Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 12 – Manchester United

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 7.
Champions League: Kvartsfinal.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Semifinal.

Tomrummet efter sir Alex Ferguson blev enormt.
Nu har Louis van Gaal klivit in med uppdraget att ställa tillrätta det som David Moyes raserade.
Han har redan lyckats ta sig en bit på vägen.

En av de allra mest intressanta frågorna när David Moyes tog över Manchester United, enligt mig, var den om en tränares betydelse. Är managers roll överskattad? Spelar det någon roll vem som står där?
När Alex Ferguson, den störste av de stora, lämnade över till David Moyes skulle vi få glasklar empiri på området. Om en Moyes, som bara tränat Everton på hög nivå och som aldrig tränat ett lag i Champions League, hade klivit in som om ingenting hänt, hade det varit ett tecken på att tränarrollen är något överskattad.
Men nu vet vi att det inte blev så.
Alex Ferguson lämnade ett vakuum efter sig som David Moyes aldrig var kapabel att att fylla. Moyes berättade själv hur han bleknat när han fått frågan av Ferguson, ett tecken på att han inte var redo uppgiften.
På samma sätt har vi fått klara bevis på hur en ny, kompetent, tränare återigen har kunnat lyfta spelargruppen igen.

Louis van Gaal är den typen av karaktär som är som gjord för stora uppdrag. Hans narcissism har gjort att han genom åren kunnat hantera stora stjärnor i Ajax, Barcelona, Bayern München och Hollands landslag. Ibland slår det snett, som med Zlatan Ibrahimovic som aldrig gillade att ha holländaren som sportchef, men oftast landar det i att Louis van Gaal får spelaren att rätta in sig i ledet.
Den typen av ledarskap var exakt vad Manchester United behövde efter David Moyes-traumat.
Han kommer inte backa från att sätta Wayne Rooney eller Robin van Persie på plats, om det skulle behövas. Han är trygg i det faktum att han vunnit titlar i princip vart han än begett sig och han är fast inställd på att göra saker på sitt eget sätt.

Louis van Gaals karaktär är en positiv egenskap för Manchester United, hans taktiska hjärna en annan.
Det var ingen som missade hur LVG lotsade fram Holland till semifinal i fotbolls-VM tack vare ett disciplinerat 5-3-2-system där han bortsåg från de holländska fotbollstraditionerna och istället införde en pragmatisk hållning. Där finns van Gaals styrka. Han är tillräckligt begåvad för att spela efter det material han har.
Det passar därför utmärkt för hans del att 5-3-2 är kompatibelt med storstjärnorna i Manchester United. Det är ett av de systemen där Juan Mata kan få sin nummer tio-roll. Förra säsongen blev han utknuffad på kanten i både Chelsea och United och där kommer han sällan till sin rätt. Det innebär också att Robin van Persie och Wayne Rooney kan paras ihop i en dödlig duo. Den trion kommer förstås skapa problem för motståndarna, var så säkra. Sedan får vi se om 5-3-2 blir permanent eller ett experiment som passar bäst i stormatcherna.

Manchester United var snabba med att hugga när tillfälle gavs på transfermarknaden i somras. Luke Shaw värvades för stora pengar och en hög lön. På sikt kan det visa sig vara väl investerade slantar. Ander Herrera har hämtats från Athletic. Spanjoren är den typ av mittfältare som laget behöver och som Marouane Fellaini aldrig kommer bli. Passningsskicklig, rörlig och tuff i presspelet.
Men jag saknar fortfarande de tunga värvningarna. Dortmund har återigen betonat att Mats Hummels inte är till salu. Thomas Vermaelen valde Barcelona. På mittbackssidan ser det tunt ut. Varken Chris Smalling eller Phil Jones har övertygat mig om att de är redo att skära ned på de enkla misstagen som så ofta kostat laget poäng. Jonny Evans är mer pålitlig i positionsspelet, men om van Gaal tänker sig en fembackslinje krävs två mittbackar till.
Det ryktas om Angel Di María och det hade förstås varit en vass förstärkning för alla lag i Europa. Argentinaren är snabb, teknisk och har en vass assist-fot kan han göra skillnad i täta matcher. Di María lär dock kosta runt en halv miljard kronor.

Manchester Uniteds generationsväxling fortsatte i sommar när Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra och Ryan Giggs tackade för sig. De har tillsammans spelat 2097 matcher och vunnit 80 titlar med klubben. Där försvinner viktig rutin även om Giggs kan förmedla en del i rollen som assisterande tränare.
Nu återstår bara två spelare från startelvan den där regniga kvällen i Moskva när Manchester United spelade hem Champions League 2008 (Wayne Rooney och Michael Carrick). Nu är det dags för de unga spelarna med potential att steppa upp och utvecklas till storspelare. Rafael da Silva har länge haft potentialen med har varit för skadebenägen. Tom Cleverley hade ett fjolår att glömma. Nani kan erövra världen när han har sin dag, men det var länge sedan vi såg de tendenserna.
Louis van Gaal kommer att vara hjälpt av det faktum att Manchester United hamnade sjua i ligan. Det betyder att de inte behöver spela Europa League och därför kan träna ostört i veckorna med enda fokus mot helgens ligamatch. Det här var en enorm fördel för Liverpool förra året och United borde gynnas på liknande sätt.

Louis van Gaals entré och idéer har lyft stämningen bland spelarna, bland fansen, runt hela klubben. Marknadsavdelningen fortsätter att leverera och det nya sponsoravtalet med Chevrolet, som ger klubben 47 miljoner pund per år, samt tröjavtalet med Adidas, som ger 75 miljoner pund per år, var nya milstolpar i den moderna fotbollen.
Men truppen behöver fler förstärkningar för att kunna hota uppåt. Ett par etablerade mittbackar, en wingback och en defensiv mittfältare som kan ersätta Michael Carrick (skadad i inledningen av säsongen), hade gjort gott.
Jag kan inte se Manchester United blanda sig i titelstriden med den här truppen, framför allt inte med den här backlinjen. Det här året handlar främst om att ta sig tillbaka till Champions League.
Infrias det har Louis van Gaal städat upp en del av det David Moyes orsakade.

Tänkbar startelva:
De Gea – Rafael, Smalling, Jones, Evans, Shaw – Herrera, Carrick – Mata – Rooney, van Persie.

In: Luke Shaw (Southampton, £30m rising to £31m), Ander Herrera (Athletic Bilbao, £28.8m), Vanja Milinkovic (FK Vojvodina, Undisclosed).

Out: Alexander Büttner (Dynamo Moscow, £4.4m rising to £5.6m), Patrice Evra (Juventus, £1.2m rising to £1.5m), Bebe (Benfica, £2.25m), Jack Barmby (Leicester City), Feredrico Macheda (Cardiff City), Nemanja Vidic (Inter Milan), Louis Rowley (Leicester City), Rio Ferdinand (Queens Park Rangers), Vanja Milinkovic (FK Vojvodina, Loan), Angelo Henriquez (Dynamo Zagreb, Loan).
Released: Sam Byrne, Ryan Giggs, Jack Rudge. Källa: Telegraph.
Nyckelspelare: Wayne Rooney.
Håll ögonen på: Juan Mata.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB