Startsida / Inlägg

Omgångens lag i Premier League (18)

av Kalle Karlsson

Vito Mannone har tagit över målvaktsposten i Sunderland efter att Keiren Westwood drabbats av skada. Och den förre Arsenalspelaren har sannerligen tagit chansen. För andra omgången i rad finns han med i omgångens elva efter en lysande insats borta mot Everton där han belönades med en nia i betyg av Sky Sports.
Séamus Colemans form har varit sensationell i höst. På annandagen var han med i det förlorande laget, men var ändå en av planens bästa spelare när Everton, med tio man, tryckte på mot Sunderland. Vincent Kompany var återigen grym för Manchester City och gjorde det viktiga kvitteringsmålet. Jonas Olsson var en klippa på White Hart Lane och lyckades dessutom hamna i målprotokollet tack vare ett riktigt måltjuvsmål. Luke Shaw är tillbaka från skada och var lysande för Southampton som äntligen fick en trepoängare.
På mittfältet fanns några av veckans allra bästa insatser. Fernandinho (vilken spelare!) var i mitt tycke planens främste mot Liverpool. Sung-Yueng Ki har lyft Sunderlands mittfält och hans insats mot Everton underströk det faktumet. Ki satte segermålet på straff och noterades för 98 procent i passningsprocent. Morgan Schneiderlin har inte varit lika framträdande i Southampton utan Victor Wanyama senaste tiden, men igår var han tillbaka i toppform och ägde mittfältet mot Cardiff.
Schneiderlins lagkamrat Adam Lallana får plats i anfallstrojan. Han spelade bland annat fram till 1–0-målet av Jay Rodriguez. Hatem Ben Arfa fick chansen när Cheik Tioté saknades i Newcastle och tackade för förtroendet genom att vara man of the match. Där har Alan Pardew sparkapital.
I strikerpositionen placerar jag Wayne Rooney som svarade för en matchvinnande insats för Manchester United (i andra halvlek klev Rooney ned och spelade central mittfältare). Han missade visserligen markeringen på James Chester när denne gjorde 1–0 för Hull City, men sedan var Rooney inblandad i alla tre målen framåt. Det ena var ett finfint volleyskott utanför straffområdet.
Omgångens spelare: Vito Mannone, Sunderland.

Mitt omgångens lag:
Vito Mannone, Sunderland (2)
———————————————-
Séamus Coleman, Everton (4)
Vincent Kompany, Manchester City (4)
Jonas Olsson, West Bromwich (2)
Luke Shaw, Southampton (2)
———————————————-
Fernandinho, Manchester City (3)
Sung-Yueng Ki, Sunderland
Morgan Schneiderlin, Southampton
———————————————-
Hatem Ben Arfa, Newcastle (3)
Wayne Rooney, Manchester United (4)
Adam Lallana, Southampton (5)

Siffran inom parentes anger hur många gånger spelaren tagits ut i omgångens lag hittills under säsongen.

Här är fler som förtjänar omnämnande (krävs minst 8 i betyg):
Tom Huddlestone (Hull City), Mile Jedinak (Crystal Palace), Yannick Bolasie (Crystal Palace), Jay Rodriguez (Southampton), Eden Hazard (Chelsea), Lee Cattermole (Sunderland), Scott Parker (Fulham), Zoltan Géra (West Bromwich), Theo Walcott (Arsenal), Joe Hart (Manchester City), Luis Suárez (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Gerhard Tremmel (Swansea).

***
Omgångens mål: Dwight Gayle. Hoppade in för Crystal Palace och avgjorde på tilläggstid med ett kanonmål där han vek in från vänster och avslutade i bortre krysset. Betydelsen av målet gör att jag väljer det framför Christian Eriksens vackra frispark och Scott Parkers distansskott.
Omgångens floppspelare: Jon Walters, Stoke.
Omgångens manager: Tony Pulis. Verkar ha fått fart på Crystal Palace.

***
Här är elvan från omgången som fullbordades 23 december: Omgångens lag (17).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB