Startsida / Inlägg

Succé i höstas – nu är Pellè iskall

av Kalle Karlsson

I inledningen av hösten var han en av Europas hetaste anfallare.
Nu är Graziano Pellè iskall.
Har han någon framtid i Southampton?

När säsongen sparkade igång i augusti var Southampton den stora positiva överraskningen i Premier League. En av orsakerna till framgångarna var nyförvärvet Graziano Pellè.
Efter att ha fört en undanskymd tillvaro i Italien och sedan fått sitt genombrott i Holland, handplockades han till Saints av Ronald Koeman.
Under de första tio matcherna i klubben gjorde Graziano Pellè nio mål, varav tre fullträffar i Ligacupen.
Succén var total och det som imponerade var att italienaren inte bara bidrog med mål. Hans allroundspel där han hittade ett fint samarbete med Dusan Tadic var minst lika starkt.

Vi brukar så ofta tala om acklimatiseringsperiod, att spelare behöver tid för att anpassa sig, men vi kan också tala om ett omvänt fenomen.
Om spelare som levererar direkt för att sedan tyna bort och falla i glömska. Jag behöver väl inte gå närmare in på Amr Zakis Premier League-sejour?
Graziano Pellè kan kvala in i den kategorin om han inte hittar tillbaka. Sedan den 20 december är anfallaren mållös i ligan. Enda gången han hittat rätt sedan mötet med Everton före jul var i FA-cupen mot Crystal Palace 24 januari.
Förra helgen, i 1–1-matchen mot Chelsea, var han bänkad. Mot Burnley i lördags var han tillbaka i startelvan bredvid Shane Long, men när Pellè fick öppet läge i första halvlek var det symboliskt att han träffade ribban från nära håll.
Hans tur har vänt.

Graziano Pellè fick uppmuntrande ord från Ronald Koeman efter lördagens match. Den holländske tränaren menade att 29-åringen gjorde en bra match, att formen är på väg. Men han erkände samtidigt att det ”gått troll” i hans målskytte.
– Det är ibland svårt när anfallare är ur form och de försöker göra saker annorlunda när de inte behöver göra det, sa Koeman.
Southampton har gjort en fantastisk prestation denna säsongen. Men om laget ska ta nästa steg behöver de en anfallare som kan leverera över tid. Pellès åtta ligamål på 30 matcher (varav ett inhopp) är inte överdrivet bra. Tvärtom är det ett skralt facit.
Bli inte förvånade om Southampton, som ett led i att närma sig toppen i Premier League, satsar pengar på en ny förstestriker i sommar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB