Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 10 – Queens Park Rangers

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Championship: Till PL via playoff.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Andra omgången.

Förra gången de storsatsade inför en Premier League-säsong blev det hiss ned i Championship.
Nu gör Queens Park Rangers comeback med en sundare transferpolicy och bättre harmoni.

Ni kanske minns hur ägaren Tony Fernandes inför säsongen 2012/13 lade ut enorma summor för att ta QPR till toppen.
José Bosingwa, Andy Johnson, Robert Green, Ryan Nelsen, Samba Diakité, Ji-Sung Park, Junior Hoilett, Julio César, Esteban Granero, Stéphane Mbia, Loïc Rémy… listan på spelare som hämtades in var lång. Robert Green hade knappt hunnit skriva på papperna innan Julio César var klar, för att ta ett exempel.
Det gick inte alls som det var tänkt. Managern Mark Hughes lyckades inte få till en enhet av alla nya spelare, fick gå under vintern och inte ens Harry ”Houdini” Redknapp kunde rädda det sjunkande skeppet. QPR slutade jumbo i Premier League.

Harry Redknapp stannade kvar med målet att ta Londonlaget tillbaka till finrummet och det lyckades när Bobby Zamora avgjorde playoffinalen i maj.
Nu siktar QPR på att inte göra om samma misstag som för två år sedan, och jag tycker tecknen talar för att de gjort sin läxa.
Även om Harry Redknapp fortfarande letar nyförvärv kommer stommen från ifjol att utgöra startelvan. Robert Green är kvar som förstemålvakt. Danny Simpson och Armand Traoré får konkurrera om ytterbacksplatserna med inlånade Mauricio Isla, Joey Barton och Alejandro Faurlin de sittande mittfältsrollerna. Framåt finns David Hoilett och skyttekungen Charlie Austin.
Det är i mittförsvaret som QPR i första hand har förstärkt. Rio Ferdinand är förstås den stora profilvärvningen. 35-åringen fick inget nytt kontrakt i Manchester United, men jag tror att han kan få en nytändning i en ny miljö.
Rio Ferdinand kommer också vara hjälpt av det faktum att Harry Redknapp planerar att använda ett 5-3-2. Den gode Harry påstår att han alltid velat använda systemet, men nog blev han inspirerad av vad han såg i VM?
Vid sin sida kommer Ferdinand att få Steven Caulker, som ansluter från Cardiff. Engelsmannen var en dem som kom undan fjolåret med hedern i behåll i Vincent Tans bygge. Detsamma kan sägas om Jordon Mutch, en mittfältstyp som jag gillar. Mutch tvekar inte att gå i väg i djupled och bidrar med mål från mittfältet.

Loïc Rémy-soppan har varit ett orosmoment i QPR under sommaren. Anfallaren var i princip klar för Liverpool, som drog sig ur på grund av att spelaren inte klarat den medicinska undersökningen. Kvar satt QPR med en spelare som vill bort och som blir ännu svårare att sälja.
Om Rémy blir kvar transferfönstret ut har Harry Redknapp en riktigt vass anfallare att para ihop med Charlie Austin och det bör gynna laget. Men om Rémy surar och inte presterar – då har han ett problem att lösa.
Jag räknar med att Harry Redknapp plockar in minst tre tillskott innan fönstret stänger. Som vi vet brukar ’Arry vara en av de mest aktiva under deadline day.
Utan krav på sevärd fotboll, utan en massa överbetalda stjärnor som letat efter en sista pensionspeng (Ferdinands grundlön är bara en halv miljon i veckan) och med Harry Redknapp som boss finns förutsättningar för att QPR ska klara nytt kontrakt.

Tänkbar startelva:
Green – Isla, Caulker, Ferdinand, Onuoha, Traoré – Faurlin, Barton, Mutch – Rémy, Austin.

In: Steven Caulker (Cardiff City, £8.5m), Jordan Mutch (Cardiff City, £6m), Rio Ferdinand (Manchester United), Mauricio Isla (Juventus, Loan).
Out: Yossi Benayoun (Maccabi Haifa, Undisclosed), Esteban Granero (Real Sociedad, Undisclosed), Tom Hitchcock (MK Dons), Aaron Hughes (Brighton & Hove Albion), Mo Shariff (Bradford City), Gary O’Neil (Norwich City). 
Released: Angelo Balanta, Hogan Ephraim, Aaron Hughes, Andrew Johnson, Stéphane Mbia. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Charlie Austin.
Håll ögonen på: Steven Caulker.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB