Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 17 – Southampton

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 8.
FA-cupen: Femte omgången.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Southampton har tappat fler nyckelspelare än någon klubb gjort i Premier League under en sommar.
Men det finns ändå anledning att vara optimistisk.

Det har varit deprimerande att se ”flykten från Southampton” utspela sig i sommar.
Visst kunde man ana att ett par av succéspelarna skulle locka i väg till andra klubbar, men det här?
Luke Shaw, Adam Lallana, Rickie Lambert, Dejan Lovren och Calum Chambers har sålts till de större drakarna.
Även jag led.
Southamptons fjolårssäsong, det projektet som ordföranden Nicola Cortese byggde, bar på så många drömmar.
Vi har ju fått vänja oss vid att murarna mot toppen är för höga, att det knappt är möjligt att slå sig in där uppe utan att attrahera en rik ägare. Everton har varit ett fint undantag, men de har också kämpat i tio års tid med att etablera sig där uppe.

Southamptons satsning var spännande. Den byggde på att den egna akademin fortsatte att spotta ut unga, lovande spelare och sedan använde man tv-pengarna till att spetsa med etablerade namn som Pablo Osvaldo, Gáston Ramirez och Victor Wanyama.
Under fjolårssäsongen snuddade man vid toppen innan sportchefen Nicola Cortese hoppade av. Det slutade med en åttondeplats och en tränare som skrev på för Tottenham.
För tjugofem år sedan hade de behållit sina spelare och gjort en ny satsning mot toppen, men inte nu. Inte i den fotbollsvärld som råder idag.
Då köps halva startelvan upp och sedan får man börja om.

Nye tränaren Ronald Koeman kunde åtminstone skoja om situationen. I somras twittrade han ut orden ”Ready for training” med en bild över en träningsplan utan spelare.
Bilden av ett Southampton i kris fick fäste, men är det verkligen så illa?
Southampton fick in närmare 1 miljard kronor på sina spelarförsäljningar och även om The Times avslöjade att klubben har obetalda skulder på 22 miljoner pund för tidigare värvningar, och att notan för den nya träningsanläggningen steg till 30 miljoner pund, fanns ändå utrymme att agera på transfermarknaden.
Det har Southampton gjort.
I skymundan av den stora flykten har ”Saints” hämtat in Graziano Pellè, Dusan Tadic, Fraser Forster, Florin Gardos och Shane Long. Dessutom ansluter Saphir Taider och Ryan Bertrand på lån. Det är sju nyförvärv, sju spelare som förstärker, eller åtminstone slåss om, en plats i elvan.

Graziano Pellè är en anfallare med bra målfacit från Feyenoord, där han lärt känna Ronald Koeman. Italienaren har bra targetspel, men det är ingen garanti för att han levererar i England. Dusan Tadic tror jag mer på; en snabb, lurig ytter som är vass i en mot en-situationer. Fraser Forster är en målvaktsgigant som kan bli en sensation, jag räknar med att han petar Artur Boruc till bänken. Florin Gardos får det otacksamma uppdraget att ersätta Dejan Lovren.
Köpet av Shane Long för 12 miljoner pund (!) kan knappast sorteras in som ”fynd”, men Long ger åtminstone andra dimensioner med sitt djupledsspel och sitt lojala slit i defensiven.
Saphir Taider från Inter kan ha lånats som täckning om Morgan Schneiderlin strejkar sig bort eller om Jack Cork skriver på för Crystal Palace. Jag gillar inte tanken på att släppa vare sig Schneiderlin eller underskattade Cork, men i nuläget har Southampton fem kompententa mittfältare om man även räknar in James Ward-Prowse och Steven Davis (en för mycket?).
Ryan Bertrand får ses som direkt ersättare för Luke Shaw, och även om den förre Chelseaspelaren inte håller samma klass så är han en habil Premier League-spelare.
Som ni ser har Southampton, till slut, täckt upp på ett okej sätt. Vi vet inte hur de nya spelarna fungerar ännu, men vi vet iallafall att sydkustlaget inte har lagt sig ned och dött.
Kanske kan en oförlöst lirare som Gáston Ramirez blomma ut nu? Jay Rodriguez finns kvar, men är inte fit förrän oktober på grund av sin knäskada. Där har Koeman en klasspelare.
Så snack om att Southampton riskerar att åka ur är betydligt överdrivet.

Den som fortfarande tror att Ronald Koeman har spelarbrist på träningsanläggningen Staplewood har inte förstått hur den här klubben fungerar. Southampton kommer alltid ha spelare att tillgå.
Det viskas från St Mary’s att Les Reed & Co i akademin är redo att lotsa fram ännu fler talanger som snart ska vara redo för a-lagsspel. Sam Gallagher, en ung anfallare, spelade tre matcher från start i ligan ifjol och gjorde femton inhopp. Han är fortfarande bara 18 år och bör ha en kurva som pekar uppåt. Mittfältaren Harrison Reed, vänsterbacken Matt Targett och mittbacken/ytterbacken Jack Stephens är andra som står på tur.

Southamptons dröm om att slå sig in i den exklusiva skara som prenumererar på Europaplatser är förbi. För att göra det hade de behövt behålla sina starka kort och sända ut budskapet att de inte är en ”selling club” – inte bara snacka om det. Nu blir det samma visa igen om Pellè, Tadic eller Forster skulle imponera. Då kommer en storklubb och lockar med ännu fetare lönecheckar.
Men Saints har fortfarande en okej elva och om nyförvärven kan hitta rätt kan laget ändå klara av en mittenplacering.

Tänkbar startelva:
Forster – Clyne, Fonte, Gardos, Bertrand – Schneiderlin, Wanyama, Cork – Tadic, Rodriguez, Pellè.

In: Shane Long (Hull City, £12m), Dusan Tadic (FC Twente, £10.9m), Fraser Forster (Celtic, £10m), Graziano Pelle (Feyenoord, £9m), Florin Gardos (Steaua Bucharest, £6m), Saphir Taider (Inter Milan, Swap), Ryan Bertrand (Chelsea, Loan).
Out: Luke Shaw (Manchester United, £30m rising to £31m), Adam Lallana (Liverpool, £25m), Dejan Lovren (Liverpool, £20m), Calum Chambers (Arsenal, £16m), Rickie Lambert (Liverpool, £4m), Billy Sharp (Leeds United, £600,000), Tom Leggett, Isaac Nehemie (Both Aston Villa, Undisclosed), Billy Sharp (Leeds United, £600,000), Danny Fox (Nottingham Forest), Andy Robinson (Bolton), Lee Barnard (Southend United), Matt Young (Sheffield Wednesday), Jonathan Forte (Oldham Athletic), Dani Osvaldo (Inter Milan, Swap), Jordan Turnbull (Swindon Town, Loan).
Released: Lee Barnard, Joe Curtis, Guily Do Prado, Andreas Sony.
Nyckelspelare: Graziano Pellè.
Håll ögonen på: Dusan Tadic.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB