Startsida / Inlägg

Därför vinner Manchester City titeln

av Kalle Karlsson

Manchester City är ligamästare 2013/14.
Här är några anledningar till att Manuel Pellegrinis gäng i slutändan var starkast.

Truppen
Manchester City har senaste åren samlat på sig en stjärnspäckad trupp med idel spelare av hög Premier League-klass. Det har varit ett successivt arbete där man i steg för steg fått uppgradera i vissa positioner.
Ta bara vänsterbackspositionen där man värvat Javier Garrido, Wayne Bridge, Sylvinho, Aleksandar Kolarov och Gaël Clichy. Andra positioner har blivit fullträffar direkt: Yaya Touré på mittfältet. Vincent Kompany i mittförsvaret. David Silva i någon av de offensiva mittfältsplatserna.
Inför den här säsongen kändes det här renoveringsarbetet nästan komplett. Inte så att Manchester City har alla de bästa spelarna, inte så att de inte kan köpa spelare som skulle förstärka truppen.
Men nu fanns inga synbara svaga länkar längre i förstaelvan. Eftersom Martin Demichelis form vacklade i höstas så blev mittbackssidan ändå en svag punkt, men rent krasst har Manchester City den bästa truppen, den bästa startelvan och den startelvan med minst riskfaktorer.
Det säger något att Manchester City har vunnit sju av sju matcher när kvartetten Joe Hart, Vincent Kompany, Yaya Touré och Sergio Agüero varit på plan. Därtill finns klasspelare som Pablo Zabaleta, David Silva, Fernandinho och Samir Nasri.
I dagens avslutande match mot West Ham bestod bänken av Joleon Lescott, Gaël Clichy, Fernandino, James Milner, Stevan Jovetic, Alvaro Negredo. Inget annat lag i ligan kan matcha det.

Nyförvärven
Manchester Citys värvningar förra sommaren följde ett mönster. Det handlade om spelare som var tämligen etablerade, men som inte bevisat sig i någon större klubb ännu.
> Fernandinho, 28, köptes för stora pengar från Sjachtar Donetsk och blev direkt en hit. Den brasilianske mittfältaren blev det perfekta komplementet till Yaya Touré – den pusselbit som City saknat senaste åren – har demonstrerade sitt breda register.
> Jesús Navas, 27, köptes från Sevilla där han var känd som en av La Ligas snabbaste yttrar. Köpet av spanjoren hade ett klart syfte: Att ge Manchester City bredd och speed i matcher där spelet blev för centrerat. Den uppgiften har Navas klarat med bravur.
> Álvaro Negredo, 27, köptes också från Sevilla. Han var en av höstens sensationer då han öste in mål. Formen avtog efterhand och Negredo har faktiskt inte gjort mål sedan 21 januari. Men totalt sett var det ändå en lyckad värvning.
> Stevan Jovetic, 23, köptes från Fiorentina. Han var ansedd som en av Serie A:s bästa spelare, men på grund av skador hade hans karriär stagnerat. Jovetic har inte lyckats övertyga under debutsäsongen, mest på grund av nya skador, men där finns ett enormt sparkapital.
> Martin Demichelis, 32, hämtades från Atlético Madrid i slutet av fönstret för 5 miljoner euro. Argentinaren hade precis flyttat från Málaga, men valde att direkt flytta vidare för att täppa till luckorna i Citys mittförsvar. Det tog tid innan han hittade rätt, men när han väl gjorde det i våras visade han vilken hög kapacitet han besitter.
Av dessa fem värvningar har fyra varit lyckade. Där är en stor anledning till att Manchester City vinner ligan 2013/14.

Tränaren
Manuel Pellegrini kom till England som ett frågetecken. Visserligen hade han gjort enormt fint arbete i både Villarreal och Málaga och godkänt arbete i Real Madrid. Men han hade aldrig vunnit en tung titel. Det var han tvungen att förändra om han skulle bli framgångsrik i Manchester City.
Pellegrini visade direkt att han hade en idé om hur han skulle göra laget mer spetsigt.
Mot Newcastle i premiären i augusti fick vi se ett 4-4-2 med ett rakare och snabbare spel. Det gav 4-0 och en fingervisning om vad som komma skulle.
Valet att spela två anfallare var innovativt och djärvt. Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt för ett topplag att gå över till ett tvåmannaanfall, men Manuel Pellegrini satte trenden och sedan följde både Liverpool och andra efter.

Hela hösten fortsatte City att ösa in mål, åtminstone på hemmaplan. Men City hade stora problem på bortaplan. Ändå klarade Manuel Pellegrini att hålla ihop truppen.
– Han har gjort ett otroligt jobb. Han har varit lugn hela tiden och sett till att vi spelat fin fotboll, säger Samir Nasri efter segern.

Joe Harts comeback
Den engelske landslagsmålvakten inledde säsongen skralt. Det gick så långt att Manuel Pellegrini blev tvungen att peta honom. Costel Pantilimon startade sin första match i ligan den 2 november. Sedan vaktade han målet i ytterligare sex raka matcher.
Först efter 6–3–segern över Arsenal 14 december hade Pantilmon spelat sig ur elvan. Joe Hart fick chansen igen och sedan dess har hans formkurva varit stigande.
I säsongens avgörande skede har Joe Hart varit som allra bäst. Hans räddning på Steven Naismiths friläge mot Everton häromveckan var definierande för Harts renässans.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB