Startsida / Inlägg

Oviss framtid för Falcao

av Kalle Karlsson

Han var tänkt att bli ett nytt anfallsess som skulle garantera mål. Själv talade han om att skriva historia på Old Trafford.
Med tre månader kvar av säsongen är tiden på väg att rinna ut för Radamel Falcao.
Det troliga är att han snart är historia i engelsk fotboll.

Den 1 september, precis före transferfönstret slog igen, bekräftade Manchester United affären där Radamel Falcao lånas från Monaco.
Nyheten var oväntad. Manchester United behövde egentligen en mittförsvarare och anfallssidan såg välbeställd ut med Robin van Persie, Danny Welbeck, Wayne Rooney och unge James Wilson, som fick debutera med bravur under våren.
Men United valde ändå att hämta in Falcao till en lönekostnad av 6 miljoner pund, plus en veckolön på 265 000 pund. Optionen för en permanent övergång bestämdes till 43,5 miljoner pund.
– Jag har alltid drömt om att spela för en klubb som Manchester United. Jag hoppas stanna i många år och skriva historia i klubben, sa Falcao.
Idag är det väldigt lite som talar för att det blir så.

När Falcao anlände till Manchester hade han precis kämpat sig tillbaka från en allvarlig knäskada. Han missade sommarens VM med Colombia och med hans ålder (fyllde 29 år förra veckan) var en sådan skada alltid kritisk.
Manchester United tog en risk när man värvade en spelare som nyss varit långtidsskadad. Louis van Gaal har bekräftat att skadehistoriken gjorde att United tvekade på att köpa loss Falcao direkt.
Colombianen hävdade att han inte led av några sviter av skadan, men han har aldrig kommit upp i rätt fysisk nivå. I början av december sa Louis van Gaal att Falcao endast klarade av att spela 20 minuter. Då tvingades van Gaal använda anfallaren på grund av det bekymmersamma skadeläget i truppen.
– Det vore bättre om han spelade med reservlaget, men han kan inte göra det för på tisdag har vi match mot Stoke och Wayne Rooney är skadad, sa van Gaal.

Frågan som många ställt sig som sett Manchester United senaste tiden är om laget inte är bättre utan Falcao på planen.
På 19 matcher har anfallaren gjort fyra mål. Hans facit i ligan är fyra mål på 16 matcher (varav 11 från start).
29-åringen försöker och försöker och har gjort fyra assist vid sidan av den skrala målskörden.
Men det är som om han saknar självförtroendet och spetsen att göra skillnad. Han har inget tryck i steget och när anfallskollegan Robin van Persie också tappat fart har Uniteds offensiv blivit för endimensionell. Djupledsspelet uteblir om inte unge James Wilson är på planen.

Falcaos status i Manchester United har dalat ytterligare efter nyår. I mötet med Southampton i januari lämnades han utanför matchtruppen. I FA-cupmatchen mot Preston NE i helgen gjorde han en ny slät figur.
När han byttes ut hade han inte mäktat med ett enda avslut. Spelet blev avsevärt bättre när Falcao gått av.
”Det kan vara sista gången vi ser Falcao i Manchester United-tröjan”, sa experten Martin Keown, som kommenterade matchen.
Det tror jag inte, jag tror att Falcao kommer att få nya chanser att göra inhopp, men tiden för att övertyga Manchester United om att lösa honom från Monaco börjar rinna ut. Om den inte redan har gjort det.
Köpesumman ligger alltså på närmare en halv miljard kronor för en 29-åring som gjort fyra mål på 19 matcher och som i så fall ska ha en veckolön på runt 2,5 miljoner kronor.
Nej, jag kan inte se den affären bli av. Inte ens om Falcao hittar formen och öser in mål under våren. Jag kan inte se många klubbar överhuvudtaget som är intresserade av en sådan deal. Agenten Jorge Mendes kommer att få jobba hårt för att hitta villiga intressenter om Falcao tänkt sig att bibehålla lönen. Hans marknadsvärde har störtdykt senaste året.
Jag ser istället ett scenario där United släpper Falcao-spåret och går all in på Edinson Cavani.

Glazer-familjen gav klartecken för enorma investeringar förra sommaren när Louis van Gaal fick mandat att bygga om truppen.
I sommar finns en ny pengasäck att handla spelare för. Det talas om en miljard kronor, men den budgeten kan utökas ytterligare vid eventuella spelarförsäljningar.
Men Manchester United står inför en stor utmaning närmaste åren när nyckelpositioner ska tillsättas. Jag tänker på Michael Carrick som än idag är lagets bästa mittfältare, men som börjar bli till åren (fyller 34 år i sommar). Jag tänker på Robin van Persie som har tappat fart och målkänsla sedan succéåret 2012/13.
Om Manchester United ska ta sig tillbaka till den absoluta toppen krävs att de prickar in sina värvningar i sommar.
Pengarna man lagt på att låna Radamel Falcao känns till viss del – åtminstone med tre månader kvar av säsongen – som pengar i sjön.

FAKTA/Falcao i Premier League
Antal matcher: 16.
Antal starter: 11.
Spelade minuter: 938.
Mål: 4.
Assist: 4.
Avslut per match: 1,9.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB