Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 16 – West Ham

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 13.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Semifinal.

West Ham klarade med nöd och näppe kontraktet i Premier League.
Nu vill fansen se Sam Allardyces gäng bjuda på mer sevärd fotboll.

En snabb titt på tabellen från förra säsongen visar West Ham på en hedrande 13:e plats. Inget att skämmas över. Men om man betänker att i princip hela undre halvan var inblandad i nedflyttningsstriden, och att West Ham endast klarade kontraktet tack vare tre februariveckor där man tog fyra raka segrar, framstår inte Sam Allardyce i lika god dager.
Faktum är att fansen är evinnerligt trötta på ”Big Sam” och dennes långbollsfotboll. West Ham har en tradition av att spela bollen efter marken, ett arv att ta hänsyn till. Big Sam struntar i det. Hans hållning har alltid varit att han vill vinna matcher, oavsett hur det ser ut. Personligen har jag inget problem med det förhållningssättet.

Det var därför han var så angelägen om att värva Andy Carroll för 15 miljoner pund inför förra säsongen. Carroll rimmar väl med Allardyces långa bollar, problemet är att anfallaren är skadebenägen. Ifjol spelade han bara 15 matcher i ligan och nu inleder han säsongen på skadelistan i cirka fyra månader framöver.
Det är ett gigantiskt hårt slag.
Enner Valencia, som gjorde succé i VM för Ecuador, har köpts in och förhoppningarna är stora på att han ska kunna axla manteln. Valencia är både snabb och stark vilket öppnar för ett bättre djupledsspel.
Problemet är att Kevin Nolan, West Hams okonventionelle nummer tio-spelare, sällan presterar utan Carroll på planen. Kan han anpassa sig till att hitta ytorna bakom Enner Valencia?
Mauro Zárate är också ny på Boleyn. Argentinaren har tidigare erfarenhet från England efter tiden på lån i Birmingham och ansluter närmast från Vélez Sarsfield. Det blir intressant att se vad han kan prestera i Premier League.
Carl Jenkinson har lånats från Arsenal för att förstärka backlinjen. Jenkinson håller inte Arsenalklass, men kanske kan han få förtroende och utrymme att utvecklas i en mindre klubb.
Jag har större förhoppningar på Aaron Cresswell som hämtats från Ipswich. 25-åringen blev uttagen i årets lag i Championship och är det något vi lärt oss är det att det går att hitta fynd i den ligan.
Trots Jenkinson och Cresswell känns West Ham något tunt på ytterbackarna.
Ett nyförvärv som supportrarna och Big Sam hoppas mycket på är Cheikhou Kouyate från Anderlecht. Tanken är att han ska ta plats bredvid Mark Noble på mittfältet. Lyckas han och balansen blir den rätta kan det vara nyckeln för att yttrar som Stewart Downing, Matt Jarvis och Mauro Zárate får det utrymme de behöver. Kanske kan det innebära att Mohamed Diamé kan användas längre upp i plan när Nolan inte levererar?
Diamé pratade stort och brett om att han ville till en topp sex-klubb i våras och kämpade bara när det passade, men än så länge är han kvar i West Ham. Det ryktas om intresse från QPR.
Ett annat osäkert kort är Ravel Morrison, som först gjorde succé förra hösten, men sedan lånades ut till QPR under våren. Det verkar inte som att Sam Allardyce är helt nöjd med spelarens attityd.

West Hams styrka är att man under Sam Allardyce, trots allt, är tämligen stabilt bakåt. Adrián gjorde en stark säsong ifjol och snodde förstaposten från Jussi Jääskeläinen. Winston Reid, James Tomkins och James Collins är kompromisslösa i eget straffområde.
Räcker det?
Träningsmatcherna har dock inte bådat gott. Anfallsspelet har som väntat varit torftigt och Allardyce måste hitta en lösning tills Andy Carroll kommer tillbaka. Förra året experimenterade han med ett 4-6-0 vilket gav en minnesvärd seger borta mot Tottenham. Kan han vara Sam ”Allardici” snarare än enkelspårige Allardyce i höst?
I så fall är West Ham bra nog för en plats runt mitten av tabellen.

Tänkbar startelva:
Adrián – Demel, Reid, Tomkins, Cresswell – Noble, Kouyate – Zárate, Nolan, Downing – Valencia.

In: Enner Valencia (Pachuca, £12m), Aaron Cresswell (Ipswich Town, £3.75m), Cheikhou Kouyate (Anderlecht, Undisclosed), Mauro Zarate (Velez Sarsfield, Undisclosed), Diego Poyet (Charlton Athletic, Compensation), Carl Jenkinson (Arsenal, Loan).

Out: Ben Sheaf (Arsenal, Undisclosed), Joe Cole (Aston Villa), Matt Taylor (Burnley), Stephen Henderson (Charlton Athletic), Robert Girdlestone (Chelmsford City), Raphael Spiegel (Crawley Town, Loan), George Moncur (Colchester United, Loan).

Released: Jack Collison, Alou Diarra, Callum Driver, George McCartney, Jordan Spence. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Adrián.
Håll ögonen på: Enner Valencia.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB