Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 18 – Liverpool

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 2.
FA-cupen: Femte omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

Liverpool har sålt ligans bästa spelare. Kan laget ändå upprepa förra säsongens prestation?

När Luis Suárez skrivit på för Barcelona och Liverpool började presentera nyförvärv på nyförvärv låg det nära till hands att dra parallellen till Tottenham (vilket otaliga människor gjorde på Twitter).
Spurs sålde Gareth Bale förra sommaren och försökte fylla tomrummet genom att värva en rad talangfulla och etablerade spelare av god klass.
Alternativet, enligt teorin, hade varit att lägga hela transferbudgeten på en eller två spelare och därmed fått en spelare på nästan samma nivå som Bale.
Tottenhams strategi betalade sig inte ifjol (den kan göra det på sikt, det vet vi inte än). Av de nya spelarna var det egentligen bara Christian Eriksen som levererade direkt. Ett lite sämre utfall än väntat, men samtidigt den risk man tar när man värvar den typen av spelare snarare än ”proven quality”.

Liverpool var förberett på försäljningen av Luis Suárez. Oscar Tabarez, Uruguays förbundskapten avslöjade att dealen varit klar långt innan anfallaren satte tänderna i Giorgio Chiellini.
Liverpool har alltså haft tid att förbereda sig på tanken och utarbeta en plan för hur de ska ersätta sin stjärna.
Hade de egentligen något alternativ än att lägga de cirka 900 miljoner kronorna på flera spelare? Hade de kunnat få James Rodriguez?
Nej.
Som hierarkin ser ut har Liverpool, och engelska klubbar i allmänhet, svårt att locka den yppersta eliten. Där har fortfarande Barcelona och Real Madrid den största dragningskraften, kanske även Bayern München med senaste årens framgångsperiod.

Liverpool hade egentligen inget annat val än att identifiera spelare som har chansen att nå den kvaliteten. Fansen drömde om Marco Reus, men har hittills fått Lazar Markovic.
Likt Tottenham hade Liverpool inget annat val än att satsa på flera hästar. Nu när de ska dubbelspela måste dessutom truppen breddas i antal. Kan någon, eller ett par av de nya namnen, nå hög Premier League-klass har investeringarna betalat sig.
Så under sommaren har man fått in Emre Can, Adam Lallana, Dejan Lovren, Rickie Lambert, Lazar Markovic, Javier Manquillo och Alberto Moreno. Divock Origi signade, men skickade i väg direkt på lån.
Emre Can är en spelskicklig mittfältare som kommer ge fler alternativ vid sidan av Steven Gerrard och Jordan Henderson.
Adam Lallana var en av ligans bästa offensiva spelare ifjol och är en Brendan Rodgers-spelare i och med att han kan spela i många olika roller och system.
Dejan Lovren är den nödvändiga mittbacksförstärkningen som kan bli den nye chefen i de bakre leden.
Rickie Lambert är en viktig backup till Daniel Sturridge och en rejäl uppgradering mot Iago Aspas.
Lazar Markovic har stor potential, men är en spelare som är köpt för att växa in i det på sikt.
Javier Manquillo är startmaterial på högerbacken där Liverpool var svagt ifjol.
Alberto Moreno kommer att ge Flani Alves och José Enrique en match på vänsterbacken.
Av dessa ser jag Dejan Lovren som den bästa värvningen. Kroaten var lysande förra hösten i Southampton. Han tappade under våren, men visade ändå tillräckligt för att förtjäna en flytt till en större klubb. Nu har Liverpool fyra mittbackar av god kvalitet – Lovren, Skrtel, Sakho, Agger – även om danskens framtid är osäker.

Brendan Rodgers menar att det är skillnad mellan Liverpool och Tottenham i och med att Spurs konsekvent bytt tränare senaste åren.
– Det är en annan klubb och en annan vision vi har här. I Liverpool har vi en strategi bakom det vi gör.
En syrlig passning till Tottenham, men samtidigt en viss sanning i påståendet. Ingen kan påstå att Brendan Rodgers inte haft en tydlig vision och implementerat sin filosofi på ett beundransvärt sätt.
Det enda man kan ifrågasätta av Rodgers aktioner från fjolårssäsongen är just värvningarna. Varken Iago Aspas eller Luis Alberto blev någon hit.

Luis Suárez kommer förstås vara saknad. Och det är inte bara målen vi pratar om. Vi pratar om en komplett anfallare. Han gjorde mål, han skapade chanser åt lagkamraterna, han jobbade för laget. Det är inte många skyttekungar som accepterar att byta position och flytta till en kantroll, men det var det Suárez gjorde det i vissa matcher förra säsongen.
Dessutom har han en tuffhet och sätter motståndarförsvaren i skräck vilket inte ska underskattas. Kunde en enda försvarare känna sig säker när Suárez kom stormande? När uruguayaren drog på sig bevakning gav det förstås mer utrymme åt andra spelare. En av dem som drog nytta av det var Daniel Sturridge.
Kan laget utvecklas av att sälja den bästa spelaren? Enskilda spelare kan säkert göra det, men laget? Jag kan inte komma på många exempel där ett lag säljer sin bästa spelare när denne står på topp och blir bättre.

Trycket på honom är större nu, men det finns också anledning att tro att han kan hantera det. Han gjorde det i starten av förra säsongen där han gjorde nästan alla lagets mål under Suárez avstängning. Nu finns dessutom Rickie Lambert som backup vilket bör betyda större ”impact” från bänken.
Vi har också Raheem Sterling som utvecklades till en stjärna under vintern/våren. Hans insats i träningsmötet med Dortmund antydde att 19-åringen kan ta ytterligare ett kliv.
Om dessa spelare utvecklas och ett par, tre av nyförvärven levererar blir Liverpool bra. För att det ska bli riktigt bra behöver defensiven förbättras. Liverpool släppte in 50 mål. Crystal Palace, elva i ligan släppte in 48.
Där är de nya defensiva spelarna oerhört viktiga. Att offensiven kommer fungera tvivlar jag inte på. Men fungerar den återigen så bra att den täcker över de defensiva bristerna?

Tänkbar startelva:
Mignolet – Manquillo, Lovren, Skrtel, Moreno – Gerrard, Henderson – Lallana, Coutinho, Sterling – Sturridge.

In: Adam Lallana (Southampton, £25m), Dejan Lovren (Southampton, £20m), Lazar Markovic (Benfica, £20m), Divock Origi (Lille, £10m), Emre Can (Bayer Leverkusen, £9.75m), Rickie Lambert (Southampton, £4m), Lawrence Vigouroux, Kevin Stewart (Both Tottenham Hotspur), Javier Manquillo (Atlético Madrid, Loan).
Out: Luis Suarez (Barcelona, £75m), Martin Kelly (Crystal Palace, £1.5m), Conor Coady (Huddersfield Town, £375,000), Pepe Reina (Bayern Munich, Undisclosed), Villyan Bijev (Slavia Sofia), Jakub Sokolik (Yeovil Town), Luis Alberto (Malaga, Loan), Iago Aspas (Sevilla, Loan), Andre Wisdom (West Bromwich Albion, Loan), Brad Smith (Swindon Town, Loan).
Released: Yalany Baio, Yusuf Mersin, Michael Ngoo, Craig Roddan, Stephen Sama. Källa: Telegraph
Nyckelspelare: Steven Gerrard.
Håll ögonen på: Raheem Sterling.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB