Startsida / Inlägg

Suárez på väg mot Messi-siffror

av Kalle Karlsson

Luis Suárez, ständigt denne Luis Suárez.
Liverpools superanfallare stod i centrum inför matchen efter beskedet på fredagen om att han signerat ett nytt kontrakt till 2018. Och han stod sannerligen i centrum under första halvlek hemma mot Cardiff City i den tidiga lördagsmatchen.
Det är lite kul med Suárez och ett tecken på vilken sanslös form han är i. Jag specialstuderade honom idag och under matchens första tio minuter lyckades han knappt med någonting. Han tappade till och med ut en boll över sidlinjen som min farmor hade kunnat hantera bättre. Ändå kände man att han bara varvade upp, det var bara en tidsfråga innan han skulle näta två eller tre.
Och vips! En underbar, nätt chippassning från Jordan Henderson och så hade Luis Suárez dunkat in en volley till 1–0.
Inte långt efter slog Jordan Henderson en magnifik genomskärare till Suárez, som fri med David Marshall lade upp för Raheem Sterling som fick öppet mål.
Det målet var ett tydligt exempel på den numera osjälviske, komplette anfallaren som sätter laget i första rummet.
Innan halvleken var över hade Jordan Henderson klackat fram Luis Suárez till ett skottläge som Liverpoolstjärnan förvaltade på bästa sätt. Med ett skruvat skott överlistade han Marshall och noterade sitt 19:e mål den här hösten.

Redan där var matchen förstås avgjord. I andra halvlek fick vi se en uppryckning från Cardiff. Jordon Mutch nickade in reduceringen till 3–1 och hade ett bra läge att nicka in 3–2 någon minut senare. Det målet kom aldrig så anstormningen ebbade ut.
Bäst i andra halvlek var gästernas supporterskara som ställde upp helhjärtat bakom sin tränare Malky Mackay.
”Mackay in, Vincent out”, kanderade de – och fick hemmasupportrarna på Anfield att applådera.
”Malky Mackay – we want you to stay”, fortsatte de och Anfield applåderade igen, en fin gest av hemmafansen.
Den hårt ansatte tränaren sa efteråt att han inte tänker säga upp sig.
– Jag skulle inte kunna lämna laget, spelarna, ledarstaben och supportrarna som var fantastiska idag, sa han.
Vad mannen i solbrillorna, ägaren Vincent Tan, har i görningen återstår att se. Men han får färre och färre vänner inom den engelska fotbollen.
Fansen, som accepterade bytet av tröjfärg och klubbmärke, stod kvar i 45 minuter efter slutsignalen och sjöng om Malky Mackay.

Eftersnacket handlade förutom Mackay om – surprise! – Luis Suárez.
Uruguayaren har nu gjort otroliga 19 mål på 12 matcher. Det är makalösa siffror och faktiskt strået vassare än vad Leo Messi hade när han satte sitt otroliga rekord på 50 mål för två år sedan. Messi gjorde i snitt ett mål var 65:e minut. Suárez siffra nu är ett mål var 57:e minut.
Vissa har redan lanserat honom som ”bäst i världen just nu” och det kan man förstås argumentera för. Men vad ska till för att han på allvar ska nämnas som en kandidat till Ballon d’Or, vid sidan av Leo Messi och Cristiano Ronaldo?
För mig handlar det om att han måste göra avtryck i de stora matcherna. Av hans 19 mål har endast ett kommit mot lagen på topp 7 i tabellen. Den där definierande insatsen mot ett Chelsea eller ett Arsenal skulle på allvar få Suárez att ta steget upp bland de allra bästa, framför allt när han i nuläget inte får chansen att visa upp sig i Champions League.
Ett perfekt tillfälle att ändra på det får han kommande matcher då Liverpool ställs mot Manchester City på Etihad (26 dec) och Chelsea på Stamford Bridge (29 dec).

Apropå hans nya kontrakt så spekuleras det vilt i om avtalet innehåller någon utköpsklausul och hur den i så fall är utformad. Enligt The Times har Pere Guardiola, spelarens agent, sett till att klausulen är tydligare än som var fallet i det förra avtalet där Arsenal trodde att man utlöste klausulen genom att lägga ett bud på 40 000 001 pund. Enligt Times ska Liverpool inte ens behöva lyssna på bud från engelska klubbar och man räknar med en prislapp ”significantly higher than the £86 for Gareth Bale.
Oavsett vad som händer i sommar har Liverpool skaffat sig ett utsökt förhandlingsläge, alternativt säkrat en gigantisk övergångspeng till klubbkassan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB