Startsida / Inlägg

Analys: Matas debut

av Kalle Karlsson

En lovande debut, en assist och 2-0-seger mot Cardiff City. Juan Mata blev en vinnare i debuten för Manchester United.
Men faktum kvarstår: United behöver fler spelare än Mata för att få skeppet på rätt kurs igen.

Alla blickar var riktade mot Manchester Uniteds nye nummer åtta. Juan Mata möttes av ett plakat på läktaren med budskapet att han var ”Uniteds saviour”, Uniteds räddare. Pressen är stor på 400-miljonersköpet. Vissa tippar att hans entré ska ha samma effekt som Eric Cantonas för drygt 20 år sedan.
Det återstår att se, men det är åtminstone vad United-fansen hoppas. Tröja nummer åtta verkar förresten ha sålt bra i souvienirshopen senaste dagarna för det vimlade av Mata-tröjor på läktarna.
Huvudpersonen klarade debuten med beröm godkänt. Han startade i nummer tio-rollen bakom Robin van Persie och var med i upprinnelsen till 1–0-målet med sin fina cross ut till vänsterkanten. Han hann med ett fint inlägg som Ashley Young kunde ha förvaltat till 2–0 kort därefter, men assisten kom istället i andra halvlek. Mata satte ut en enkel boll till Young som gjorde en läcker individuell prestation där han skar in från kanten och dundrade in 2–0.
Mata gjorde ingen supermatch, han kommer förstås behöva lite tid innan han lär känna de nya lagkamraternas löpvägar. Men det var uppenbart att han gav United egenskaper David Moyes haft brist på tidigare. Framför allt bolltryggheten och förmågan att hitta lösningar som gör att det egna laget behåller bollen inom laget. Med Juan Mata i laget finns förutsättningar för att attackera mer centralt, vilket varit en enorm svaghet för United denna säsong.

På tisdagen fick nyförvärvet spela i favoritpositionen bakom strikern. Det blir intressant att se hur David Moyes ska pussla ihop offensiven framöver när både Robin van Persie och Wayne Rooney är tillgängliga (Rooney bytte av van Persie med cirka 25 minuter kvar). Moyes sa att han ”inte hade någon speciell position i åtanke för Mata”, men betonade att spanjoren kan spelas till vänster eller höger. Inte en optimal position, men givetvis en förstärkning jämfört nuvarande kantalternativ.

Om Juan Mata och Ole Gunnar Solskjaer var de två herrarna som rönte mest intresse inför matchen, var det Robin van Persie som stal showen när tillställningen väl var igång.
Holländaren som gjorde sin första match sedan den 10 december behövde bara sex minuter på sig innan han hittade rätt. Oj, vad Manchester United har saknat honom. Mata i all ära, men Uniteds nyckel är fortfarande att få tillbaka RvP och Wayne Rooney fit for fight. Då har man vapen som kan hota alla lag.
van Persie såg, av naturliga skäl, lite halvrostig ut i vissa moment, men han demonstrerade ändå spetskvaliteter som laget saknat i hans frånvaro. Inte minst i targetsituationer.
I övrigt var det ingen övertygande insats av Manchester United. Cardiff City hade perioder i matchen där man hade övertaget och var nära att kvittera i början av andra halvlek. Kraven på fler förstärkningar till en trupp som behöver byggas om kommer inte minska tack vare den här vinsten. Mata har gett United mer klass, men centrala mittfältet måste fortfarande åtgärdas.

FAKTA/Juan Matas debut i siffror
Mål: 0. Assist: 1. Skapade chanser: 5. Skapade chanser från ”open play”: 3. Skapade chanser från fasta situationer: 2.
Skottförsök: 2. På mål: 1.
Passningar: 45/52 (87 %). Mottagna passningar: 56. Passningar på offensiv tredjedel: 18/24. Inlägg: 4.
Bollerövringar: 4. Tacklingar: 3.
Frisparkar, mot: 3. Med sig: 2.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB