Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 11 – Newcastle

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 10.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Newcastle har pendlat mellan himmel och helvete senaste åren.
Från femteplatsen 2012, till bottenstrid 2013 och förra säsongens ras under våren.
Alan Pardews förtroendekapital är lågt redan innan säsongen börjar.

Newcastle var en av de positiva överraskningarna i Premier League förra hösten. I december efter segern på Old Trafford framstod laget som en utmanare till topp 4-platserna.
Men sedan såldes spelfördelaren Yohan Cabaye till PSG inför januarifönstret och då rasade alltihop som ett korthus. Avsaknaden av fransmannens kreativitet blev smärtsamt uppenbar under våren när förlusterna radades upp.
När laget tog emot Cardiff hemma i näst sista omgången – med sex raka förluster i ryggen – blev managern Alan Pardew utbuad. Hans popularitet har åkt bergodalbana under tiden på Tyneside. Först hårt ifrågasatt när han anlände, sedan hyllad under succésäsongen 2011/12 för att nu vara kritiserad igen. Fansen har tappat förtroendet för Pardew sedan misslyckats med att få fart på Hatem Ben Arfa och Papiss Cissé och använt en banal långbollstaktik som inte burit frukt.
Ben Arfa är förresten ett kapitel för sig. I grunden är han klubbens mest talangfulla spelare och den med den högsta högstanivån. Men nu när hans självförtroende är kört i botten har han bannlysts från träning och klubben letar efter en köpare.
Missnöjet riktar sig inte bara mot Pardew utan mot hela den situation som råder kring Newcastle så länge som Mike Ashley sitter vid spakarna.

Newcastle avslutade förra säsongen med sju förluster på de åtta sista matcher och inte sällan brukar sånt indikera vart laget är på väg.
Men under sommaren har man åtminstone fått in en del spännande förstärkningar. Mathieu Debuchy var en tung förlust eftersom fransmannen under fjolåret hittade formen och var en av lagets bästa spelare. Men det avbräcket har mildrats av köpet av Daryl Janmaat, den holländske VM-spelaren.
På mittfältet har Rémy Cabella anlänt från Montpellier. Det jag sett av honom är positivt och tillräckligt för att jag ska tro att han snabbt kan anpassa sig till Premier League. Siem de Jong har tagit över stafettpinnen från brorsan Luuk de Jong. Han har redan utsetts till vice-kapten vilket antyder att Alan Pardew har stora förväntningar på spelaren.
Ett annan intressant tillskott är Jack Colback som gjort den ”förbjudna övergången” från Sunderland. Colback har ett stort spel i sig, problemet är att han plockat fram det för sällan. Kan flytten till ”Magpies” bli en nytändning? Det behövs eftersom jag sätter frågetecken till om Cheick Tioté och Vurnon Anita håller på det centrala mittfältet. De klarade åtminstone inte av att axla bördan under våren efter Yohan Cabayes flytt.
Emmauel Rivière, 24, är anfallaren som ska lösa målproduktionen. Det har varit Newcastles stora problem, men löstes temporärt ifjol då Loïc Rémy kom in och levererade. Papiss Cissé har inte visat något som tyder på att han kan hitta tillbaka till formen han höll våren 2012. Anfallet är en riskfaktor. Om inte Rivière lyckas – vem ska då producera framåt? Kan Facundo Ferreyra, lån från Sjachtar, stiga fram som en joker?

Newcastle har sitt fundament i målvakten Tim Krul och mittbacken Fabricio Coloccini. Argentinaren var inte lika vass ifjol som tidigare. Han behöver hitta toppformen eftersom varken Mike Williamson, Steven Taylor eller Mapou Yanga-Mbiwa är tillräckligt bra för att agera härförare.
Newcastles chanser att sikta uppåt i tabellen är små, enligt mig, men om nyförvärven hittar rätt bör de åtminstone kunna undvika nedflyttningsstriden.
Mike Ashley uppges kräva minst topp 8. I så fall har Alan Pardew en rejäl utmaning framför sig.

Tänkbar startelva:
Krul – Janmaat, Coloccini, Williamson, Santon – Tioté, Colback – Sissoko, de Jong, Cabella – Rivière.

In: Rémy Cabella (Montpellier, £12m), Karl Darlow, Jamaal Lascelles (Nottingham Forest, £7m combined), Emmanuel Riviere (Monaco, £6.3m), Siem de Jong (Ajax, £6m), Daryl Janmaat (Feyenoord, £5m), Ayoze Perez (Tenerife, £1.5m), Jack Colback (Sunderland), Facundo Ferreyra (Shakhtar Donetsk, Loan).

Out: Mathieu Debuchy (Arsenal, £12m), James Tavernier (Wigan Athletic, Undisclosed), Dan Gosling (AFC Bournemouth), Jonathan Mitchell (Derby County), Conor Newton (Rotherham United), Romain Amalfitano (Dijon), Shola Ameobi (Gaziantep), Adam Campbell (Fleetwood Town, Loan), Sylvain Marveaux (Guingcamp, Loan), Karl Darlow, Jamaal Lascelles (Nottingham Forest, Loans).
Released: Steven Logan, Brandon Miele, Jonathan Mitchell, Michael Richardson. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Emmanuel Rivière.
Håll ögonen på: Rémy Cabella.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB