Startsida / Inlägg

Gedion Zelalem – näste Fábregas

av Kalle Karlsson

Arsenal tog sig vidare i FA-cupen, Lukas Podolski gjorde två mål – men jag fastnade på en ung lirare som bara lirade 20 minuter.
Gedion Zelalem fick äntligen göra debut i Arsenal.
Han är ingen vanlig 16-åring.

Igår i den 71:a matchminuten, när mötet mellan Arsenal och Coventry sedan länge var avgjort, stod Gedion Zelalem nere vid sidlinjen och gjorde sig klar för inhopp.
Vi är vana vid att Arsène Wenger släpper fram unga spelare i cuperna, men det här handlar om en alldeles speciell spelare och jag ska förklara varför.
Det är inte bara det faktumet han är den förste spelaren, som är född efter det att Arséne Wenger tog över Arsenal hösten 1996, som får debutera under fransmannen.
Det är det faktum att han kan bli något extra.

Första gången jag såg Gedion Zelalem var i somras under Arsenals försäsong, när det dök upp klipp från lagets träningsmatcher. Det var svårt att inte imponeras av den unge mittfältaren. Att bedöma spelare på Youtube-klipp är vanskligt – Ricardo Quaresma kan se ut som en världserövrare på Youtube – men det Zelalem visade var uppseendeväckande.
Hans passningskvaliteter är otroliga. Någon sa om Paul Scholes att han spelade som om han hade ”hundra års fotboll i blodet”. Känslan när man ser Gedion Zelalem spela är att han också har avsevärt många fler fotbollsår än levnadsår.

Många unga spelare som debuterar i ung ålder i a-lag gör det för att de fysiskt sett är tidiga i sin utveckling. De har styrkan, kraften och kan därför utan större problem gå in och kampa mot seniorer.
Sedan finns det de som har en exceptionell talang tekniskt, och snabbheten, vilket medför att de kan göra avtryck tack vare sin oberäknelighet. Typ Cristiano Ronaldo och Adnan Januzaj.
Sedan har du de som har lite av varje, vilket gör att de kan vara riktigt framstående på en ytterbacksposition. Typ David Alaba och Luke Shaw.
Sedan finns det något mer ovanligt. De som är spelgenier redan i unga år. Som har tagit sig till toppnivå tack vare att de är begåvade med en så vass spelförståelse och speluppfattning att de kan gå in på centralt mittfält – den svåraste positionen för en ung spelare – och klara av det.
Det är därför Gedion Zelalem jämförs med Cesc Fàbregas.

I spelstil påminner de om varandra. När Cesc Fábregas kom fram var han också en central mittfältare som styrde rytmen och passningstempot på mittfältet.
Det Gedion Zelalem visade igår mot Coventry var ett karbonpapper av en ung Fàbregas. Han joggade runt på mitten, hittade väggspel, löste trånga situationer och hittade in med hotande passningar. Som om han inte gjort något annat.
Visst var det ett tacksamt läge att komma in i, Coventry var slutkört och bjöd på stora ytor, men man måste imponeras av mognaden hos en 16-åring.
När Santi Cazorla gjorde 4–0 i matchens sista minut var det följden av en ”hotande passning” in mellan lagdelarna från Zelalem i förstaläget.

Gedion Zelalem började spela fotboll som femåring i Tyskland i Hertha Berlin. När han var nio år, 2006, flyttade familjen till USA. Zelalem spelade för MSC United och Bethesda Soccer Club, innan han tog steget till Olney Rangers. Arsenals USA-scout Daniel Karbassiyoon fick nys om talangen och bad folk från klubben komma och se Zelalem i en match i Dallas Cup. Zelalem bjöds in till Arsenal för provträning och fick plats i klubbens akademi.
Han började i U16-laget. I april 2013 flyttades han upp i U21-truppen.
I somras fick han följa med på försäsongsturnén i Asien. Och då fick fansen på allvar upp ögonen för honom efter några iögonfallande insatser där 16-åringen var arkitekten bakom flera mål.
Arsène Wenger var försiktig i sina uttalanden, förmodligen för att inte framgångarna skulle stiga spelaren åt huvudet.
– Han är en ung spelare som utvecklas fort, konstaterade Arsenaltränaren.
Jack Wilshere var mer frikostig med superlativen:
– Det dröjer inte länge innan han är redo. Han ser passningar som få andra spelare ser och han är så trygg med bollen. Även på träningarna är han en mardröm att spela emot. Sättet han håller dig på avstånd, hur han täcker bollen. Han är inte så stor, men väldigt stark, säger han, enligt The Guardian.
Andra har sagt att han ”passar som Xavi och dribblar som Iniesta”. Stora ord. Men så är det också en stor, stor talang.
16-åringen, som kan representera Tyskland, USA eller Etiopien, fick sitta på bänken i Premier League-mötet med Fulham i augusti, utan att få hoppa in. På hösten blev han skadad och missade två månaders spel. Efter comebacken i U21-laget har det ryktats om att han varit aktuell för spel.
Igår, två dagar före sin 17-årsdag, blev debuten verklighet.

Jag minns mycket väl när Cesc Fàbregas debuterade i Arsenal som 16-åring. Det syntes direkt att han hade en speciell talang. Jag minns hur han vid starten av säsongen 2004/05 var fullständigt dominant som 17-åring.
Det är förstås för tidigt att dra slutsatser efter ett kort inhopp i en FA-cupmatch. Gedion Zelalem har massor att utveckla, inte minst fysiskt, innan han är en färdig a-lagsspelare.
Men verktygen för att bli riktigt vass har han. Inte minst tack vare en passningsförmåga som är unik sett till hans ålder.
Och min känsla när jag såg Cesc Fábregas som 16-åring – att han skulle bli en mittfältare i världsklass – stämde ju.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB