Startsida / Inlägg

Multiägare ska lyfta Charlton

av Kalle Karlsson

För tio år sedan slutade de på sjunde plats i Premier League.
Nu slåss de återigen för överlevnad i Championship – med jumboplats, ny ägare, sparkad tränare, sålda stjärnor och misstänksamma supportrar.

Ägare från USA, arabvärlden och Ryssland har vi vant oss vid i engelsk fotboll.
Nu finns även Belgien representerat bland kostymnissarna på vip-läktarna i de två högsta divisionerna.
Sedan början av året kontrolleras anrika Charlton Athletic av Roland Duchâtelet. Den 67-årige affärsmannen är en av Belgiens rikaste, god för uppskattningsvis 5 miljarder kronor. Han äger företaget Staprix NV och köpte aktierna i Charlton för cirka 150 miljoner kronor.

Roland Duchâtelet är den nya sortens ägare som gärna lägger beslag på flera klubbar och sedan försöker hitta synergieffekter. Han äger redan belgiska storklubben Standard Liège och lilla Sint-Truiden, Ujpest från Ungern, Carl Zeiss Jena från Tyskland och AD Alcorcon i Spanien. Han verkar vilja göra ”en Pozzo”.
Familjen Pozzo tog över Watford och sedan dess har spelare skickats fram och tillbaka mellan Watford och Udinese, som familjen också kontrollerar.
Roland Duchâtelet har redan gjort kontroversiella försäljningar. I januari såldes spelfördelaren Dale Stephens till Brighton. Publikfavoriten Yann Kermorgant såldes till Bournemouth. Båda hade bara halvåret kvar på kontraktet så ekonomiskt sett var det motiverat att sälja nu. Men laget försvagades i ett kritiskt läge.

Sex nya spelare anlände i januari, varav fyra kom från… just det, Standard Liège. En var svenske Astrit Ajdarevic, de tre övriga Yohann Thuram-Ullen, Anil Koç och Reza Ghoochannejhad. Loïc Nego, ett annat nyförvärv, kom från Ujpest medan Piotr Parzyszek överraskande nog anslöt från en klubb som Duchâtelet inte äger (De Graafschap).
Det är oklart om managern Chris Powell hade något att säga till om dessa rekryteringar. När han fick frågan svarade han diplomatiskt, trots att det inte var någon hemlighet att Kermorgant var en Powell-favorit.
– Jag vill alltid förstärka truppen och de nya spelarna är talangfulla. Det vore dumt att inte använda nätverket för det finns många bra spelare där ute.
Men sanningen kanske finns i det faktum att inget av dessa nyförvärv fanns med när Charlton spelade kvartsfinal i FA-cupen mot Sheffield United.
Det var förstås bara en tidsfråga innan Chris Powell, som förde Charlton tillbaka till Championship för två år sedan, skulle få lämna sin post. Den officiella motiveringen var att ”parterna inte var överens om klubbens strategi”.

Roland Duchâtelet hämtade så klart in ersättaren från ”nätverket”. Det blev den 56-årige belgaren José Riga som tidigare basat för Standard Liège. Riga har ett välfyllt cv med bland annat tre uppflyttningar i Belgien och coachjobb i Milan och Real Madrid. Men huvudorsaken att han numera huserar på tränarbänken på The Valley är hans relation med ägaren.
I onsdagens debutmatch mot Huddersfield möttes han av burop. Under den tredje matchminuten – Powells gamla tröjnummer i Charlton – applåderade hemmafansen.

Så vad kan Charlton Ahtletic-fansen vänta sig av Roland Duchâtelet? Affärsmannen är inte populär i Ujpest och Liège-supportrar anordnade en demonstration mot ägaren sedan han sparkat populäre tränaren Mircea Rednic och det framkom att han tagit ut närmare 200 miljoner kronor ur klubben (Duchâtelet hävdade att det var av skattetekniska skäl).
I Belgien föreslog han att belgiska och holländska ligan skulle skapa en gemensam BeNeLeague.
Han är ingen filantrop. Hans drivkraft ska vara att bevisa att det går att bedriva lönsam affärsverksamhet i fotbollsvärlden. Räkna därför med att Charlton kommer att satsa på akademin. Roland Duchâtelet menar att multiägande av klubbar är en modell som kommer bli vanligare i framtiden.
– Enda sättet en klubb kan överleva utan stora investeringar är att utveckla unga spelare. Det är den enda modellen. Till exempel, en ung spelare här i Charlton som inte är så stark, men tekniskt duktig kan placeras i Spanien där fotbollen inte är lika fysisk och där spelaren får en chans att lyckas.

Charlton åkte ur Premier League säsongen 2006/07. Efter en mittenplacering i Championship 2007/08 blev det hiss rakt ned i League One. Dagarna när spelare som Paolo Di Canio och Scott Parker förgyllde The Valley känns avlägsna.

Källor: Evening Standard, Eurosport, The Guardian, Teamtalk, When Saturday Comes.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB