Startsida / Inlägg

Analys: Uniteds offensiv med Mata

av Kalle Karlsson

Juan Mata närmar sig en flytt till Manchester United.
Är han rätt man för att vända krisen? Hur ska han fogas in i startelvan?
Här vänder vi ut och in på Mata-affären.

Så var ännu en titelchans borta för Manchester United. Efter att ha halkat efter i ligan, kraschat ut i FA-cupen framstod Ligacupen som lagets enda realistiska titelchans. De hade trots allt tagit sig fram till semifinal, och även om Manchester City väntade i finalen, kan allt hända i en enskild match. Det är inte minst City medvetet om efter förra vårens FA-cupdebacle.
Men Manchester United snubblade på Sunderland.
Efter en lågkvalitativ, högdramatisk, match stod Vito Mannone på Old Trafford som den store hjälten.
David Moyes var, som vanligt numera, den store förloraren.
Låt gå för att United förmodligen inte hade vunnit finalen, men en Ligacupfinal hade ändå inneburit en resa till Wembley, en match där klubben haft allt att vinna. Nu blev det istället ytterligare en missräkning.

Nog om det, vi har skrivit en hel del om Manchester Uniteds kris tidigare. För varje match blir det dock uppenbart att rätt många spelare inte är bra nog. Javier Hernández: Vad har hänt med honom sedan Pelé jämförde honom med Leo Messi? Killen har gått rakt ned i källaren. Hans touch håller allsvensk nivå. Chris Smalling: Killen fyller 25 år i november. Kommer han någonsin att bli United-klass? Många frågor, få svar, åtminstone inte dem som David Moyes vill höra.
Så vi kan rikta blickarna på något annat istället. På Juan Mata.
Det som i juli var fullständigt otänkbart ser nu ut att bli verklighet. Chelsea är på väg att sälja spelaren som utsetts till klubbens bästa de två senaste säsongerna till United.
Vad kan vi läsa in av det?
Det är ju allmänt känt att dessa klubbar inte handlar med varandra eftersom de varit direkta konkurrenter om ligatiteln i tio års tid. Om jag minns rätt är Juan Verón den senaste som flyttade mellan lagen. Det var sommaren 2003.
Ser inte José Mourinho United som ett hot längre? Det kan vara så, kombinerat med det faktum att hans lag inte ska möta United mer den här säsongen, vilket både Arsenal och Man City ska göra. Det kan också vara så att Mourinho anser att Matas defensiv kostar laget så mycket att han inte är någon förlust – och att Uniteds ”vinning” av köpet är begränsad. Det kan också, i dessa FFP-tider, vara så att Chelsea tycker att budet på närmare 40 miljoner pund, är för bra för att avstå för en spelare som nöter bänk.

Är Juan Mata rätt spelare för Manchester United? Det finns flera olika synvinklar här.
Juan Mata var en av Premier Leagues bästa spelare förra säsongen. Han har separata kvaliteter som skulle tillföra dimensioner till vilket lag som helst i världen, inklusive Barcelona och Bayern München. Hans förmåga att slå sistatredjedelspassningar är absolut världsklass.
Men jag ser ingen klockren plats för honom i dagens Manchester United, när alla spelare är skadefria.
Sett till gårdagens  möte med Sunderland skulle Mata givetvis gå rakt in i startelvan, oavsett position. Förmodligen även med förbundna ögon. Men i David Moyes 4-4-2 med Wayne Rooney och Robin van Persie? Nej, då blir det lurigare. Åtminstone om man vill få ut maximalt av sin 400-miljonersvärvning.

Juan Mata spelade på kanten när han kom fram i Valencia, han har spelat en del på kanterna i Chelsea. Men det var när han tog steget in centralt i Chelsea som han utvecklades till en av ligans bästa spelare. Det är ingen hemlighet att han är bäst centralt. Spelar han på kanten kommer han givetvis ha licens att kliva inåt i banan, men det blir inte samma effekt. Det har vi en rad exempel på. Shinji Kagawa är ett av dessa.
Han värvades till Manchester United sommaren 2012 och många hade stora förhoppningar på japanen. Mittfältaren hade trots allt varit en av Bundesligas bästa spelare.
Men när Robin van Persie värvades insåg jag hur svårt det skulle bli att få in alla offensiva kanoner i startelvan. Det var därför jag skrev den här analysen efter RvP-köpet där jag underströk problematiken.
Nu, med facit i hand, vet vi att det blev exakt så svårt för både Alex Ferguson och David Moyes att foga in Kagawa i en startelva med Rooney och van Persie.

Nu står vi här igen. Juan Mata är givetvis bättre än Kagawa. Han är mer tacksam att ”slänga ut på en kant” eftersom han är så begåvad att han kan anpassa sig hyfsat till flanken. Men det här är en affär värd runt 400 miljoner kronor. Har man köpt en spelare för en rekordsumma (räknat i pund) för att ”slänga ut honom på en kant” känns det aningen desperat.
Visserligen är United i ett desperat läge. David Moyes och Ed Woodward jobbade hela sommaren för att lösa stora värvningar utan att lyckas. Det slutade med ett panikköp av Marouane Fellaini, som floppat hittills. United är i stort behov av att visa muskler på transfermarknaden, skicka signaler till omvärlden om att man fortfarande är att räkna med.
Köpet av Juan Mata skickar sådana signaler. Men entusiasmen kan lika fort gå upp i rök om spelaren inte levererar. Och då bör han förstås få spela i en position där han trivs.
Vissa har frågat mig om United inte kommer spela 4-3-3 med Rooney, van Persie och Mata framåt. Men då måste ju Moyes slänga ut två spelare på varsin kant. Och vad gör man då med Adnan Januzaj, lagets bästa spelare för tillfället?
En mittfältsdiamant med en defensiv mittfältare och Mata som offensiv bakom två anfallare? Nej, eftersom det kräver en annan karaktär på ”yttrarna” i en diamant. De bör vara som Clarence Seedorf/Darren Fletcher – inte som Adnan Januzaj. Sir Alex testade modellen och avfärdade den efter några veckor (läs den analysen här).
En annan frågade om inte Juan Mata kan spela sittande mittfältare bredvid Michael Carrick. Helt uteslutet, enligt mig. Om han inte anses bra nog för att klara de defensiva uppgifterna i nummer tio-rollen i Chelsea är man knappast bra nog för att klara det defensiva jobbet som sittande mittfältare.
Varför inte ett 4-2-3-1 med Kagawa, Rooney, Mata som offensiv trio bakom Robin van Persie?, undrar Pierre i ett mejl.
Svar: För att det som ser läckert ut på papper och fungerar utmärkt på Football Manager inte behöver vara det i verkligheten. I ett lag, framför allt ett topplag som möter samlade försvar, måste man ha spelare som är beredda att löpa för andra. Kagawa/Rooney/Mata är alla spelare som vill möta boll och fördela. De är inte så sugna på att gå i djupled. Jag kan på rak arm inte komma på att tre så utpräglade tior bildat offensiv mittfältstrio. Kan ni?
En sådan uppställning skulle må bättre av en Danny Welbeck på en av kanterna, eller en Antonio Valencia. Någon som erbjuder något annat. Annars är risken stor att man drabbas av problemet Chelsea hade ifjol med spelarna bakom Fernando Torres. För många kockar som ska laga soppa, för få som är beredda att springa och hämta ingredienserna (läs gärna analysen om Torres här).
Här nedan tittar vi på möjliga uppställningar med Juan Mata.

ALTERNATIV 1
KK5
Det mest troliga alternativet för våren. En övergång till 4-2-3-1 där Wayne Rooney får nummer tio-rollen och Juan Mata får ta klivet ut på en kant. Här finns möjligheten att gå in centralt och även skifta kant med Adnan Januzaj. Ser onekligen intressant ut, men inte den optimala positionen för Mata.

ALTERNATIV 2
KK4
Liknande variant som Manchester City använder. Liknar den uppställningen ovan. Problemet här är att Uniteds centrala mittfält är en svag punkt och kommer att bli numerärt undertaliga på mitten. Om Mata drar sig in centralt är problemet att Uniteds högerback får för dålig hjälp defensivt. Med ett bättre centralt mittfält hade den här uppställningen fungerat bättre.

ALTERNATIV 3
KK3
Supportrarnas favorit. 4-1-4-1 ger dock inte tillräcklig defensiv balans. Den här modellen, med dessa namn, lär inte bli verklighet mer än i specifika skeden när man jagar kvitterings-/segermål. Jag slog fast samma sak när vi analyserade Kagawa för 1,5 år sedan och mig veterligen har United aldrig använt en sådan uppställning i en enda match. Läs gärna inlägget från augusti 2012 och kommentarerna under så ser ni hur diskussionen gick då.

ALTERNATIV 4
KK2
Bäst för laget? Jag tror faktiskt det. Den här offensiva uppställningen ser ruskigt vass ut enligt mig. Att Wayne Rooney kan anpassa sig till kantspelare vet vi. Då har Moyes dock bekymret att engelsmannen knappast lär bli mer sugen på att förlänga kontraktet. Dessutom flyttar Moyes i så fall på lagets bästa spelare den här säsongen.

ALTERNATIV 5
KK1
Framtidsalternativet. Nästa säsong med Wayne Rooney såld (?) gissar jag att vi kommer få se Mata centralt med Adnan Januzaj till vänster/höger och en ny yttermittfältare.

Slutsats
Juan Mata är inte den spelartyp Manchester United behöver i dagsläget, men det behöver inte vara ett dåligt köp på längre sikt. Att United lägger så stora pengar betyder i min bok att Wayne Rooney flyttar i sommar, att Moyes & Co redan nu fått indikationer på att spelaren inte är intresserad av att förlänga kontraktet. Rooneys avtal går ut nästa sommar och det här året är sista möjligheten att få en stor peng för anfallaren.
I så fall hade United hamnat i ett läge i sommar där man måste hitta en ersättare och eventuellt inte kan locka med Champions League-spel. Då hade det blivit ännu svårare – och dyrare – att locka en spelare av Matas kaliber. På det sättet kan klubben ha handlat strategiskt.
Om Glazers gör allvar av uppgifterna att behålla Rooney även nästa år och riskerar att släppa honom gratis sommaren 2015 så lär Shinji Kagawa säljas. Kanske används han som lockbete för att få in rätt sittande mittfältare. I så fall kan Manchester United vara på rätt väg. Men det är fortfarande där och i försvaret laget är i desperat behov av förstärkningar.
Det har man inte löst med Juan Mata.
Klubben har spänt musklerna och gett fansen ett liten strimma hopp igen. Och i dessa kristider ska sådant inte underskattas.

Fotnot: Tack till Olle Stefansson som fixade grafiker.

***
Stort tack till alla som röstat på mig eller andra Sportbladet-medarbetare i Svenska Fans-tävlingen Guldskölden!
Det värmer i hjärtat få sådan uppskattning och att vara nominerad bland så många duktiga namn.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB