio Valencia blir när han har Rafael bakom sig (även om Valencia tog ett par rejäla felbeslut i andra halvlek).
Efter en nattsvart höst har Manchester United fått lite vind i seglen.
Det enda negativa för Moyes den här dagen var att Welbeck haltade av med knäkänning och att West Ham fick göra en reducering med tio minuter kvar sedan Alexander Büttner slumrat till och upphävt en offside.
Till och med Ashley Young verkar vara på gång. Den utskällde yttern – han blev utbuad av både Aston Villas och Manchester Uniteds fans förra helgen – gjorde mål i veckan i Ligacupen. Nu blev det en ny fullträff, ett skott i krysset av samma sort som han gjorde till sin specialitet under sin första tid i klubben.
Kan Antonio Valencia och Ashley Young hitta formen samtidigt som Adnan Januzaj fortsätter att agera joker så kan det vara nyckeln för att laget ska klättra i tabellen.
Medan de andra topplagen möter varandra efter julhelgen ställs Manchester United mot Hull City och Norwich. Ett utmärkt tillfälle att kapa avståndet till toppen.

***
West Ham? Nja, det här var en ny svart dag för Sam Allardyces gäng. Fantomsmärtorna efter skadade Andy Carroll är enorma. Utan Carroll som uppspelspunkt finns ingenting att hota med. Modibo Maiga var totalt osynlig på topp idag. Carlton Cole hoppade in i andra halvlek och satte reduceringen. Det säger rätt mycket om West Hams hälsotillstånd att Cole, spelaren man inte gav nytt kontrakt i våras och som togs in på korttidslån, är den som skänker hopp.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB