Startsida / Inlägg

West Bromwichs lyft under Pulis

av Kalle Karlsson

Tony Pulis räddade Crystal Palace i Premier League förra säsongen.
Nu är han på väg att göra om bedriften med West Bromwich.

West Bromwich chansade förra våren när man anställde oprövade Alan Irvine.
Personligen gillade jag Irvine, hans lugna, ödmjuka framtoning. Irvine hade en gedigen rutin som assisterande tränare på hög nivå och hans rykte om att vara en ”training ground coach” tilltalade mig. Craig Gardner vittnade på försäsongen om att träningarna höll toppklass, att ”det var de bästa träningarna han upplevt under sin proffskarriär”.
Men Alan Irvines ringa erfarenhet som manager i Premier League gjorde honom till ett osäkert kort. Vid juletid hade West Bromwich tappat tålamodet. Irvine fick sparken och ersättaren gav en indikation om vad uppdraget handlade om: Tony Pulis. Överlevnad.

Tony Pulis förtroende ökade exponentiellt efter succévåren i Crystal Palace. När hans namn nu förs på tal associerar folk inte längre till rugby och långa inkast. Associationen är effektiv, vägvinnande fotboll. Och framför allt: Nytt kontrakt i Premier League.
Tony Pulis har inte åkt ur en serie under sin tränarkarriär och han ser inte ut att göra det den här gången heller. Jag vet att jag sticker ut hakan nu, men jag har sett West Bromwich sopa undan West Ham i FA-cupen i helgen och det är möjligt att jag skenar i väg.
Men det är inget mot vad fansen på The Hawthorns gör efter 4–0-segern.
Vissa talar om ”den bästa insatsen av West Bromwich under senaste decenniet” och det säger inte lite med tanke på att laget överraskade stort för några år sedan under Steve Clarke och då skuggade topplagen en lång bit in på hösten.

Tony Pulis har kommit in med sin tydlighet, sin enkelhet och plötsligt har West Bromwich fått resultaten med sig.
Innan ”Tony Tiger” (vore det inte ett passande smeknamn?) steg ombord hade West Bromwich spelat tio matcher och vunnit en av dessa (den sista, borta mot West Ham, leddes laget av caretaker Rob Kelly).
Sedan Pulis debut i FA-cupen mot Gateshead (7–0) har WBA spelat åtta matcher och bara förlorat en. Samtidigt har det blivit fem segrar, varav tre i FA-cupen.
När man studerar WBA nu kan man se samma tendenser som i Crystal Palace ifjol:
Spelare som arbetar hårt, en enhet som jobbar tillsammans i försvarsspelet. De två raka fyrorna i försvarsspelet, backlinjen och mittfältet, var så raka att det framstod som de placerat sig utifrån två jättelika linjaler.

Tony Pulis har inte bara fått ordning på försvarsspelet. På kort tid har han fått igång storköpet Brown Ideye, som inte gjorde någon glad i höstas.
Brown Ideye startade bara fyra ligamatcher fram till jul. Sedan gjorde han mål som inhoppare 26 december hemma mot Manchester City och sedan dess har formkurvan pekat uppåt.
– Han är en bra kille. Han har bra attityd, han tränar bra och han arbetar hårt, säger Tony Pulis.
– Det fungerade inte för honom till en början, men vi har gett honom chansen och han har tagit den.
Brown Ideye var i princip klar för Qatar och spel i Al-Gharafa på sista transferdagen i januari, men affären blåstes av när WBA inte lyckades säkra Carlton Cole. Nu har Brown Ideye gjort fyra mål på tre senaste matcherna.
– Sättet Tony vill använda mig på passar mig. Nu är jag på rätt plats. Han gillar anfallare som arbetar hårt även om du inte gör mål, har han förklarat för Daily Mail.
Det har Brown Ideye gjort, liksom anfallskollegan Saido Berahino.

Kanske är det Darren Fletchers ord som bäst understryker attitydförändringen hos de offensiva spelarna. Efter segern mot Swansea sa han:
– De arbetade extremt hårt. Saido hade en tuff match. Han var tvungen att droppa ned på mittfältet också och sedan ta sig framåt i banan, men han klagade aldrig, han kämpade vidare och fick sin belöning med målet.
På tal om Darren Fletcher ser han ut att vara en viktig pusselbit för WBA nu när laget ska säkra kontraktet i vår.
Den förre Manchester United-mittfältaren visade usel form i vintras, men i en ny miljö har han stigit fram som en ledare och framstår nu som en given starter.

Ska West Bromwich säkra kontraktet i Premier League behöver de plocka poäng kommande veckorna. Sista fem omgångarna möter de Liverpool, Manchester United (b), Newcastle (b), Chelsea och Arsenal (b). En inte alltför enkel avslutning.
Å andra sidan: När Tony Pulis har fått göra sin grej kan man inte utesluta att laget kniper en och annan poäng oavsett vad motståndarna heter.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB