Startsida / Inlägg

Galningen Felix Magath

av Kalle Karlsson

Fulham såg ut att vara på rätt väg med kryss mot Manchester United och en bra insats mot Liverpool.
Då får tränaren René Meulensteen lämna plats för Felix Magath.
Den här Premier League-säsongen blir bara mer och mer intressant.

Det finns en åkattraktion på Gröna Lund som döpts till ”Insane” på grund av dess karaktär.
Som tränarkarusellen i Premier League snurrat den här säsongen skulle den kunna döpas till ”Even More Insane”.
Efter sparkningarna av Paolo Di Canio, Ian Holloway, Martin Jol, Steve Clarke, André Villas-Boas, Malky Mackay och Michael Laudrup fick vi ännu en dramatisk åtgärd igår kväll.
Det var Fulham som tryckte på knappen till katapultstolen genom att skicka bort René Meulensteen – 75 dagar efter att holländaren fått jobbet – och ersätta honom med gamle tyske mästartränaren Felix Magath.
Magath?! Den såg jag inte komma.

Händelseutvecklingen under senaste dygnet i Fulham liknar en fars.
I det pressmeddelandet som lades ut på hemsidan på fredagen som offentliggjorde att Felix Magath var ny manager, nämndes inte René Meulensteen med ett enda ord. Han gav intervjuer till Sky Sports och andra medier där han berättade att han fått sparken.
Det florerar uppgifter att han inte alls fått sparken utan att han endast blivit undanskuffad av Felix Magath. Om Meulensteen accepterar att kliva ned till rollen som assisterande manager återstår att se.
Snurrigt värre alltså.
.
Det är många som önskat sig en tysk tränare i Premier League. Men då har det varit drömmar om Jürgen Klopp från Dortmund. Någon mindre klubb har kanske sneglat mot Thomas Tuchel som gjort starka resultat i Mainz.
Få har pratat om Felix Magath, förutom i Hamburg där han fortfarande är en hjälte sedan målet i Europacupfinalen 1983. Magath har placerats som ersättare till Bert van Marwijk, men nu blir det alltså Fulham och ett stycke historia. Han blir den förste tyske tränaren i Premier League och hans entré gör automatiskt ligan mer profilstark.
Det kommer nämligen storma kring Felix Magath, var så säkra. Han är den sortens ledare som syns och tar plats.
Den 60-årige tränaren är okänd som en av världens mest krävande fotbollstränare. Det är ingen slump att han fått smeknamn som ”Saddam”.
Hans användande av medicinbollar i fotbollsträningen är mytomspunnet. Andra tränare använder möjligen medicinbollar under försäsongen. I Magaths upplägg kan de åka fram när som helst.

Det finns många anekdoter som vittnar om hans kompromisslösa sida.
Som den där gången på Wolfsburgs försäsongsläger i Schweiz 2008. Efter den gemensamma lunchen berättade Magath att han ställt in träningen. Istället skulle spelarna få kaffe och kaka på ett ställe i närheten. I gengäld skulle de behålla träningskläderna på sig.
Spelarna ställde in sig på att ta linbanan upp till bergscafét, men då kom överraskningen. Magath tvingade truppen att springa uppför berget. Det tog 2,5 timmar och hela tiden hade de Felix Magath hack i häl. Stjärnanfallaren Grafite kollapsade och fick föras ned från berget på bår.
Väl där uppe fick de sitt kaffe och sin kaka.
Eller som den där gången när Magath var missnöjd med senaste matchen och att spelarna rört sig för lite.
Den efterföljande träningen tog han ut spelarna, lät dem ställa sig i en ring. Sedan fick de stå där, helt still, i 90 minuter. Med blott en plusgrad på termometern.
Eller som den episoden som Jan-Åge Fjörtoft skrev om igår på Twitter (norrmannen hade Magath som tränare i Frankfurt):
Magath kallar in en spelare i sitt rum. Spelaren kommer in. Sitter ned i tio minuter utan att Magath säger ett ord innan tränaren säger: ”Du kan gå nu”.
Eller som den där gången när Wolfsburgspelarna – under Magaths senaste sejour i klubben – skulle ut och springa i skogen. När de kom tillbaka upptäckte de att tränaren avsiktligt tömt ut alla vattenflaskor.
I Felix Magaths tränarfilosofi ingår det att sätta spelarna under psykisk press för att få dem att prestera. Förmodligen det närmaste vi kommer ”Management by fear” i fotbolls-Europa.
Schalkespelaren Jefferson Farfán har sagt i en artikel i The Guardian ”att alla tränare i klubben lämnade något positivt efter sig, utom Magath – han lämnade bara böter”.
Svenskarna Alexander Kacaniklic och Muamer Tankovic kan alltså ställa in sig på en lite hårdare ledarstil än Erik Hamréns ”shining”-verkstad och Martin Jols humanistiska mystillvaro.

Alla dessa skräckhistorier till trots. Ingen kan ifrågasätta Felix Magaths meriter. Han har vunnit ligan med Bayern München 2005 och 2006 och lyckades med konststycket att vinna ligan med lilla Wolfsburg 2009.
Bakom bilden av diktatorn som leder sin trupp med järnhand finns en tränare som också gjort sig känd för sin taktiska förmåga. Han är duktig på att få ut max av sitt material.
Hans aktier har sjunkit sedan triumfen med Wolfsburg 2009.
Sejouren i Schalke var misslyckad. Comebacken i Wolfsburg – då han värvade en uppsjö av spelare – var också misslyckad. Senaste två åren har han inte haft något fotbollsjobb.
Hur det slutar i Fulham är svårt att svara på.
Om Felix Magath får med sig spelargruppen kan de klara kontraktet eftersom han är skicklig på att få ut mycket av sin trupp.
Om han inte får med sig spelarna på tåget kommer Fulham åka ur och tyskens aktier kommer att ha sjunkit ännu mer.
Det ska bli otroligt intressant att följa.

FAKTA/Felix Magath
Tidigare klubbar som tränare:
Hamburg (1995–97), Nürnberg (1997–98), Werder Bremen (1998–99), Eintracht Frankfurt (1999–2001), Stuttgart (2001–04), Bayern München (2004–07), Wolfsburg (2007–09), Schalke (2009–11), Wolfsburg (2011–12), Fulham (2014–?).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB