Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 2 – Aston Villa

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 15.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

En ägare som vill sälja klubben, en vd som klivit av sitt uppdrag och en tränare som många fans till ha bort.
Det är kaos i Aston Villa och säsongen har inte ens börjat.

En dag efter att säsongen tog slut i våras meddelade ägaren Randy Lerner att han ville sälja Aston Villa. Det kom inte på något sätt som någon överraskning. Klubben har gjort förluster på närmare 2,5 miljarder kronor sedan 2006 och känslan var att amerikanen tröttnat.
Men det är en sak att sätta upp klubben till försäljning, en annan att hitta en köpare.
Med mindre än två veckor kvar till säsongen har Randy Lerner och fansen fått konstatera att det kan bli en utdragen process. Ett rykte om att Lerner är på brittisk mark har tagits som ”indicier” om att en affär kan vara på gång.
I tuffa tider får man greppa efter halmstrån.

Som om inte klubben haft nog med turbulens.
I slutet av förra säsongen sparkades assisterande tränaren Ian Culverhouse och ”head of football operations” Gary Karsa på grund av disciplinära skäl.
I juli meddelade klubben att vd:n Paul Faulkner klivit av sitt uppdrag. Ekonomichefen Robin Russell leder nu den dagliga verksamheten.
Aston Villa är en klubb vars ägare vill släppa taget, en klubb som saknar en vd och med en tränare vars förtroendekapital är lågt.

Aston Villas placeringar de tre senaste åren är 16, 15, 15. Väldigt lite talar för att dessa noteringar ska förbättras.
Efter förra årets premiär, 3–1-segern borta mot Arsenal, fanns det många som tippade att Paul Lamberts unga spelare skulle vara flygfärdiga. Så var inte fallet. Entusiasmen dog fort och nu finns inga såna förhoppningar bland fansen på Villa Park. Det blir att kriga på undre halvan igen.
Randy Lerners hållning har gjort att Paul Lamberts förutsättningar är tuffa. Ägaren har inte varit särskilt villig att spendera pengar på sitt projekt så sommarens värvningar består i första hand av Joe Cole, Philippe Senderos och Kieran Richardson, alla på free transfer.
Det är ett steg bort från Paul Lamberts tidigare filosofi om att satsa på unga spelare. Nu har han istället hämtat in herrar med Premier League-rutin. Återstår att se om dessa ”chansningar” betalar sig.
Aston Villas begränsade resurser har gjort att man plockat in Alan Hutton och Darren Bent från frysboxen. Anfallaren Bent symboliserar senaste årens misslyckande och mismanagement.
Ena året köptes han för en rekordsumma. Nästa år är han utfryst och bänkad, vilket kapat spelarens marknadsvärde.
Kan Darren Bent vakna till liv och hitta målet så är det en viktig förstärkning. Kan Charles N’Zogbia hitta tillbaka från sin skada har Villa ytterligare sparkapital.

Det bästa tillskottet är dock Jores Okore, den danske mittbacken, som känns som ett nyförvärv eftersom han missade nästan hela debutsäsongen med en knäskada. De få matcher han hann göra innan var lovande.
En högprofilerad värvning är annars en herre som inte kommer att dra sig matchtröjan (gissningsvis kanske är bästa att tillägga). Som ny assisterande tränare har Paul Lambert anställt Roy Keane. Den förre Manchester United-spelaren lyckades inte som manager, men han ansvarar nu för träningarna i Villa och uppges ha imponerat på en del spelare.

På pluskontot är att Aston Villa, hittills, inte tappat någon etablerad spelare. Ron Vlaar, mittbacken som gjorde succé i VM, är kvar trots att han bara har 12 månader kvar på kontraktet. Christian Benteke, som hade en ojämn fjolårssäsong och sedan blev skadad, är kvar och väntas leda anfallet.
Det blir fundamentalt att behålla Vlaar som får uppdraget att hålla ihop försvaret. Utan honom ökar risken att hamna på någon av nedflyttningsplatserna.
Och då kommer Randy Lerner få ännu svårare att sälja klubben.

Tänkbar startelva:
Guzan – Lowton, Okore, Vlaar, Richardson – Bacuna, Westwood, Delph – N’Zogbia, Benteke, Agbonlahor.

In: Joe Cole (West Ham United), Tom Leggett, Isaac Nehemie (Both Southampton, Undisclosed), Philippe Senderos (Valencia), Kieran Richardson (Fulham).
Out: Jordan Bowery (Rotherham United, £250,000), Marc Albrighton (Leicester City), Nathan Delfouneso (Blackpool), Nicklas Helenius (Aalborg, Loan), Yacouba Sylla (Erciyesspor, Loan), Jed Steer (Doncaster Rovers, Loan).
Released: Aidan Grant, Andras Stieber. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Christian Benteke.
Håll ögonen på: Fabian Delph.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB