Startsida / Inlägg

Marshall – ligans bäste målvakt?

av Kalle Karlsson

Vem har varit Premier Leagues bästa målvakt den här säsongen?
Wojciech Szczesny, Petr Cech, Hugo Lloris, Tim Howard – eller rent av en doldis?

Det har inte varit målvakterna som dragit rubrikerna den här säsongen.
Det är väl ungefär som det brukar, men jag upplever att standarden på målvakter varit lägre de senaste två åren. När David De Gea utsågs till ligans bästa målvakt förra säsongen var konkurrensen begränsad. Det fanns en Asmir Begovic och en Petr Cech, men mycket mer var det inte.
Samma sak i år.
Medan offensiva spelare som Luis Suárez, Eden Hazard och Sergio Agüero hållit världsklass, medan mittfältare som Yaya Touré och Aaron Ramsey varit otroliga, medan försvarare som John Terry och Per Mertesacker (åtminstone fram till förra helgen) varit bland Europas allra bästa, har målvakterna på sin höjd varit… bra.
Visst har några höjt sig från mängden. Hugo Lloris inledde hösten starkt innan han hamnade i en formsvacka och, för en stund, tappade tajmingen i sina utrusningar. Petr Cech vaktar målet för det lag som har släppt minst antal mål i ligan. Wojciech Szczesny har mognat och i viktiga skeden svarat för matchavgörande räddningar. Tim Howard är en av förklaringarna till Evertons fina poängskörd.
Men ingen av dessa har varit ”outstanding”. Bra, men inte iögonfallande.
Den som presterat närmast en sådan beskrivning – den som haft så mycket att göra att han dragit blickarna till sig – är en målvakt som de flesta förmodligen inte har lika bra koll på.

Det dröjde innan David Marshall fick sätta sin fot i Premier League.
Första gången jag minns att jag lade märke till honom var när Henke Larssons Celtic spelade bort Barcelona i Uefacupen våren 2004. Den då 19-årige Marshall gjorde en fantastisk insats på Camp Nou när han höll nollan mot Ronaldinho & Co.
Sedan hamnade han i Norwich där han gjorde två säsonger i Championship. När ”kanariefåglarna” åkte ur andraligan 2009 tog Marshall steget till Cardiff, en affär värd 500 000 pund.
Bra business skulle det visa sig.
I Cardiff City utvecklades han till den bäste målvakten i Championship. Men Premier League-spel kändes avlägset när Cardiff gång på gång föll i playoff.
Förra våren säkrades äntligen det historiska avancemanget. Managern Malky Mackay såg till att förstärka alla lagdelar utom en. Han var övertygad om att David Marshall skulle hålla bra Premier League-klass. Och han fick rätt.

David Marshall har varit sensationellt bra för Cardiff City den här säsongen. Som målvakt i ett lag på undre halvan har han haft avsevärt mer att göra än herrarna som ska hålla tätt för topplagen. Och han har klarat det med bravur.
Redan i höstas fick 28-åringen en del uppmärksamhet för sina insatser, men inte tillnärmelsevis så mycket som han hade fått om han spelat för en klubb som visas oftare i tv. Jag har tappat räkningen på alla matcher då Marshall räddat poäng eller hållit nere siffrorna för sitt Cardiff. Senast var i veckan borta mot Aston Villa då han svarade för en exceptionell reflexräddningAndreas Weimanns avslut på tilläggstid. Vissa kallade det säsongens räddning.
Nye Cardiff-managern Ole Gunnar Solskjaer var mäkta imponerad.
– Den räddningen var otrolig. Han flyttade fötterna snabbt och fick upp armen. Den räddningen summerar hans säsong. Jag skulle inte byta honom mot någon annan målvakt, sa norrmannen efteråt, enligt Daily Mail.

David Marshall, som nyligen förlängde kontraktet till 2018, kommer givetvis vinna priset som årets spelare i Cardiff City. Något annat är otänkbart såvida han inte börjar kasta in bollarna i eget mål.
Men han kan också ta en plats i PFA Team of the Year. Så bra har han varit.
När spelarna lägger sina röster, vilket gör snart (de borde förstås göra det efter säsongen eller under slutomgångarna), kommer de i första hand att tänka på namn som Szczesny, Cech, Lloris, Howard. Spelare från topplagen.
Jag önskar att de att de åtminstone ägnar en tanke åt David Marshall.

FAKTA
Statistiken visar att David Marshall haft mer att göra än de andra målvakterna i Premier League. Enligt Daily Mail har han gjort 101 räddningar, varav 59 varit innanför straffområdet. Nummer två på listan är John Ruddy som gjort 86 räddningar (53 innanför straffområdet). Trean på listan, Wojciech Szczesny, har gjort 79 räddningar, varav 30 är innanför straffområdet.
Enligt Whoscored har ingen målvakt i Europas fem toppligor gjort fler räddningar än David Marshall denna säsong.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB