Startsida / Inlägg

Analys: Holländsk kontringsperfektion

av Kalle Karlsson

Reprisen på VM-finalen från 2010 blev en kross av historiska mått. Spanien tog ledningen i första halvlek, men Holland vände tack vare blixtrande omställningsspel och en vidunderlig Arjen Robben.

Vicente Del Bosque startade med den förväntade spanska startelvan. Sergio Busquets och Xabi Alonso som sittande mittfältare bakom David Silva, Andrés Iniesta och Xavi och med naturaliserade Diego Costa på topp.
Men han tvingades göra en förändring när Costa skulle fogas in i startelvan. Med en Andrés Iniesta som drog sig ut till vänster och en David Silva som mestadels ockuperade vänsterkanten och ytan centralt i plan fanns ingen högerytter. Det skulle visa sig kostsamt.
Holland startade som förväntat med 3-5-2/5-3-2 (välj vilket ni vill).

Hollands uppställning
Louis van Gaal har i vissa fall beskrivits som en strikt 4-3-3-tränare, men han tvättar just nu bort den stämpeln med Holland. Sedan mittfältsstjärnan Kevin Strootman blev skadad har van Gaal skissat på ett system med trebackslinje, wingbackar och en trio längst fram med Wesley Sneijder bakom Robin van Persie och Arjen Robben.
Det här är en uppställning som lämpar sig bra Spanien eftersom man bara ”offrar en spelare per kant”, ytor som Spanien sällan använder till annat än avlastningsspel (de har sällan en stark nickspelare att pricka för inläggsspel). Italien ställde upp med en trebackslinje i gruppspelet mot Spanien i EM 2012 och gjorde en imponerande 1-1-insats. Till finalen hade man, av någon anledning, skippat trebackslinjen och ställt en fyrbackslinje. Det blev stryk med 0–4.

Spanien började matchen bäst, även om Holland fick den första målchansen när Arjen Robben hittade en fri Wesley Sneijder. Spanjorerna dominerade bollinnehavet, kände av hur Holland skulle pressa och hittade in på en djupledslöpande Diego Costa. Atlético Madrid-anfallaren hade fått ett par, tre bollar i djupled när han fick passningen av Xavi i 26:e minuten som ledde fram till straffen och 1–0.
Så långt såg Costa ut att ge laget en ny dimension med sin rivigihet och löpvillighet.

Hollands försvarsspel
Uppställningen med trebackslinje medförde ett par fördelar.
> Dels kunde Holland få upp tre spelare högt upp i plan när Spanien flyttade isär mittbackarna och Sergio Busquets gick ned emellan Sergio Ramos och Gerard Pique och hämtade bollen. Det gjorde man genom att Robin van Persie och Arjen Robben gled isär och Sneijder (pilen i mitten) klev upp högt. Se bild nedan.

Holland3
> Dels kunde de holländska mittförsvararna följa sina spelare i rygg utan att vara för oroliga över att lämna för stora hål bakom sig i backlinjen.
Här nedan ser vi exempel på det.

indri2Martins Indi följer David Silva i rygg som om han spelade man-man-markering. Foto: SVT.

indri1Just den här situationen gav Holland problem. Det här är upprinnelsen till David Silvas jätteläge att göra 2–0 i första halvlek. Martins Indi följer Silva, försöker sedan återta sin plats i backlinjen, men då är den utspridd och Iniesta kan hitta en fri Silva i momentet efter. Där ser man svårigheten med att möta ett så rörligt och passningsskickligt lag. Följa sin spelare eller inte följa? Situationen får bestämma. Foto: SVT

DevrijHär ser vi en situation i andra halvlek där de Vrij följer med så långt i rygg att han är i höjd med Arjen Robben. Foto: SVT

Holland2Att följa i rygg på det här sättet är omöjligt med en fyrbackslinje. Men en trebacks-/fembackslinje kan man göra det, trygg i förvissningen om att lagkamraterna enkelt kan täcka upp och återskapa en fyrbackslinje. Se bilden ovan. de Vrij går upp i rygg, men om Ron Vlaar och övriga gör överflyttningen i sju-åtta meter så har Holland ändå en fyrbackslinje. Foto: SVT

Hollands anfallsspel
Även om Holland klarade sig väl under stora delar av första halvlek kom kvitteringsmålet minuten före paus något oväntat sett till matchbilden. Men källan var logisk.
Del Bosques val att spela utan högerytter och istället låta högerbacken César Azpilicueta ansvara för hela flanken gav Hollands vänsterback Daley Blind enorma ytor och tid. I den 44:e minuten använde han utrymmet och svingade i väg en underbar långboll med sin vänsterfot till Robin van Persie. Denne svarade för en lobbnick i världsklass och 1-1 var ett faktum.
Spanien hade ställt RvP och Robben offside ett par, tre gånger tidigare, ingen av gångerna kändes det helt övertygande. Till slut blev man straffade.

Blind1
Daley Blind fick tid och utrymme på vänsterkanten när César Azzpilicueta inte hann upp i press. Foto: SVT.

När Arjen Robben gjorde 1–2 i inledningen av den andra halvleken kom leveransen återigen från Daley Blind, som gjorde en stormatch. Den här gången hade han mindre tid, men klarade ändå att hitta Robben bakom Piqué.
Del Bosque såg problemet och bytte ut Xabi Alonso mot Pedro, som fick ta vänsterkanten medan David Silva drog sig ut mot höger.

Andra halvlek blev en demonstration av den snabba fartfotboll som vi sett skörda stora framgångar senaste åren: Bayern München och Dortmund i CL 2012/13, Brasilien i Confederations Cup 2013, Real Madrid i CL 2013/14 – samtidigt som Spanien föll ihop.
Det blev inte hjälpta av att domaren Rizzoli godkände 1-3-målet där Iker Casillas borde fått en frispark och att Casillas sedan bjussade RvP på 1-4.
Spanien försökte anfalla genom kortpassningsspel och såga sig igenom. Holland backade hem och ställde om blixtsnabbt. Vapnet var snabba djupledsbollar mot Arjen Robben som var ostoppbar i sin mer centrala roll. Vid 1–5-målet sprang han förbi Sergio Ramos, höll i, höll i, höll i lite till, innan han dunkade in bollen i nät.
Hollands omställningsspel var sylvasst, nästan perfektion. Mellan minut 53 och minut 80 – då Holland gjorde fyra mål – slog Wesley Sneijder, lagets spelfördelare, endast fem passningar (av dem var assisten till 1–5).

Slutsats
Holland lyckades stänga ned Spanien tack vare disciplinerat försvarsspel och ett 5-2:1-2 som fungerade perfekt mot Spanien. Segerreceptet var snabba kontringar mot Arjen Robben som spelades i en central roll och ofta kunde attackera de spanska mittbackarna med fart.
Spanien såg intressant ut i första halvlek då Diego Costas djupledsspel gav dem ytterligare en dimension. Hade David Silva gjort 2-0 kanske matchen hade fått en annan utveckling i andra halvlek. Efter paus rasade spanjorerna ihop som ett korthus. De hittade inga vägar igenom och bakåt blev de sårade av Hollands omställningsspel.

Fotnot: Du kan se matchen i SVT Play här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB