Startsida / Inlägg

Analys: Systemskifte bakom Messi-lyft

av Kalle Karlsson

En bosnisk mardrömsstart följdes av en svag argentinsk första halvlek innan favoriten vaknade till liv efter paus.
Nyckeln: Alejandro Sabellas systemförändring i paus.

Den argentinske förbundskaptenen var hemlighetsfull före matchen och vägrade berätta hur han resonerade kring sina två spelfilosofier. Argentinas utgångsuppställning är ett 4-3-3, men Sabella har med framgång använt 3-5-2 under kvalet för att ge mer stadga åt försvaret.
Igår i VM-premiären mot Bosnien valde han att starta med 3-5-2 där Gonzalo Higuain fick börja på bänken och Hugo Campagnaro tog plats i mittförsvaret.
Kollegan i Bosnien Safet Susic körde sin 4-2-3-1 där Miralem Pjanic och Muhamed Besic startade på det defensiva mittfältet.

Kanalys2
Den duon spelade huvudrollen i den första halvleken. Efter det chockartade självmålet precis i inledningen av Sead Kolasinac hämtade sig Bosnien och lyckades stänga ned Argentina. Laget centrerade effektivt och fick Leo Messi att sjunka djupare och djupare ned i plan för att hämta boll. Besic gjorde en beundransvärd arbetsinsats när han täckte ytor. I takt med att  Barcelonastjärnans ensamsattacker misslyckades blev han mer och mer frustrerad.
Bosnien lyckades hålla i bollen tämligen väl, delvis för att Argentina sjönk ned efter ledningsmålet och plockade hem laget på egen planhalva, men också tack vare Pjanic förmåga att lugna ned spelet och hitta lösningar.
Den här riskminimerande taktiken hade dock bieffekter. Framåt blev Edin Dzeko för ensam. Bosniens yttrar, Lulic och Hajrovic, fick lägga stor energi på att hålla koll på Pablo Zabaleta och Marcos Rojo, vilket gjorde att vägen upp till Dzeko vid omställningarna blev för lång.
Ändå hade Bosnien fler avslut på mål i första halvlek (2) än Argentina (1), vilket säger en del om argentinarnas uddlöshet.

Sabellas drastiska drag
Alejandro Sabella insåg att något var tvunget att göras så trots ledning i paus gjorde han förändringar till andra halvlek.
Han slopade 3-5-2, bytte in Gonzalo Higuaín och Fernando Gago istället för Hugo Capagnaro och Maxi Rodriguez och gick över på 4-3-3, vilket även skulle kunna beskrivas som ett 4-4-2 med diamant på mittfältet.
Javier Mascherano tog den defensiva mittfältsrollen, Angel Di María och Gago kantrollerna och Leo Messi fick positionen som mittfältsspets.

Kanalys1Argentinas uppställning efter paus. Upptäckte att grafikern missade att lägga in Gago istället för Rodriguez men det kanske ni har överseende med.

Förändringen gav effekt. Framför allt fick Argentina numerärt övertag centralt i plan, vilket betydde att de skulle spela loss Messi och hitta honom rättvänd bakom Bosniens mittfält (vilket aldrig hände i första halvlek när Besic/Pjanic stängde ned den ytan).
Men det betydde också att Messi nu hade två spelare framför sig när han väl satte fart mot mål, istället för en.

MessipassLeo Messis mottagna passningar i första halvlek (till vänster) kontra andra halvlek. Före paus tvingade han söka sig ut till högerkanten. I andra halvlek, med det numerära överläget på mitten kunde Argentina hitta honom centralt i plan.

Gonzalo Higuaíns djupledsspel gjorde att Bosniens mittbacksduo Emir Spahic och Ermin Bicakcic fick droppa, vilket gav ännu mer utrymme framför backlinjen.
Här nedan ser vi hur det numerära överläget såg ut efter paus.

Argdia1Argentinas mittfältsdiamant ger ett 4 vs 3-läge på mitten. Foto: BBC

argdia2Det blir tämligen enkelt för så skickliga spelare att spela loss den ”fria spelaren”.

Det matchavgörande 2–0-målet var helt och hållet ett mästerverk av Leo Messi där han hittade ett läckert väggspel med Higuaín, tog med sig bollen förbi ett par försvarare och sköt stolpe in.
Efter målet växte Messi mer och mer och Argentinas omställningar kändes giftigare och giftigare (naturligt eftersom de fick mer ytor ju längre matchen led). Så länge de får spela kontringsspel kommer de att vara sylvassa.
Bosniens förbundskapten Safet Susic gjorde ett tappert försök att förändra matchbilden genom att byta in Vedad Ibisevic istället för högerbacken Mensur Mujdza. Ibisevic petade in reduceringen till 2–1 med sex minuter kvar (magnifik passning från Lulic), men Bosnien lyckades inte få till någon forcering.

Slutsats
Argentina vann premiärmatchen utan att imponera överdrivet mycket. Första halvlek var riktigt svag. Systemskiftet i paus gav önskad effekt, Leo Messi fick mer ytor och fick öppna målkontot, oerhört viktigt inför fortsättningen.
Sabella fick även ett kvitto på att 4-3-3 passar lagets offensiva spelare avsevärt bättre, inte minst Leo Messi.
Bosnien fick värsta tänkbara öppningen i landets första VM-match med självmålet i tredje minuten, men laget visade att man kan spela tätt defensivt, tänker på resten av första halvlek, och med spetsspelare som Pjanic, Dzeko, Ibisevic, Lulic och Salihovic (som saknades igår) är chanserna goda att kunna knäcka Nigeria och Iran.

Fotnot: Tack till Nils Paulson som fixade grafik.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB