Startsida / Inlägg

Lista: Anfallsstjärnor som slocknade

av Kalle Karlsson

Graziano Pellè började sin Premier League-sejour med att ösa in mål – för att sedan drabbas av måltorka.
Här är ett gäng andra anfallsstjärnor som slocknade kort efter det att de stigit till himlen.

Francis Jeffers, Everton/Arsenal
High point: Sex ligamål som 18-åring hösten 1999.
Kommentar: Francis Jeffers kom fram som ung stjärna i Everton i slutet av 90-talet. Efter sex mål i ligan säsongen 1999/00, alla före nyår, blev det sex nya fullträffar året efter på blott tio starter. Arsène Wenger gillade vad han såg och betalade 8 miljoner pund för anfallaren – då en av klubbens dyraste värvningar genom tiderna.
Francis Jeffers hade dock svårt att hävda sig i konkurrensen med Thierry Henry och Sylvain Wiltord. Under två säsonger i Arsenal blev det bara totalt fyra starter. Hans karriär började dala redan som 19-åring och sedan dess har det gått utför. Efter att ha spelat för Floriana på Malta blev sista klubben Accrington Stanley i League Two. Francis Jeffers lade skorna på hyllan våren 2013.

Michael Ricketts, Bolton
High point: Spelade från start i Englands landslag mot Holland 2002.
Kommentar: Ricketts är kanske bästa exemplet på en spelare som blommade ut fort. Han köptes till Bolton sommaren 2000 från lilla Walsall. Sam Allardyce skolade om honom till mittfältare och Ricketts gjorde 24 mål när Bolton tog steget till Premier League. Under debutsäsongen i Premier League fortsatte framgångsvågen. Fram till februari hade Michael Ricketts gjort 15 ligamål och blev uttagen i Sven-Göran Erikssons landslag till mötet med Holland (den förste Boltonspelaren i landslaget sedan 1963). Startelvan den dagen var imponerande: Martyn – Neville, Ferdinand, Campbell, Bridge – Beckham, Gerrard, Scholes – Heskey, Ricketts, Vassell.
Alla utom skadade Neville var med i VM i Japan/Sydkorea utom Michael Ricketts. Efter landslagsdebuten, som skulle bli språngbrädan för nästa steg i karriären, hade han svårt att hitta rätt i klubblaget. I januari 2003 köptes han av Middlesbrough och sedan har utförsbacken fortsatt. Han bytte klubb varje år, från Middlesbrough till Leeds, Stoke, Cardiff, Burnley, Southend United, Preston NE, Oldham, Walsall innan han bröt kontraktet i Tranmere Rovers 2010.
I januari 2011 dömdes Michael Ricketts till samhällstjänst efter att ha misshandlat sin ex-flickvän.

Jon Stead, Blackburn
High point: Sex mål på 13 matcher för Blackburn våren 2004.
Kommentar: Jon Stead hämtades till Blackburn i januarifönstret från Huddersfield Town i gamla Division 3. Anfallaren gjorde mål i sina två första matcher och satte totalt sex mål under våren på 13 starter.
Verkligheten kom dock ikapp Stead. Året efter gav endast två mål på 29 Premier League-matcher och sedan sedan dess har han mest hållit till i lägre divisioner. Med undantag av en lyckosam säsong för Ipswich 08/09 (12 mål) har han inte kunnat upprepa succén från våren 2004.
Våren spenderar han på lån i Bradford, där han lyckades näta i FA-cupmötet med Chelsea i januari.

Mido, Tottenham
High point: Nio mål på 21 första omgångarna i Premier League hösten 2005.
Kommentar: Mido, Zlatans kompanjon från åren i Ajax, lånades ut till Tottenham våren 2005. Spurs förlängde lånet till att gälla säsongen 2005/06 och då kom genombrottet. Mido satte elva ligamål, varav nio fram till 4 januari.
Året efter blev det bara en fullträff i ligan på tolv matcher och efter flytt till Middlesbrough och ett försök i Wigan på lån har hans karriär pekat rakt nedåt. Senast representerade han Barnsley i Championship där han gjorde blott en match.

Roque Santa Cruz, Blackburn
High point: 19 mål i Premier League säsongen 2007/08.
Kommentar: När Roque Santa Cruz värvades till Blackburn sommaren 2007 var inte förväntningarna överdrivet stora. Anfallaren var visserligen skicklig, men i Bayern München hade han mest nött bänk. På senaste tre säsongerna startade han bara 23 matcher och sista året i Bayern resulterade endast i två ligamål på 26 matcher (varav 12 från start).
Men i Blackburn under Mark Hughes fick Santa Cruz ett ruggigt lyft. Efter 19 mål på 36 starter var han glödhet. Året efter blev det dock bara fyra mål på 20 matcher. Santa Cruz värvades ändå till Manchester City, där han hamnade utanför laget. Efter sex starter på tre säsonger lånades paraguayanen ut till Real Betis och senare till Málaga. Nu spelar han för Cruz Azul i mexikanska ligan.

Amr Zaki, Wigan
High point: Gjorde sju mål på sina åtta första ligamatcher.
Kommentar: Den egyptiske anfallaren värvades till Wigan på lån inför säsongen 2008/09 från Zamalek. Han hade tidigare under året öst in mål i Afrikanska mästerkapen, men det var ändå en sensation när Zaki inledde så starkt i Wigan. Vi minns bland annat mötet med Liverpool på Anfield då han gjorde två mål (förlust 2–3).
Efter de två fullträffarna på Anfield 18 oktober tog det dock stopp. Amr Zaki gjorde bara ett enda spelmål under resterande 30 omgångar (och tre straffmål).
Zaki (som fyller 32 år nästa vecka) återvände till Zamalek. Förutom en kort tid på lån i Hull City har han bara representerat mindre klubbar: Zamalek, Elazigspor, ENPPI, Al-Salmiya, Raja Casablanca, Al-Ahed, Arab-Contractors.

Papiss Cissé, Newcastle
High point: 13 mål på 13 starter (plus eft inhopp) våren 2012.
Kommentar: I januarifönstret 2012 förstärkte Alan Pardew anfallet med Papiss Cissé. Även om senegalesen öst in mål för Freiburg i Bundesliga hade få kunnat tro att han skulle leverera än mer i Premier League. Cissé gjorde 13 mål på 14 matcher under våren då Newcastle på allvar fajtades om en Champions League-biljett.
Säsongen därpå hade dock målkänslan försvunnit. Det dröjde till nionde omgången innan han hittade rätt i ligan. Facit blev åtta mål på 36 ligamatcher, långt under det snitt han presterat under sitt första halvår på öarna.
Papiss Cissé gjorde bara två mål i ligan förra säsongen och såg ut att fullständigt ha förlorat förmågan att hitta rätt. Denna säsongen har han dock varit effektiv som inhoppare. Cissé har gjort nio mål på 13 matcher, varav endast sex är från start.

Michu, Swansea
High point: 12 mål på 16 matcher hösten 2012.
Kommentar: Efter en succésäsong i Rayo Vallecano hade offensive mittfältaren Michu placerats i både Liverpool och Manchester United. Det blev dock Swansea som drog det längsta strået och fick spelaren billigt, runt 20 miljoner kronor.
Michu betalade snabbt av investeringen. Som offensiv mittfältare hade han en osedvanlig förmåga att ta sig till mållägen. Tolv mål på första 16 matcherna i Premier League var ett fantastiskt facit. Michu användes senare även som striker och totalt blev det 18 fullträffar under debutåret. Det spekulerades i en prislapp på över 200 miljoner kronor. Men spanjoren klarade inte att följa upp succén.
Året efter blev det bara två ligamål på 17 matcher (varav 15 från start). Denna säsong är han utlånad till italienska Napoli där han bara startat två matcher under Rafael Benítez.

***
Listan är tänkt att innehålla namn som levererade omgående i Premier League för att sedan tappa målkänslan. De måste ha levererat över tillräckligt lång tid för att omgivningen skulle tro att de var ”the real deal” för att övervägas. Namn som Federico Macheda, som gjorde två mål på två matcher och sedan föll i glömska, bortser vi från här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB