Startsida / Inlägg

Rising star: Luke Shaw

av Kalle Karlsson
britain soccer premier league.jpeg-08bd1.jpg

I drygt ett år har han charmat publiken på Premier League-arenorna.
Ikväll kan han presentera sig på den stora landslagsscenen – och ta ett stort kliv mot VM i Brasilien.
Luke Shaw, 18, är en talang utöver det vanliga.

Southampton har profilerat sig som en talangfabrik i engelsk fotboll. Sydkustklubben har byggt upp en av de bästa akademierna, om inte den allra bästa, och fostrat en rad stora spelare senaste åren.
> Theo Walcott, 24, är idag stjärna i Arsenal.
> Gareth Bale, 24, är idag stjärna i Real Madrid.
> Alex Oxlade-Chamberlain, 20, har fått i Walcotts fotspår och etablerat sig i Arsenal.
Nästa superlöfte som kommit fram i Southampton är en kille som kom till klubben som åttaåring.
Men Luke Shaw skiljer sig redan från namnen ovan på en viktig punkt. Ingen av dessa hann göra några större avtryck i Southampton.
Theo Walcott såldes som 16-åring efter bara en halv säsong med Southampton. Gareth Bale spelade en hel säsong i a-laget, men klubben låg i andraligan. Alex Oxlade-Chamberlain gjorde en säsong i League One.
Ingen av dem spelade en enda minut för Southampton i Premier League.
Det måste ha varit tufft för fansen på St Mary’s att se tre så lovande spelare från egna led lämna klubben tidigt för att få chansen i högstaligan.
Luke Shaw har inte ställts inför samma dilemma.

Luke Shaw var med på bänken i Ligacupen mot Preston North End redan i september 2011, blott 16 år och tre månader. Debuten skedde i FA-cupen i januari 2012 mot Millwall. Redan då florerade rykten om intresse från storklubbar. Arsenal, Chelsea och Manchester City var hetast i jakten. Southampton lyckades behålla spelaren tack vare att man satte en prislapp på 45 miljoner kronor, mycket pengar för en spelare som inte gjort debut i ligafotbollen.
Southampton tog steget till Premier League våren 2012, men spekulationerna kring Luke Shaw fortsatte. På sommaren ryktades det om bud från Arsenal.
Han valde att stanna, ett strategiskt val. I Southampton fick han nämligen en perfekt miljö att utvecklas i. Efter att ha suttit på bänken i inledningen av förra säsongen fick han starta den 10 november mot Swansea. Detta sedan ordinarie vänsterbacken Danny Fox spelat sig ur startelvan med några mindre övertygande insatser.
Luke Shaw fick chansen och tog den. Efter det gick han inte att peta för managern Nigel Adkins.
Efter att Shaw sprintat förbi César Azpilicueta och spelat fram Jason Puncheon till ett av målen i 2–2-mötet med Chelsea öste Nigel Adkins superlativ över talangen.
– Man pratar om mognad och han demonstrerade det. Det var en underbar löpning.

Det mest häpnadsväckande med Luke Shaws debutår i Premier League var hans jämna nivå. Inte nog med att han tog en ordinarie plats i Southampton och imponerade med sitt mogna spel såväl offensivt som defensivt – han hade ju inga svackor. Jag kan inte minnas att jag sett honom göra en enda svag insats. U21-förbundskaptenen Stuart Pearce talade i samma banor förra året:
– Jag har aldrig sett honom göra en dålig match. Att hålla den standarden som 17-åring är imponerande.
Jämförelserna med Gareth Bale, som också inledde karriären som vänsterback, var naturliga.
– Det finns stora likheter mellan han (Shaw) och Bale, sa Adam Lallana. Det har folk sagt, men Luke vet att han måste behålla fötterna på jorden och han har mycket att lära. Men hans lugn med bollen är otroligt för en 17-åring. Han har en mycket bra vänsterfot. Han kommer att nå långt.
Det finns också skillnader. Medan Gareth Bale levde på sitt kraftfulla löpsteg är Shaw mer teknisk. Bale har utvecklades till att bli en ytter i världsklass medan Shaw är mer defensivt lagd.
Ryktena om intresse från toppskiktet fortsatte. Luke Shaw försäkrade att han trivdes i Southampton.
– När det ryktades var jag tillfreds här och jag är fortfarande tillfreds. Vi ger unga spelare chansen och andra klubbar har inte vad vi har här i Southampton. Jag har varit här sedan jag var sju-åtta år och har älskat min tid här, sa han till klubbens hemsida.

Luke Shaw föddes i Kingston, i sydvästra London. Han växte upp som Chelseasupporter och försökte få plats i klubbens akademi. Men Chelsea nobbade Shaw för att de ansåg att han var för liten.
Istället började han i Southamptons akademi som åttaåring. Redan då stötte han på James-Ward Prowse, som också nått hela vägen till Premier League. I en intervju har han berättat om tacksamheten till sina föräldrar som körde honom i bil till träningarna.
Shaw tog sig upp genom ungdomsleden i Saints, spelade för engelska U16- och U17-landslaget och stämplades som en av landets mest lovande spelare av sir Trevor Brooking.
Efter succén 2012/13 har Luke Shaw fortsatt på den inslagna vägen den här säsongen. 18-åringen har varit en av ligans bästa ytterbackar. För någon vecka sedan kom belöningen när Roy Hodgson tog ut honom i landslagstruppen till vänskapsmötet med Danmark.
Bilden på hur Luke Shaw lämnar träningsanläggningen och brister ut i glädjetårar när han berättar nyheten för sin mor spreds över hela världen.
– Att bli uttagen i landslaget är otroligt. Det är ett stolt ögonblick. Jag är bara 18. Jag kan inte förstå det. Roy ringde i morse och berättade det och att jag hade förtjänat min plats. Jag visste inte vad jag skulle säga.

shaw

Landslagskollegorna är fulla av beundran för den nya stjärnan. Alex Oxlade-Chamberlain kallar honom ”a beast”.
– Han liknade mig gällande utvecklingen. Som ung var han den minsta, men sedan växte han till sig när jag lämnade och utvecklades till en best. Det är så jag skulle beskriva honom. Han är bra byggd och är väldigt stark, säger han, enligt The Times.
Adam Lallana, klubbkamrat i Southampton, säger att det är svårare att jämföra Shaw med Bale nuförtiden:
– Luke är en otrolig talang och förmodligen den bästa 18-åringen jag sett. Han är så jordnära. Jag vet att Gareth spelade vänsterback förut, men när han spelade med oss lirade vi i Championship. Att Luke, som 18-åring, spelar mot några av världens bästa yttrar är extra starkt.

För Roy Hodgson handlar det inte om någon ”se-och-lära”-uttagning. Luke Shaw är högaktuell att få följa med till VM i Brasilien i sommar. Bakom Leighton Baines slåss Luke Shaw och Ashley Cole om reservplatsen.
– Han har spelat extremt bra och är en spännande talang. Jag har sett honom med U21-landslaget och jag kände att det var rätt läge att ta med honom, sa Roy Hodgson.
– Luke spelar i en position där vi har många alternativ, men han vill konkurrera om en plats till Brasilien. Vi har en 29-åring i Leighton, en 33-åring i Ashley och sedan har vi en 18-åring som inte har samma erfarenhet. Vi måste ta hänsyn till det.
Det som talar för Luke Shaw är att han har spelat 24 matcher från start i Premier League den här säsongen. Ashley Cole har bara startat tolv. Hans senaste framträdande var den 26 januari mot Stoke i FA-cupen.

Fajten mellan Luke Shaw och Ashley Cole är extra kittlande med tanke på att den förstnämnde kan ersätta Cole i Chelsea. Londonlaget har pekats ut som den hetaste intressenten. Spelaren har inte gjort någon hemlighet av att han håller på laget sedan barnsben. Hans familj är Chelsea-anhängare och bor nära träningsanläggningen Cobham.
Luke Shaw skrev ett femårskontrakt med Southampton i samband med sin 18-årsdag förra sommaren, men om han blir kvar i klubben till nästa säsong återstår att se. Listan på klubbar som jagar honom blir bara längre. Manchester City och Manchester United lär vara beredda att betala stora summor. Det pratas om en prislapp på minst 20 miljoner pund.
Southampton har lyckats bra med att knyta upp sina framtidsspelare. Men kan ägaren Katharina Liebherr stå emot ett jättebud i sommar?
En sak står klart:
Den klubb som värvar Luke Shaw har troligen säkrat vänsterbackspositionen för det närmaste decenniet.

Tidigare delar i ”Rising star”:
2 jan: Séamus Coleman.
3 jan: Jordan Henderson.
4 jan: Fernandinho.
6 jan: Oscar.
8 jan: Adam Lallana.
9 jan: Aaron Ramsey.
15 jan: Adnan Januzaj.
11 feb: Raheem Sterling.

***
Det är många som frågar var man hittar de olika avsnitten av vår Premier League-podd. Nu har vår Sportbladet-app utvecklats, vilket betyder att det finns ett utmärkt sätt att lyssna på podden i appen. Ladda hem Sportbladets app i telefonen och swipa till vänster, välj ”Podcast” och sedan ”Lägg till Podcast”. Vi arbetar även på en samlingssida på webben för alla Aftonbladets podcasts.
Hoppas att det blir till belåtenhet!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB