Startsida / Inlägg

Guidetti till Stoke – analys

av Kalle Karlsson

John Guidetti som måltavla för bollar i luften och långa inkast? Vad ska han göra i Stoke?
För dem som inte följt Premier League så noga den här säsongen är det nog en naturlig fråga.
Stoke City var länge laget som behöll och försvarade de brittiska grundfundamenten i en tid när ligan fick alltfler utländska influenser. Rakt 4-4-2, nickstarka backar, en rejäl targetspelare längst fram, långa bollar och framför allt – långa inkast.
Men det var förut.
När Mark Hughes tog över som manager i somras efter Tony Pulis gjorde han det med ett dekret från styrelsen om att lägga om spelidén. Nu vill Stoke spela spanskt.
Så från att ha varit det lag som år efter år hade lägst bollinnehav av samtliga klubbar i Europas fem toppligor, har Stoke blivit passningsorienterat. Nu är det 4-5-1 som gäller med Charlie Adam i en nummer tio-roll. De är elva i statistiken över högst bollinnehav i Premier League.
Det är till den här miljön John Guidetti kommer.

Under första halvan av säsongen har Peter Crouch använts som striker. Han är, av naturliga skäl, vass som targetspelare. Stokes problem har varit att de inte haft några alternativ, ingen som kunde förändra en matchbild. Reserven Kenwyne Jones är en lightversion av Crouch; han är stor och stark i huvudspelet. Utlånade Cameron Jerome är en lightversion av Kenwyne Jones.
Mark Hughes behöver en striker som bidrar med andra egenskaper; en anfallare som både kan löpa i djupet och delta i spelet längs marken.
Där hoppas man nu att John Guidetti ska bli lösningen.
Jag ser inte i spåkulan att Mark Hughes övergår till ett 4-4-2 med Crouch/Guidetti som ett klassiskt ”big man/little man-anfall”. Jag ser inte heller att Guidetti får minuter som wingspelare, även om det kan bli det inledningsvis.
Jag tvivlar på att Manchester City släpper honom till en klubb som tänker spela honom i en ovan roll. Men det finns en en dörr öppen till platsen som striker.
Eftersom Kenwyne Jones hamnade i onåd hos Mark Hughes genom att ”skippa” matchen mot Liverpool lär det finnas stora möjligheter till speltid för Guidetti. I nuläget känns han som tvåa bakom Crouch. En Peter Crouch som bara gjort fyra mål på 18 ligamatcher.
Det är omöjligt att bedöma John Guidettis status. Det är nästan två år sedan han spelade ligafotboll.
Men börjar han hitta målet kan han snart vara förstavalet.

Fotnot: En halvtimme efter att det här inlägget publicerades kom nyheten att Stoke City plockar in amerikanske anfallaren Juan Agudelo från MLS. Det betyder att Guidetti redan fått hårdare konkurrens i kön till startelvan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB