Startsida / Inlägg

Can är Liverpools nye fältherre

av Kalle Karlsson

Liverpool har levt i lite av ett vakuum efter det att Steven Gerrard meddelade att det här blir hans sista säsong i den röda tröjan. Inte för att ”Captain Fantastic” idag är den mest betydelsefulla spelaren i laget, det är inte ens givet att han är ordinarie i startelvan, men för att han fortfarande är lagets härförare och ledare.
Jordan Henderson har pinpointats som den som ska ta över lagkaptensbindeln och han leder genom exempel, genom sitt hårda jobb och sin inställning. Men har han auran och karisman för att gå i fronten för en klubb av Liverpools dignitet?

Emre Can är inte där ännu, men han har egenskaper som skulle kunna ticka i alla boxar. Sedan han fick chansen och flyttades ned i försvaret har han vuxit ut till en nyckelspelare. Stor, stark, arbetsvillig – en härförare.
Med sin boyband-look har han blivit en ny favorit hos tonårstjejerna.
Med sin bakgrund som mittfältare har han blivit ett enormt lyft för en backlinje som tidigare hade för många träfötter och för få uppspelsfötter. Nu kan Liverpool, med sin nya trebackslinje, dra isär motståndarnas pressande anfallare och ha en bolltrygg Emre Can som sköter uppspelen med bravur.

Emre Can, 21 år, är en del av det nya Liverpool, post-Gerrard. Där finns löften som Raheem Sterling, 20, Coutinho, 22, Lazar Markovic, 20. Där finns också en ung grabb vid namn Jordon Ibe.
Det är ett par, tre år sedan jag först hörde talas om denne ytter sedan han dominerat i ungdomslagen.
”Han är mer lovande än Raheem Sterling”, hette det.
Det låter jag vara osagt, Sterling är ju en av världens mest lovande spelare för tillfället, men Ibe är sannerligen också något utöver det vanliga.
Han slängdes rakt in i hetluften i derbyt mot Everton och var bäst på plan i mitt tycke. Kvick, teknisk men samtidigt imponerade han med sitt beslutsfattande (och distansskottet!). Det är möjligt att han går genom samma process som Sterling, att han framöver hamnar i en period där han försvårar saker och blir beskylld för att sakna spelförståelse, men det är naturligt. Unga spelares prestationer fluktuerar och Ibe kommer inte vara något undantag. Med det sagt är det otroligt imponerande att han två matcher i rad, mot kvalificerat motstånd, varit så bra som han varit.
Här har Liverpool ytterligare en guldklimp.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB