Startsida / Inlägg

Mou: Med två målvakter skulle ingen ha en chans

av Kalle Karlsson

Är det möjligt att ha två målvakter i världsklass, hålla dem nöjda och se dem båda varva toppinsatser? José Mourinho kanske är beredd att försöka.
I höstas framstod Thibaut Courtois som given förstemålvakt i Chelsea. Petr Cech fick nöja sig med att slå inlägg på uppvärmningen och det ryktades om flytt i januarifönstret. Så blev det inte. Cech stannade och i januari fick han istället vakta målet i två raka ligamatcher. Efter två nollor satte han press på Courtois, men sedan kom debaclet i FA-cupen där Cech släppte in fyra mål hemma mot Bradford City.
För en vecka sedan fick Petr Cech återigen chansen mellan stolparna i hemmamötet med Everton. Tjecken blev matchvinnare när Chelsea vann med 1–0 sedan han svarat för en fantomparad på Romelu Lukakus närskott.

I gårdagens Champions League-möte var Thibaut Courtois tillbaka i Chelseamålet och José Mourinhos fingertoppskänsla är svår att ifrågasätta. Courtois svarade för en jättematch och var den stora anledningen till att Chelsea klarade 1–1 borta mot Paris Saint-Germain.
Han räddade nickar från Zlatan Ibrahimovic, gjorde en svettig benparad när Zlatan sköt från kanten och sög in en stor del av de inlägg som hemmalaget levererade.
Efteråt innehöll hyllningskören allt från José Mourinho till motståndare. Mourinho sa att om fotboll bestod av nio utespelare och två målvakter skulle ingen motståndare ha en chans. Zlatan Ibrahimovic, som blev snuvad på ett segermål på stopptid, kallade 22-åringen ”världsklass” och det är ju i och för sig ingen nyhet.
– Vad som förvånar mig är att Courtois, trots sin längd, är så kvick. På båda nickarna som han räddade från Ibrahimovic rörde han sig så snabbt. Han är en av toppmålvakterna i världen. Chelsea vet att de har en av de allra bästa sa Laurent Blanc.

Det är en gammal sanning inom fotbollen att målvakter trivs bäst när de känner att de är uttalade förstaval. Det finns exempel i toppligorna där målvakter delat mellan liga och cupspel, i Real Madrid exempelvis med Diego Lopez och Iker Casillas och i Stoke där Thomas Sörensen ofta fick cupmatcherna.
Men att rotera om vartannat i liga och cupspel är ovanligt. Jag kan inte komma på något exempel där det fungerat över tid och där båda målvakterna presterat över tid.
Thibaut Courtois är etta i Chelsea, men eftersom Cech är så pass etablerad som världsmålvakt kommer belgaren aldrig kunna slappna av. En mardrömsmatch lär med högsta sannolikhet få konsekvensen att han får sätta sig på bänken till nästa fajt. Efter insatsen igår har dock Petr Cech hamnat ytterligare lite längre från startelvan.
Det blir oerhört intressant om Mourinho fortsätter att lufta Cech mellan varven och om han lyckas hålla båda på humör och i toppform.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB