Startsida / Inlägg

Är Matic pusselbiten Chelsea behöver?

av Kalle Karlsson

Mata ut, Matic in.
I skuggan av den stora affären gjorde Nemanja Matic sin riktiga comeback för Chelsea igår.
Han visade direkt att han blir en tillgång.

Det mesta snacket kring Chelsea senaste veckan har handlat om Juan Mata. Naturligt eftersom klubben har sålt en av de största publikfavoriterna till en rival, en affär som var fullständigt otänkbar för ett halvår sedan.
Juan Matas arvtagare, spelaren som förpassade spanjoren till bänken, skruvade in en vansinnigt läcker frispark i krysset igår mot Stoke. Oscar håller på att utvecklas till en riktigt stor spelare. Han och Eden Hazard var sylvassa (igen).
Men det visste vi. Jag var mer nyfiken på en annan lirare i hemmalaget (framför allt eftersom John Guidetti fick spendera hela matchen på bänken).
Nemanja Matic är knappast okänd för publiken på Stamford Bridge. Den store serben tillhörde klubben 2009–2011, men gjorde bara två ligamatcher för Chelsea innan han lånades ut till Vitesse.
Sedan blev det tre framgångsrika år i Benfica där han utvecklades till en av portugisiska ligans bästa spelare. Inför januarifönstret, när Chelsea letat förstärkningar till centrala mittfältet, föll valet på Matic.

25-åringen hoppade in i slutminuterna i ligamötet med Manchester United förra söndagen. Igår, i FA-cupen mot Stoke, fick han chansen från start.
Nemanja Matic tog plats bredvid Frank Lampard. Ingen av dem hade något uttalat defensivt ansvar utan såg ut att ”växeldra”. Matic var lugn och trygg med bollen, spelade enkla passningar, men även fler bollar framåt i plan jämfört med John Obi Mikel. Han använde sin storlek och styrka för att vinna boll och noterades för fem tacklingar i matchen.
Det var en lovande insats. Nemanja Matic liknar Mikel, men med bredare register. Han kan ligga lågt i planen och städa, men han kan också ta ett steg upp och leverera passningar och avsluta. Om José Mourinho tänker övergå till ett 4-3-3, systemet han använde under sin första sejour i klubben, passar Matic perfekt eftersom han både kan spela i den defensiva rollen och som en av de mer offensiva i ”mittfältstrean”.
José Mourinho var mycket nöjd med sitt nyförvärv:
– Han är som en spindel. Han stjäl bara bollen. Sättet han rör sig… ändå har han sin vänster, den är som en ”spoon”. Med Matic har vi fler lösningar för vårt starka mittfält, sa Chelseatränaren till klubbens tv-kanal.

Nu var matchen mot Stoke relativt ”tacksam”. Testet för Matic kommer när han ska möta snabbare, kvickare mittfält. Hinner han med mot Arsenal och Manchester City också? I så fall är han given i startelvan inom kort.
Chelsea behövde förstärka sitt centrala mittfält. Blir Nemanja Matic pusselbiten som ger laget vad som krävs för att vinna titeln?
Den 193 centimeter långe serben ger iallafall nyttiga egenskaper – tyngd, längd, stadga, passningskvalité – till en lagmaskin som är på väg att varva upp.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB