Startsida / Inlägg

Befriande reaktion från Pulis

av Kalle Karlsson

Hans fotboll vinner inga beundrare, men nu har Tony Pulis gjort en manöver som ökat hans popularitet mångfalt.
Crystal Palace-managern satte nämligen ned foten rejält mot två egna spelare som filmade.
Både Marouane Chamakh och Jerome Thomas föll ihop som två säckar potatis trots minimal, om ens någon kontakt, i mötet med Swansea. Jerome Thomas försök att simulera sig till en straffspark på tilläggstid var en av säsongens grövsta filmningar.
Men istället för att höra en manager bortförklara incidenterna och tala om spelarnas ”fina avsikter”, fick vi stället se en Tony Pulis som agerade. Direkt efter slutsignalen sa han till Sky Sports:
– Vi tolererar inte det i vår fotbollsklubb.
Sagt och gjort. En kort stund senare berättade han på presskonferensen:
– Jag har redan pratat med Jerome. Jag tycker att han lade för enkelt och han kommer att bötfällas för det. Chamakh gjorde det i första halvlek och han får också böter. Det är en epidemi. Det är något vi nästan har fått bort, men när folk ändå felar måste vi påminna dem om att det inte är rätt. Jerome har gått in och bett om ursäkt till domaren och det är bra. Jag kan inte acceptera filmningar i någon av klubbarna som jag tränar.

Jag lyfter på hatten och bugar mig dubbelvikt inför dessa ord. De är efterlängtade.
Tony Pulis fotbollsfilosofi har som sagt inte gjort honom till de neutrala fansens favorit, men som vi också har nämnt flera gånger senaste tiden: Det jobb han gjort i Crystal Palace sedan han klev in där i november är fantastiskt. Han tog över ett lag som såg ut att gå mot given nedflyttning, men har styrt upp försvarsspelet och gett klubben en bra chans att klara kontraktet.
Att han nu rider ut som moralens riddare och tar krafttag mot filmningar är ytterligare en fjäder i hatten hos walesaren.
Jag upplever att ett av hindren för att stävja filmningar har varit tränarnas oförmåga (läs ovilja) att kratta framför sin egen dörr. När egna spelare lagt sig enkelt har managers kommit med alla möjliga sorters bortförklaringar istället för att vilja ta itu med problemet (förutom i fallet med Ashley Young där de inte hittat några trovärdiga bortförklaringar).
Tony Pulis beslut att omgående bötfälla Marouane Chamakh och Jerome Thomas betyder att spelarna själva får stå i skamvrån utan uppbackning från lagledningen.
Marouane Chamakh och Jerome Thomas har fått sig en tankeställare. Det betyder inte att vi aldrig någonsin mer få se dessa spelare falla lätt i en närkamp. Men det bör innebära att de inte försöker fuska med samma automatik nästa gång de tar sig in i straffområdet och ser ett utsträckt ben som går att ”snubbla” på.
Jag tror fortfarande att det bästa sättet för att få bort filmningarna är att inför videogranskning och bestraffning i efterhand i form av avstängning, men att tränarna är principfasta och beivrar egna spelare är också ett steg i rätt riktning.
Det är ett steg i rätt riktning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB