Startsida / Inlägg

Analys: Klose mörkar tyska problem

av Kalle Karlsson

Miroslav Klose skrev historia och räddade en poäng för Tyskland mot ett positivt Ghana.
Men Jogi Löw måste göra något åt ytterbackssituationen.

Efter den starka segern över Portugal (4–0) mönstrade Joachim Löw samma startelva som i premiärmatchen.
Ghana, som gjorde en okej premiär trots förlusten mot USA, bytte tre spelare: målvakten Fatau Dauda, Harrison Afful på högerbacken och Kevin-Prince Boateng på offensivt mittfält.

Tyskland började matchen bäst och kontrollerade spelet första tio minuterna. Ghana ställde upp i ett tajt 4-4-2 med en hög försvarslinje. Det var ett djärvt val men det medförde att mittfältarna Sulley Muntari och Mohammed Rabiu fick löpa enormt mycket för att täcka ytor (vilket skulle visa sig senare, mer om det längre ned).
Ghanas lösning på att Tyskland var i numerärt överläge på centralt mittfält var att Kevin-Prince Boateng började man-man-spela mot Philipp Lahm.
Här nedan ser vi hur Boateng ligger nära Lahm.

Ghana2Foto: SVT

Ghana1Ibland hamnade Boateng djupt ned, även nedanför de egna mittfältet. Foto: SVT

Ghana3Lahms drag var att ge sig i väg högre upp i plan i Tysklands uppbyggnadsspel för att undvika att Boateng skulle följa med honom. Foto: SVT

Ghana var inte ofarligt framåt. Oftast hittade man ytor på högerkanten genom Christian Atsu där Benedikt Höwedes framstår som Tysklands svaga länk. Med en überrörlig Asamoah Gyan kan man ständigt hota genom längre bollar ut mot kanterna.

Andra halvlek
Efter en mållös första halvlek bröts dödläget i inledningen av den andra. Styrkan i den tyska offensiven är hur flexibla spelarna i fronttrion är. Thomas Müller utgår från strikerpositionen, men kan lika gärna dyka upp på kanterna. Samtidigt kan Mesut Özil och Mario Götze ta djupledslöpningar som överraskar motståndarna. 1–0-målet var ett bevis för det. Thomas Müller hittade yta och tid på högerkanten, Mario Götze störtade in i straffområdet och nickade (via sitt eget knä!) in bollen efter slappt försvarsagerande av John Boye och Harrison Afful.
Ghanas förbundskapten Akwasi Appiah hade redan före målet förberett sitt första byte då en misslyckad Kevin-Prince Boateng lämnade plats för Jordan Ayew.
Bara tre minuter senare kom kvitteringen. Harrison Afful tog sig fram på högerkanten och slog ett perfekt inlägg på André Ayew som nickade in 1–1 i kamp med tyske inbytte högerbacken Shkodran Mustafi.
Under den här perioden var Ghana riktigt bra och tryckte tillbaka Tyskland. Framför allt vann laget nästan alla andrabollar.
Nio minuter senare bröt Sulley Muntari en passning från Philipp Lahm, serverade Gyan, som satte 1–2.

Tyska ytterbackarna
Jogi Löw har valt att formera en backlinje med fyra mittbackar, Per Mertesacker, Mats Hummels i mitten och Jerome Boateng och Benedikt Höwedes på kanterna. I den här matchen syntes hur begränsat Tyskland blev utan naturliga ytterbackar.
Varken Höwedes eller Boateng överlappade för att komma till inläggslägen. Höwedes slog inte ett enda inlägg under matchen. Boateng slog ett i första halvlek innan han byttes ut.
Samtidigt positionerar sig Höwedes och Boateng tillräckligt högt i planen i uppspelsfasen för att bli sårbara när Tyskland tappar boll. Christian Atsu och Asamoah Gyan hittade ofta ytor på Tysklands vänsterkant.
Här måste Jogi Löw hitta en lösning. Kanske blir det att flytta ned Philipp Lahm på en ytterback och starta med Bastian Schweinsteiger eller så får unge Erik Durm chansen.

Tyska byten
Redan före 1–2-målet i den 63:e minuten var Bastian Schweinsteiger redo att hoppa in för Tyskland. Men målet fick Jogi Löw att avvakta. Istället blev det ett dubbelbyte där Miroslav Klose ersatte Mario Götze och Schweinsteiger bytte av Sami Khedira i minut 69.
Miroslav Klose hade bara varit på planen i ett par minuter när han satte 2–2 på en hörna.
Rent taktiskt gav bytena önskad effekt, även spelmässigt. Schweinsteiger bidrog med rörlighet och fräscha ben på mittfältet (det var han som skapade hörnan som ledde fram till 2–2). Miro Klose, som tog strikerpositionen medan Müller flyttades till vänster, erbjöd djupledsspel.

Sista 20 minuterna bjöd på böljande spel där Ghana inte längre orkade att göra överflyttningarna i defensiven. Förmodligen för att Rabui och Muntari fått springa så mycket redan i första halvlek.
I slutskedet räddades laget gång på gång av mittbackarna John Boye och framför allt Jonathan Mensah som gjorde en stormatch (noterades för 11 rensningar). Den unge mittbacken (24 år) tillhör franska Evian, men lär dyka upp i en större klubb snart.
Det blev inga fler mål i en fantastisk andra halvlek.

Slutsats
Tyskland var illa ute i andra halvlek, men räddades av Miroslav Klose som skrev historia med sitt 15:e VM-mål.
Joachim Löw har dock en del att fundera över vad gäller lagets ytterbackar.
Ghana var återigen sevärt. Trots att de bara tagit en poäng i turneringen är Akwesi Appiahs gäng det bästa afrikanska laget jag sett i turneringen. Laget har chans att gå vidare, men då måste de besegra Portugal samtidigt som övriga resultat går deras väg.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB