Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 3 – Burnley

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Championship: 2.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Det borde inte gå. Det ska inte gå.
Men är det något historien lärt oss är det att inte underskatta nykomlingar i Premier League.

Ifjol var jag övertygad om att Crystal Palace skulle ta en av de tre nedflyttningsplatserna. Truppen var tunn, managern Ian Holloway hade tvingats budgetvärva ihop ett gäng lirare med kort varsel och i en liga som badar i tv-pengar kändes det på tok för skralt.
Nu vet vi hur det gick.
Crystal Palace sladdade visserligen i november, men sedan kom tränarbytet och Tony Pulis lyfte laget till en mittenplacering.
Burnleys utgångsläge är ungefär liknande. Ingen tror på dem. Men de kan åtminstone hämta styrka i det faktum att Crystal Palace visat att det är möjligt att stanna i Premier League utan dyra värvningar. Vill man ha fler exempel kan man peka på Norwich som övertygade stort med ett gäng League One-spelare under Paul Lambert för ett par, tre år sedan och Blackpool som så när klarade sig kvar mot alla tänkbara odds under Ian Holloway.

Burnley var det stora överraskningslaget i Championship ifjol. Efter försäljningen av målkungen Charlie Austin till QPR var det inte många som trodde på laget som utmanare till avancemang. I det läget hade man 18 a-lagsspelare. Men med Sean Dyche vid rodret skapades en skön vi-känsla. ”The Ginger Mourinho”, som han kallas, skördade stora framgångar med ett snabbt omställningsspel. Det återstår att se om det bär frukt även i Premier League.

Senast Burnley var i Premier League chockade man genom att vinna hemma mot regerande mästarna Manchester United i inledningen av säsongen. Det räckte inte, trots stundtals lovande spel.
Den här upplagan av Burnley är starkare defensivt, även om lagets agerande på fasta situationer lämnade en del i övrigt att önska ifjol.

Under sommaren har Sean Dyche framför allt försökt att bredda truppen. Michael Kightly har säkrats permanent. Ett bra tillskott. Under de perioder i Stoke då han fick förtroende presterade han helt okej. Steven Reid, Matthew Taylor och Matthew Gilks anländer på free transfer. Inga stjärnor, men väl spelare med PL-rutin. Den största värvningen hittills är anfallaren Lukas Jutkiewicz från Middlesbrough för 1,9 miljoner euro. Marvin Sordell kostade runt 0,6 miljoner euro. Kaffepengar i den här divisionen.
Burnley har med all rätt försökt att hitta prisvärda spelare, men man visade också att man är beredd att öppna plånboken för rätt spelare. Budet på 5-6 miljoner pund för Troy Deeney hade krossat klubbens tidigare transferrekord.
Det bästa beskedet var att skyttekungen Danny Ings, 22 år, stannade i klubben. Med 26 mål förra säsongen var han en stor anledning till att Burnley lyckades säkra uppflyttning.
En annan intressant spelare är högerbacken Kieran Trippier. Kanske blir han en ny Nathaniel Clyne, en högerback som kom från lägre divisioner och tog Premier League med storm? Jag gissar iallafall att Trippier håller Steven Reid på bänken.

Burnley kommer från en liten stad, de har en liten, tajt arena Turf Moor som säkerligen kommer vara platsen där de spelar in en stor del av sina poäng. Kommer det att räcka? Jag tror inte det.
Å andra sidan var jag tämligen övertygad om att Crystal Palace skulle åka ur inför förra säsongen…

Tänkbar startelva:
Heaton – Trippier, Duff, Shackell, Mee – Arfield, Marney, Jones, Kightly – Ings, Jutkiewicz.

In: Lukas Jutkiewicz (Middlesbrough, £1.5m), Marvin Sordell (Bolton Wanderers, Undisclosed), Michael Kightly (Stoke City, Undisclosed), Matt Gilks (Blackpool), Steven Reid (West Bromwich Albion), Matt Taylor (West Ham United).
Out: David Edgar (Birmingham City), Joseph Mills (Oldham Athletic), Junior Stanislas (AFC Bournemouth), Chris Baird (West Bromwich Albion).
Released: Kyle Brownhill, Alex Coleman, Luke Conlan, Jack Errington, Micah Evans, Luke Gallagher, Nick Liversedge, Archie Love, Brian Stock, Keith Treacy. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Danny Ings.
Håll ögonen på: Keiran Trippier.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB