Startsida / Inlägg

Fellaini visade till slut sitt värde (som plan B)

av Kalle Karlsson

Ifrågasatt av fotbolls-England under hela debutsäsongen. Igår blev han till och med hånad på West Bromwichs officiella Twitterkonto.
Marouane Fellaini slog tillbaka. Hans inhopp igår visade att han åtminstone kan fylla en funktion i Manchester United.

Manchester United hade kört fast igår i bortamötet med West Bromwich. Stéphane Sessègnon satte 1–0 med ett snyggt avslut tidigt i matchen efter en blixtrande kontring och gästerna hade haft svårt att skapa klara lägen.
WBA – där Alan Irvines arbete börjar sätta sig – kändes stabilt. Mittbacken Craig Dawson övertygade igen och hade bra koll på Robin van Persie.
Angel Di María gjorde sitt bästa med några giftiga inlägg, men rytmen saknades. Louis van Gaal hade övergett diamantmittfältet för ett mer defensivt 4-1-4-1-system där Adnan Januzaj och Angel Di María fick kantrollerna.
United-tränaren bedömde att han behövde en mer direkt fotboll så han dammade av Marouane Fellaini.

Marouane Fellaini blev ifjol symbolen för David Moyes katastrofsäsong på Old Trafford. Ett dyr värvning som misslyckades och pengar som hade kunnat användas till annat. Det var inte utan att man tyckte lite synd om belgaren. Från att ha varit en hyllad kultspelare i Everton till att bli syndabocken i Manchester United.
Jag var en av hans främsta kritiker och en av dem som ifrågasatte köpet från allra första början, men det var ju egentligen inte Fellaini som bar det största ansvaret.
Det var David Moyes som köpte spelaren och ämnade att använda honom i en position som han inte behärskade.

Marouane Fellaini kommer aldrig bli en sittande klassmittfältare för en storklubb. Han har inte den rörligheten, inte det bolltempot. Han kommer aldrig kunna göra det som Cesc Fàbregas gjort i Chelsea under hösten.
Men i Everton var han en briljant spelare – så länge lagkamraterna utnyttjade hans styrkor. I Everton spelade han ofta anfallare eller släpande anfallare. Där kunde han dra nytta av sina exceptionella targetkvaliteter. Han är, mig veterligen, den enda spelaren i Premier Leagues historia som kunnat dominera matcher med sin bröstkorg.
Den rollen finns inte i ett Manchester United som vill (och ska) dominera matcher.
Men igår, vid ställningen 1–0 till West Bromwich, fanns det anledning att hitta alternativa spelsätt. Och då dammade Louis van Gaal av sin hårfagre jätte.
Förväntningarna från omvärlden var inte stora. West Bromwichs officiella twitterkonto rapporterade:
”Fellaini has now taken his tracksuit off, fortunately he has a Man Utd strip on underneath”.

Marouane Fellaini kom in som offensiv mittfältare med instruktion att söka sig in i boxen så ofta som möjligt. Det var en stor skillnad mot fjolåret då han sällan hann ta sig in i straffområdet när det vankades inlägg.
Redan tre minuter in i andra halvlek fick han demonstrera sin spetskompetens.
Angel Di María lyfte ett inlägg. Fellaini, höll bort Joleon Lescott, sög ned bollen på bröstet, vände bort Sébastien Pocognoli och tryckte upp ett stenhårt skott i nättaket bakom Boaz Myhill.
Det var ett drömmål, hans första i Manchester United-tröjan.
Det var den gamle Marouane Fellaini, monstret som vi lärde känna i Everton.

Nu räckte det inte till mer än en poäng för Marouane Fellaini och Manchester United. Berahino – den underbare talangen i WBA – curlade in 2–1 med ett klassavslut innan Daley Blind satte 2–2 i slutminuterna.
Louis van Gaal har mycket att fundera över. Försvarsspelet stämmer inte, anfallsspelet hackar fortfarande såvida inte Angel Di María skapar något på egen hand.
Men holländaren fick iallafall ett bra besked på The Hawthorns.
Marouane Fellaini blev en rejäl injektion och visade vad han kan prestera när han får spela efter sina styrkor.
Då kan han vara en riktigt användbar ”plan B”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB