Startsida / Inlägg

Tottenham hoppade på tåget

av Kalle Karlsson

Är det Sherwood-effekten vi ser?
Under hösten packade Tottenham mittfältet, ägde bollinnehavet och – skapade noll och inget framåt.
Nu har Tim Sherwood fått effekt genom att gå tillbaka till grunderna. Och, inte minst, ge förtroende till den utfrysta stjärnan.

Mötet på Old Trafford på söndagskvällen skulle bli en fingervisning om vilket lag som hakar på i kampen om Champions League-platserna.
Skulle det bli Manchester United som kom till spel med sex raka segrar i alla turneringar?
Skulle det bli Tottenham som fått ett (temporärt?) lyft efter tränarbytet där Tim Sherwood ersatte sparkade André Villas-Boas?
Det blev Spurs som hoppade på tåget.
De dröjde nästan ett kvarts sekel innan de vann på Old Trafford i Premier League. Nu har de vunnit två raka på den här arenan. Så skrämmer man bort spöken.

Segern var inte orättvis. Manchester United dominerade inledningsvis. Antonio Valencia skaffade sig övertag mot Danny Rose, men inläggen var undermåliga så United skapade inga vassa chanser (det är ju allmänt känt att de numera inte klarar av att anfalla centralt).
Tottenham skapade de heta lägena. Aaron Lennon fick ett friläge som David De Gea räddade (underbar pass av Roberto Soldado, uselt försvarsagerande av Patrice Evra) innan ledningsmålet kom.
Och det var förstås den pånyttfödde Emmanuel Adebayor som visade vägen. Under André Villas-Boas var han utfryst och fick träna med U21-laget. Nu har han stigit fram som klubbens frälsare. Målet var fint: Christian Eriksen tog en löpning, utmanade Nemanja Vidic, slog ett inlägg och Adebayor utnyttjade att Chris Smalling var passiv.

Efter paus hade Tottenham full kontroll på händelserna första kvarten. Michael Dawson styrde förtjänstfullt i de bakre leden och Kyle Walker stängde igen fullständigt på sin kant (därför var det naturligt att Adnan Januzaj flyttades över på högerkanten).
David Moyes gjorde ett tidigt dubbelbyte i 61:a minuten där Shinji Kagawa och Javier Hernández ersatte Chris Smalling och Michael Carrick. Wayne Rooney tog då steget ned på mittfältet när Hernández klev in bredvid Danny Welbeck.
Bytena gav rätt effekt spelmässigt, men planerna grusades av att Spurs bara några minuter senare stack emellan och kontrade in 0–2. Antonio Valencia slappnade av och Christian Eriksen kunde nicka in Aaron Lennons inspel bakom David De Gea.
Fram till dess hade United inte skapat en enda farlig målchans i matchen.
Men 0–2-målet blev den väckarklocka hemmalaget behövde. En minut senare hade Adnan Januzaj (svag i första halvlek, vass i andra) hittat Danny Welbeck som smet in bakom Vlad Chiriches och chippade in 1–2.

Manchester United fick till en anstormning mot Stretford End, det som laget gjort sig känt för. Men känslan är att de skapar färre målchanser nu än de gjorde förr om åren. Javier Hernández klackstyrning tvingade Hugo Lloris till en vass räddning och Nemanja Vidic hade ett par giftiga nickar. Sedan hade vi ett par straffsituationer (där jag tycker att Howard Webb gjorde rätt som friade).
För att laget ska skapa chanser krävs det att en 18-årig ytter hittar på något (Adnan Januzaj) eftersom varken Welbeck/Hernández kan skapa på egen hand och eftersom centrala mittfältet är för svagt för att hitta öppningar centralt.

Tottenham gjorde en beundransvärd match defensivt. Hugo Lloris gjorde ett par viktiga ingripanden och hade marginalerna med sig vid ett par utrusningar. Michael Dawson och Vlad Chiriches var enorma (även om Chiriches slumrade när Welbeck fick sticka in bakom ryggen på honom vid 1–2), liksom Kyle Walker. Aaron Lennon lattjade med Patrice Evra. Det var dock inte så förvånande eftersom fransmannen visat usel form defensivt (jag förstår att David Moyes lägger bud på Leighton Baines). Christian Eriksen – ett mål och en assist – har flyttats ut på kanten under Tim Sherwood och fått ett lyft. Emmanuel Adebayor är den uppspelspunkt (och målskytt!) som laget behövt. Tyvärr blev Adebayor utburen på bår i andra halvlek och frågan är hur länge han blir borta.
– Han har en ispåse på varje kroppsdel. Vi vet inte riktigt vilken del som smärtar, sa Tim Sherwood efter matchen.
Spurstränaren passade på att hylla sin anfallare:
– När han (Adebayor) spelar som han gör just nu är han ostoppbar.
Tim Sherwoods framgångsrecept? Förutom att ge Emmanuel Adebayor förtroende har han gått tillbaka till grunderna. 4-4-2 ger automatiskt mindre bollinnehav, men mer spets framåt i omställningarna. I första halvlek hade Spurs väldigt lite boll, men de hade de tre vassaste lägena. Dessutom har Sherwood vågat satsa på de egna. Nabil Bentaleb hoppade in idag igen och gjorde det bra när ytorna skulle krympas. I slutet fick Harry Kane komma in på topp och springa av sig.
– Vi hade kunnat spela bättre, vi hade kunnat flytta bollen snabbare, framför allt i första halvlek. Men man vinner matcher med olika kvaliteter och idag visade vi verkligen ett lejons hjärta där ute.

För David Moyes var förlusten ett enormt hårt slag. Hans Manchester United åkte på två raka chockförluster hemma före jul, mot Everton och Newcastle.
Sedan har man vunnit genom att övertyga (West Ham) och vunnit utan att övertyga (Hull City, Norwich). Därför var det inte förvånande att man gick på en mina idag.
Manchester United har elva poäng upp till Arsenal (tolv med målskillnad). De har förlorat fyra (!) matcher på hemmaplan. Totalt har man förlorat sex matcher och tappat fler poäng än man gjorde under hela förra säsongen.
Dagens match var ett bevis på att det finns brister i truppen och att klubben måste handla (och pricka rätt!) i januarifönstret. Annars kommer de stå utanför Champions League nästa säsong.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB