Startsida / Inlägg

Rising star: Adnan Januzaj

av Kalle Karlsson
Janu

Från relativt okänd till Manchester Uniteds frälsare.
Utvecklingen har gått fort för Adnan Januzaj, 18.

Skruva tillbaka tiden tio år. Manchester United upplever, för en gångs skull, en tung säsong i Premier League.
Laget står inför en generationsväxling. Under sommaren har man försökt genomföra en jätteaffär genom att locka Ronaldinho från Paris SG. Men klubben lyckas inte sy ihop dealen.
När ligan väl börjar går det bra inledningsvis, men sedan försämras resultaten drastiskt efter nyår. För få av de etablerade spelarna levererar, stjärnor som Roy Keane och Ole Gunnar Solskjaer dras med skador, Rio Ferdinand missar ett dopningstest och blir avstängd.
Ett ljus i mörkret är en 18-årig ytter som ser ut att kunna erövra världen.

Cristiano Ronaldo, född den 5 februari 1985, debuterade i Manchester United i Premier League i augusti 2003 och blev stjärna ”över en natt” med ett magiskt inhopp i premiären mot Bolton.
Sedan hade han en anpassningsperiod där han visade sin valpighet. Han föll enkelt och blev beskylld för att vara filmare. Han hade svårt med beslutsfattandet och upprörde ibland lagkamraterna genom att dribbla istället för att passa.
Men från nyår, efter att han återkommit från en minisemester hemma i Portugal, steg han fram som en av lagets bästa spelare.
Med sina dribblingar och irrationella spelstil blev Ronaldo en nyckel i offensiven. Han hade snabbheten, tekniken, två bra fötter – och framför allt självförtroendet. Misslyckades han med en dragning var han inte rädd att försöka igen. Och igen.

Jag vet att man inte ska jämföra för mycket, alla spelare ska få stå på egna ben och utvecklas i sin takt.
Men när man ser Adnan Januzajs genombrott i Manchester United är det lätt att dra parallellen till Cristiano Ronaldo.
Han var, inledningsvis, spelaren som gav Manchester United hopp under en tid när klubben byggde om.
United är i ett liknande läge som då, 2003/04. De är regerande mästare, men står inför en generationsväxling. De försökte lösa stora köp i somras som inte gick vägen. När ligan drar igång börjar det bra i premiären, men sedan försämras resultaten drastiskt, inte minst efter nyår då laget förlorar tre raka matcher. För få av de etablerade spelarna har levererat, stjärnor som Robin van Persie och Wayne Rooney har varit skadade och mitt av stormen står en pressad tränare och försöker få skeppet på rätt kurs igen.
Ett ljus i mörkret är en 18-årig ytter som ser ut att kunna erövra världen.

Adnan Januzaj satt på bänken i sir Alex Fergusons sista match i Manchester United, 5-5-mötet med West Bromwich i maj. Det var ingen hemlighet att Ferguson gillade den Kosovo-födde belgaren.
– Adnan är en underbart balanserad spelare. Han är bara 18 år och måste växa till sig, men han har bra balans, bra acceleration och är väldigt teknisk. Han och Nick Powell kan bli toppspelare, sa sir Alex.
Jag var en av dem som imponerandes av Januzaj i en träningsmatch under försäsongen. Att han skulle släppas fram och få några inhopp i Premier League var väntat. Men jag hade inte förutspått att det skulle gå så här snabbt att bli en bärande spelare i Manchester United.

Adnan Januzaj, född den 5 februari 1995, debuterade i Manchester United i Premier League i september 2013. Tre veckor senare, i bortamötet med Sunderland, blev han ”stjärna över en natt”, när han satte båda målen i 2–1-segern.
Under hösten har han, stundtals, visat sin valpighet. Han har ramlat enkelt och varnats vid tre tillfällen för filmning. Han har, ibland, haft svårt med beslutsfattandet, dock inte lika ofta som en ung Ronaldo. Ju längre säsongen lidit, desto mer har han framstått som en av lagets bästa spelare.
Med sina dribblingar och sin kreativitet är Januzaj en nyckel i offensiven. Han har snabbheten, tekniken, en grym vänsterfot (och förvånansvärt bra tryck i högern). Precis som en ung Ronaldo har han auran, självförtroendet. Misslyckades han med en dragning var han inte rädd att försöka igen. Och igen.
Han är inte rädd för att ta egna initiativ eftersom han är trygg i sin förmåga.

Det finns förstås saker som skiljer dem båda åt. Januzaj springer runt i tröja nummer 44, inte sjuan som satt på Ronaldos rygg. Dock tror jag att Januzaj får ta den vakanta sjuan från och med nästa säsong. Redan under sitt första år i England utvecklade Cristiano Ronaldo sin fysik. Han kom fram som en vek, gänglig tonåring. Men när han slet av sig tröjan efter målet mot Millwall i FA-cupfinalen i maj 2004 kunde alla se att han hade lagt ned många timmar i gymmet. Där har Adnan Januzaj en del att jobba på.
Å andra sidan är Januzaj mer mogen i sitt spel jämfört med Ronaldo vid motsvarande ålder. Hans förmåga att hitta smarta, på gränsen till geniala passningar är iögonfallande för en så ung spelare. Det var en förmåga som tog Ronaldo flera år att utveckla. Under hans första år i Premier League var portugisen en spelare som nästan uteslutande sökte egna genombrott.

Det är alltid vanskligt att bedöma talanger i den här åldern, men ibland ser man tillräckligt för att veta. Adnan Januzaj är en sådan spelare. Han har alla spelmässiga egenskaper för att bli en stjärna.
Har han det andra, det där som är minst lika viktigt, men som är svårare att bedöma – den mentala styrkan? Jag hörde folk som dömde ut Liverpools Raheem Sterling förra året för att ”han inte hade huvudet på rätt plats och strulade för mycket”, men Sterling har visat att det var nonsens och har kommit tillbaka oerhört starkt.
David Moyes, som släppte fram en ung Wayne Rooney, tror inte att framgångarna stiger Adnan Januzaj åt huvudet.
– Han är en grabb som inte har några problem med att spela i reservlaget. Han har inga problem att träna med reserverna, han har inga problem att träna med ungdomslaget. Han har inget stort ego, han är verkligen jordnära, sa Moyes i oktober.
– Hans familj ser efter honom på ett bra sätt och det gör att han håller sig på rätt kurs. Jag tror att han kan hantera allt som kommer dyka upp i hans väg. Jag har pratat med honom om vad han måste göra och att det med unga spelare kan komma svackor. Det kommer att komma matcher där det blir så. Men just nu ser jag inte det framför mig. Jag ser honom med bollen, säkerheten han visar, han har förmågan att gå förbi sin motståndare, han kan passa i rätt läge. Jag ser en väldigt bra fotbollsspelare.

Sannerligen. Skaran av kritiker mot David Moyes har vuxit under säsongen, men hanteringen av Adnan Januzaj ska tränaren ha credit för. Moyes vågade satsa på en oprövad 18-åring i ett skede när United var pressat och han var tvungen att vinna matcher för att vinna förtroende.
Startar Adnan Januzaj mot Chelsea på söndag? Sett till hans insatser är han given, men svaret är inte helt okomplicerat. Gary Neville framhöll i Sky Sports att det kan vara ett tillfälle där Januzaj gör sig bättre som inhoppare.
– Jag har känt när han möter snabba, fysiska backar som Kyle Walker och Kévin Théophile-Catherine att han har tuffare. Att ställa honom mot Branislav Ivanovic… jag tror att det kan vara fel match för honom, sa Neville.
Det här är ett problem för United. Med Robin van Persie och Wayne Rooney skadade har Januzajs betydelse blivit större. Om han inleder på bänken saknar United sina tre bästa offensiva spelare.
Det är förstås inte hälsosamt för Manchester United att så mycket ansvar vilar på en 18-årings axlar. Cristiano Ronaldo hanterade det visserligen och utvecklades senare till en av världens bästa spelare, men så är också denna säsong speciell på Old Trafford. Det här är första gången som klubben riskerar att missa fjärdeplatsen.

David Moyes första år ser ut att bli en missräkning för Manchester United. Laget är redan, i praktiken, avsågade från titelracet.
Men det är också säsongen då publiken på Old Trafford såg en ny stjärna tändas. Precis som för tio år sedan. Ronaldos genombrott 2003/04 var starten på en ny era. Inför nästa säsong, i augusti 2004, värvades Wayne Rooney från Everton. Det blev ytterligare två år av svaga resultat, 2005 och 2006, men när Ronaldo och Rooney tagit klivet till världsstjärnor var duon fundamental när klubben vann tre raka ligatitlar åren 2007–09 och Champions League 2008.
Adnan Januzaj är spelaren som ger Manchester United hopp under en tid när klubben bygger om.

Tidigare delar i ”Rising star”:
2 jan: Séamus Coleman.
3 jan: Jordan Henderson.
4 jan: Fernandinho.
6 jan: Oscar.
8 jan: Adam Lallana.
9 jan: Aaron Ramsey.

***
Läs mer:
5 okt: ”Januzajs framtid kan bli en kärnfråga för Moyes”.

***
Ni som har Plus har väl inte missat del 37 i min serie om Premier League-legendarer på Sportbladet.se? Igår avhandlades Steven Gerrard.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB