Startsida / Inlägg

Rising star: Adam Lallana

av Kalle Karlsson

Förra säsongen blev spolierad av skador.
I höst har Southamptons Adam Lallana fått sitt stora genombrott.
Nu lär det bära hela vägen till Brasilien. Och kanske ännu längre?

Southampton var höstens stora överraskning i Premier League. Tränaren Mauricio Pochettino hade gjort lyckade värvningar under sommaren i Dejan Lovren och Victor Wanyama och lagets höga presspel chockade flera motståndare.
Den klarast lysande stjärnan har dock inte varit någon av de dyra nyförvärven utan en en egenfostrad supertalang som äntligen har fått blomma ut.
Adam Lallana har äntligen tagit klivet in i rampljuset. Som vi anade att han var kapabel till att göra. Som fansen på St Mary’s alltid vetat att han skulle göra förr eller senare.

Adam Lallana är spelaren som blev kvar i det sjunkande skeppet. När Southampton kraschade ur Premier League och hela vägen ned i League One och försattes i administration tvingades de sälja talangerna som fostrats i den framgångsrika akademin.
Theo Walcott såldes till Arsenal. Gareth Bale lämnade för Tottenham. Nathan Dyer gick till Swansea.
Adam Lallana fick även se Alex Oxlade-Chamberlain ta steget till Arsenal. Själv blev han kvar.
Det berodde knappast på att han var mindre talangfull. Tvärtom. Dock var han en annorlunda spelare. Oengelsk.
Medan Bale, Walcott, Oxlade-Chamberlain och Dyer var speedkulor som byggde sitt spel på fart och en direkthet, var Lallanas svaghet att han saknade snabbheten. Tekniskt sett var han överlägsen.

Adam Lallana kom till Southampton som tolvåring från Bournemouth (som har rätt till 25 procent vid en vidareförsäljning). Han debuterade i Championship redan i augusti 2006. Han spåddes en lysande framtid.
Men hans utvecklingen tog längre tid än beräknat. I unga år drabbades bland annat av samma magåkomma som hotade Darren Fletchers karriär, dock en lindrigare variant.
– Jag hade två tuffa år när jag diagnosticerades med ulcerös kolit. Jag hade även oregelbunden hjärtrytm, vilket var frustrerande eftersom jag kände mig bra, men jag kunde inte spela på tre-fyra månader. Jag hamnade efter – även om spelare som Gareth (Bale), Chambo (Oxlade-Chamberlain) och Theo (Walcott) har x-faktorn. De är annorlunda, de hade farten och det är antagligen därför de fick chansen. Jag har fått bida min tid och blivit bättre tack vare coachingen här.

Det har han gjort bra. Adam Lallana var länge ansedd som en av de bästa spelarna i landet utanför Premier League.
Ett av mina första minnen av att jag reflekterat över Lallana är när jag såg den här videon på Youtube för tre-fyra år sedan och sedan försökte efterlikna hans dribblingar i slutet av klippet (vi har alla våra fritidssysslor).
När Southampton förra hösten stod inför comebacken i Premier League var jag oerhört nyfiken på vad Adam Lallana skulle kunna uträtta.
Jag var så övertygad om hans förträfflighet att jag tippade att han skulle bli årets överraskning när jag och Erik Niva spelade in web-tv inför premiären.

Det blev inte riktigt så. Southampton fick en tung start och Adam Lallanas säsong blev förryckt av skador. Han blev visserligen uttagen i Roy Hodgsons engelska landslagstrupp till ett möte med Ukraina, men det var också höjdpunkten under säsongen.
Han startade som vänstermittfältare, men det var först under våren som han började visa lovande tendenser.
Den här säsongen var lite av ”make or break”. Han är inte någon yngling längre (fyller 26 år i maj).
Men det här har blivit spelåret då Lallana tagit klivet från lovande till stjärna.
Under tränaren Mauricio Pochettino har ofta spelats som offensiv mittfältare bakom Rickie Lambert. Ibland har han utgått från kanterna, ibland startat centralt, men det viktiga är att han har hittat en roll där han får inflytande i matcherna. I ligan har han gjort fyra mål och fem assist. Pochettinos pass-and-move-fotboll passar honom perfekt.
Lallana hyllar argentinaren:
– Han är världsklass. Inte bara som manager utan som person, hans man-management. Han får dig att må bra. Jag var skadad när han anlände, men han pratade med mig och sa: ”Lyssna, det är inget problem, du kan komma tillbaka”.

Vilka egenskaper utmärker Adam Lallana? 25-åringen är en ytterst begåvad passningsspelare. Dessutom är han klok i sitt sätt att hitta fria ytor. Alla som såg hans fantastiska förarbete till Rickie Lamberts mål mot Tottenham vet att han kan kombinera dessa egenskaper. Lallana stack i djupet bakom Michael Dawson och Vlad Chiriches och spelade sedan en passning snett bakåt – som om han hade ögon i nacken – till Lambert som fick öppet mål.
Han har berättat att han har hämtat inspiration från Arsenals Santi Cazorla.
– Den bäste jag spelat mot var helt klart Santi Cazorla. Vi spelade mot dem tidigt förra säsongen och förlorade med 1–6. Det var en teknisk uppvisning från honom. Han kan vända och vricka åt båda hållen med inner- eller yttersidan. Det var en lärdom att möta honom.
Lallana har vunnit många nya beundrare. Och övertygat gamla. Steve Bruce, Hull Citys tränare, var mäkta imponerad efter att Southampton vunnit med 4–1 i november.
– Jag åkte och scoutade Lallana för fyra år sedan när han var utlånad till Carlisle i League One och jag var manager i Sunderland. Men grabben ville stanna här (i Southampton) och de har verkligen dragit nytta av det. Han har en stor framtid för han är en exceptionellt begåvad spelare, sa Bruce.
I den matchen svarade Lallana för ett otroligt solomål där han dribblade halva Hulls försvar innan han satte bollen i mål. Det påminde mer om Maradona än Alan Shearer om man säger så.
Apropå att vara oengelsk.

Adam Lallanas succé har gett efterverkningar utanför planen. Inte bara det faktum att hans sång – den som jämför honom med Messi – hörs allt oftare på Itchen Stand (”He plays on the left, he plays on the right, Adam Lallana, makes Messi looks shite”).
Han tvingades även skynda på sitt bröllop. Southamptonstjärnan hade tänkt att gifta sig med sin Emily Jubb samma dag som Englands VM-premiär Italien. Så paret skyndade på processen och gifte sig istället på julafton. Lallana bar en rödvitrandig slips, vilket säkert gladde supportrarna.
I alla år har han varit Southampton trogen, men nu börjar det viskas om intresse från större klubbar. Får de behålla honom?
Det återstår att se, men det råder inga tvivel om att Lallana har en stark koppling till Saints.
– Jag älskar klubben och känner att jag vuxit med den från League One till Championship och nu till att spela vecka ut och vecka in i Premier League. Det är en underbar känsla, säger han.
Han har flera anledningar att njuta av tillvaron. Han spelar sitt livs fotboll, han är lagkapten i sin ”boyhood club” som är på väg att etablera sig strax under toppskiktet i Premier League. Fritiden går åt till att leka med ettåriga sonen Arthur, som Adam kallar ”det bästa som hänt mig”.
– Det är otroligt hur långt klubben har kommit sedan Nicola Cortese och Markus Liebherr tog över. Om någon hade sagt då att vi skulle nå hälften av det vi uppnått hade jag inte trott på det. Spelare som värvas för stora pengar – det visar vilken resa klubben gjort och hur ambitiösa vi är.

Källor (citat): Independent, London24.com, Southamptons officiella hemsida.

Tidigare delar i ”Rising star”:
2 jan: Séamus Coleman.
3 jan: Jordan Henderson.
4 jan: Fernandinho.
6 jan: Oscar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB