Startsida / Inlägg

Liverpool kan vinna ligan – trots allt

av Kalle Karlsson

Jag har inte trott det, Brendan Rodgers har inte trott det, en del av de egna fansen har inte vågat tro det. Men nu går det inte längre att se förbi Liverpool i titelracet.
Det har legat där i bakvattnet sedan i vintras. Känslan var att visade sig otillräckligt när de förlorade två raka i mellandagarna mot Manchester City och Chelsea. De spelade bra i dessa matcher, men fick inga poäng.
Men Brendan Rodgers lag föll inte ihop efter dessa motgångar. Istället har de vuxit. Och vuxit. Nu är de så starka och uppumpade av självförtroende att de framstår som en reell titelkandidat. Inte minst när Chelsea går och förlorar borta mot Aston Villa, när Arsenal brottas med skador och Manchester City återigen måste klara sig utan Sergio Agüero.
Liverpoolspelarna själva pratar inte bara om fjärdeplatsen. Nu talar de om sig själva som en kandidat till titeln. Det är fortfarande ”en match i taget”-floskler, men mellan raderna märkts att de ser sin möjlighet. Och varför skulle de inte göra det när de är i sådan fantastisk form?

Skulle Liverpool vinna ligan är det en sensation sett till situationen i somras då Luis Suárez ville bort och frågan istället handlade om klubben skulle halka efter ännu mer gentemot de andra toppklubbarna. Men Brendan Rodgers har, som vi skrivit förut, gjort ett fantastiskt jobb med laget och de enskilda spelarna. Små, små detaljer har lagt grunden till framgångarna:
> Bra man-management vilket gjort att spelare som Luis Suárez, Daniel Sturridge, Raheem Sterling, Jordan Henderson och Jon Flanagan spelar sitt livs fotboll.
> Taktisk flexibilitet. Brendan Rodgers har släppt sin filosofi om bollinnehav och istället byggt ett lag som utnyttjar lagets spetsegenskaper. Liverpool behöver inte äga bollen eftersom det gynnar lagets superstrikers, SAS, att få kontra mot ej samlade försvar. Rodgers är också den tränare som oftast byter spelsystem eftersom han gjort sina spelare kompatibla i olika uppställningar. Ungefär som Alex Ferguson ofta kunde byta system utifrån motstånd. Igår spelade Brendan Rodgers en mittfältsdiamant, vilket fungerade utmärkt för ändamålet.
> Nytänkande. Brendan Rodgers knöt till sig erkände idrottspsykologen Steve Peters, som bland annat arbetat med brittiska landslaget i cykel och snookerstjärnan Ronnie O’Sullivan. Senast var det Jordan Henderson som gick ut och berättade hur samtalen med Peters hjälpt honom att bli den spelaren han är idag. Små detaljer som ger resultat.

Liverpool har hamnat i den där underbara medgångsvågen. Där man bara flyter med. De gjorde ingen supermatch igår på Old Trafford, även om resultatet indikerar det. De gjorde ingen bra match borta mot Southampton häromveckan heller. Ändå har de vunnit dessa matcher med 3–0.
Det vittnar om en hög grundkapacitet. Glenn Strömberg använde Erik Hamrén-språk och pratade om ”uppumpade bröstkorgar” igår och det var min känsla igår när jag såg Liverpool.
Jag har sett dem komma till den arenan genom åren och spela ängsligt, räddhågset och utan tro.
Igår såg vi ett lag som joggade ut på Old Trafford och var helt trygga i det faktum att de är ett bättre fotbollslag än Manchester United.
Med det här flytet – och med det fördelaktiga schemat där de möter Tottenham, Manchester City och Chelsea på hemmaplan – går det inte att utesluta att Liverpool vinner ligan.
Det vore en av de största, om inte den största, skrällen under Premier League-eran.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB