Startsida / Inlägg

Analys: Lyckad kroatisk taktik raderad av domartavla

av Kalle Karlsson

Brasilien fick en mardrömsstart i öppningsmatchen, men Neymar lyfte laget och den japanske domaren skänkte en matchavgörande straff i andra halvlek.

Luiz Felipe Scolari startade med den väntade startuppställningen. Luiz Gustavo och Paulinho fick förtroendet som defensiva mittfältare, dock hade Scolari bytt plats i sin offensiva trea. Oscar spelades till höger, Hulk till vänster och Neymar centralt.
Kroatiens förbundskapten Niko Kovac valde Mateo Kovacic framför Luka Modric och Ivan Rakitic. Ett djärvt val med tre så offensiva mittfältare mot storfavoriten.

analysNY

Starten av första halvleken inhöll två taktiska triumfer för Niko Kovac.
> Dels lyckades Kroatien med sitt låga försvar stänga ned Brasilien tämligen effektivt. Det var extra imponerande att se spelfördelare som Luka Modric och Ivan Rakitic agera så disciplinerat i defensiven. Båda fick löpa enormt i överflyttningarna, vilket krävs i ett 4-4-2 mot ett bollhållande lag.
Kroatien2Kroatiens 4-2-3-1 framstod mer som 4-4-2 igår. Foto: SVT

> Dels hittade Kroatien ytan bakom offensive Dani Alves, enligt teorin det enklaste sättet att skapa chanser mot Brasilien.
Ivica Olic hade redan slagit in ett farligt inlägg från sin vänsterkant när han fick massor av yta i den elfte minuten. Det låga inspelet nådde fram till Nikica Jelavic som sköt och Marcelo styrde in bollen i eget mål. Marcelo fick bära hundhuvudet inför ett chockat Itaquerâo, men det fanns större syndabockar.
Vi tittar på upprinnelsen till målet nedan.

DanialvesDani Alves hamnar i en hög position och är den som pressar målvakten Stipe Pletikosa. Denne slår inte i väg bollen på måfå utan siktar mot den ”lediga” brasilianska högerkanten. Foto: SVT

PaulinhoKroatien spelar sig ur pressen och får ett omställningsläge. Här begår Paulinho ett ödesdigert misstag genom att stöta bort sig. Det är ytterst märkligt att han tar det beslutet när han vet (?) att Dani Alves gett sig i väg på utflykt. Hans uppgift här är att:
a) fördröja Kroatien (vilket är svårt här då Rakitic har två spelalternativ, Olic till vänster och Kovacic till höger),  
b) falla ned och ta Alves position som högerback och därmed göra fyrbackslinjen intakt.
Det är häpnadsväckande att Paulinho, på den här nivån, tar ett sådant felbeslut.
Syndare nummer två var mittbacken David Luiz som bjöd på förstaytan när Thiago Silva lockades ut på kanten. När inlägget kommer måste han se till att stänga ytan utanför första stolpen. Nu hamnade han för långt bak och hann inte med när Jelavic störtade mot första stolpen Foto: SVT

Brasilien hade svårt att hitta vägar fram och Neymar sjönk längre och längre ned för att hämta bollen. Kroaterna, som lät brassarna rulla boll obehindrat på egen planhalva, agerade annorlunda när Neymar gick ned och mötte. Notera bilden nedan hur Luka Modric (inringad) pekar åt lagkamraterna för att plocka upp Neymar.
neymar3Foto: SVT

Ett bevis för hur svårt Brasilien hade i anfallsspelet är Freds sällsynta aktioner. Anfallaren slog bara fyra passningar i första halvlek, varav en var avsparken efter Kroatiens mål. I andra halvlek slog han tio passningar, varav en avspark. Det betyder totalt tolv passningar under matchen (exklusive avsparkar).
Fred1
Till vänster syns Freds passningar i första halvlek. Till höger över 90 minuter.

Hemmanationens farligheter kom tack vare tidiga inlägg från högerkanten där Oscar direkt fick övertag på Sime Vrsalkjo. Det var tydligt att Oscar fått order om att slå tidiga inlägg, förmodligen för att trycka ned Kroatiens backlinje. Chelseastjärnan var Brasiliens bäste spelare i första halvlek (och bättre skulle det bli). Han var företagsam i en-mot-en-lägena och extremt betydelsefull i presspelet. Oscar och Neymar stod för kreativiteten. Den senare skapade ett par farligheter tack vare individuella prestationer.

Brasiliens kvitteringsmål i den 29:e minuten var något slumpartat. Oscar vann ett par motlägg centralt i plan och hittade Neymar som fick utrymme i ytan mellan Kroatiens mittfält och backlinje (första gången dittills i matchen). Det räckte för att 22-åringen skulle vandra fram och skjuta bollen i mål med ett välplacerat vänsterskott. Neymar var bra och initiativrik i första halvlek, men han blandade sina blixtrande ögonblick med slarviga bolltapp, vilket drar ned totalbetyget.

Händelseutvecklingen i andra halvlek var inte helt logisk. Kroatien startade starkt efter paus och tryckte tillbaka Brasilien från minut 53 till minut 65. Under den perioden var mittfältsduon Luka Modric och Ivan Rakitic briljanta.
Scolari agerade och bytte ut Paulinho för Hernanes. Kort efteråt fick Hulk, som körde fast helt på sin vänsterkant, lämna plats för Bernard.
Det var inte dessa byten som avgjorde matchen, utan snarare en straffgåva från domaren Nishimura.
– Om det är straff behöver vi inte spela fotboll mer, sa Niko Kovac efteråt.
Den japanske domaren höll en ojämn nivå matchen igenom, gav lite ”billigare” frisparkar för hemmalaget. Statstiken – 20–5 i frisparkar till Brasiliens fördel – var missvisande. Ofta brukar lag som pressar högt, Brasilien i det här fallet, dra på sig fler frisparkar än motståndaren på offensiv planhalva. Inte igår.

Det var ingen slump att planens bäste aktör, Oscar, avgjorde definitivt på tilläggstid. Även det målet var odiskuterat. Ramires vann bollen av Ivan Rakitic (som kanske skulle ha haft frispark), Oscar sprang igenom Kroatiens försvar och tåpajade in 3–1 à la Romário.

Slutsats
Brasilien vann premiären, men det var mer en seger av lättnad än av briljans. Kroatiens taktiska plan fungerade väl. De stängde ned centralt tack vare ett disciplinerat 4-4-2 med synkroniserade rörelser. Brasilien hittade sällan några vägar igenom. När de väl gjorde det sköt Neymar 1–0, ett bevis på att förbundskapten Scolari förfogar över individuell kvalitet som kan avgöra täta matcher.
I andra halvlek var Kroatien spelförande under första kvarten och hade haft en stor poängchans om inte domaren gett Brasilien en lättvindig straff. Sedan förvärrades intrycket av orättvisa när han blåste (en felaktig?) frispark när Julio César fipplade med ett inlägg.
Kroatiens centrala mittfält med Rakitic och Modric visade sin klass – de kommer att ha mycket mer boll i kommande matcher – och Ivica Olic var positiv, framför allt i första halvlek.
Brasilien behöver höja sig, inte minst Hulk och Fred som inte var särskilt lyckade igår. Oscar demonstrerade att han är självskriven som grovjobbande finlirare och Neymar axlade ansvaret i viktiga skeden av matchen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB