Startsida / Inlägg

Släcktes Liverpools CL-dröm nu?

av Kalle Karlsson

Det är så här det ser ut när stora drömmar väcks till liv.
Det är så här det ser ut när stora drömmar krossas.
Arsenal kan plötsligt vinna ligan. Liverpool minskade drastiskt sina chanser att ta en Champions League-plats.

Uppsnacket till det här mötet har till stor del handlat om Raheem Sterling. Den unge Liverpoolspelaren har valt att avvakta med att skriva nytt kontrakt med Liverpool och i BBC gett uttryck för att han vill vinna titlar.
Det finns alltid två sidor av myntet och att en spelare utnyttjar sin rätt att förhandla vid en kontraktsförhandling är knappast någon ny företeelse.
Vi får aldrig veta hur mycket Sterling-gate har påverkat uppladdningen till mötet med Arsenal, men det kan knappast ha varit positivt att lagets viktigaste offensiva spelare antytt att hans framtid kan ligga utanför Liverpools stadsgränser.

Med tanke på hur mycket som låg i potten, betydelsen för den här matchen, var det uppseendeväckande hur matchbilden såg ut.
Arsenal började direkt att pressa högt och med en osäker Kolo Touré i Liverpools backlinje (ersatte avstängde Martin Skrtel) gav det önskad effekt. Hemmalaget skaffade sig ett par, tre lägen första kvarten efter ödesdigra bolltapp från Liverpool. Det var förvånande att Liverpool fortsatte att spela med så högt risktagande, trots varningsklockorna.
Liverpool jobbade sig in i matchen efter cirka en kvart och faktum är att laget skaffade sig ett par jättelägen. Först blev Raheem Sterling avvinkad för en felaktig offside och sedan hade Lazar Markovic ett jätteläge att servera Sterling öppet mål. Markovic missade passningen och Liverpool fick inte det ack så viktiga ledningsmålet.
Att lagen bjöd på så många målchanser – i en så viktig match – visar kanske varför dessa lag har så svårt att hävda sig i Europaspelet.
Istället exploderade Arsenal under halvlekens sista tio minuter.

I somras var det nog få utanför Arsenalkretsar som hade full koll på Héctor Bellerin. Mathieu Debuchy var etta på högerbacken och Carl Jenkinson var god nog för att vara tvåa. Men så blev Jenkinson utlånad till West Ham och Debuchy skadad. Bellerin fick chansen i höstas utan att övertyga, men när andra chansen dök upp tog han den med hela näven. Sedan dess har han varit gjuten till höger.
I den 37:e minuten visade han varför när han vandrade förbi en passiv Moreno och curlade in 1–0. Mesut Özil fyllde på med 2–0 (misstaget av Mamadou Sakho att orsaka frisparken var ännu större än misstaget av Simon Mignolet som borde ha tagit bortre stolpen).
När Alexis Sanchez med superkvalitet dundrade in 3–0 (underbar förstatouch av Olivier Giroud i förspelet) var matchen över.
Arsenal var så mycket bättre i alla viktiga moment.
Liverpool förde spelet i andra halvlek, men det var aldrig nära att bli spänning efter Jordan Hendersons straffreducering. Olivier Giroud demonstrerade sitt lyft när han placerade in 4–1 på tilläggstid.
Emre Can blev utvisad för ett andra gult kort i slutminuterna. När det går emot och drömmar släcks är det typiskt att problemen även spiller över på nästa match.

För ett år sedan möttes de här lagen på Anfield och Liverpool körde över Gunners med 5–1. Då var Liverpool laget på frammarsch, laget som såg en ljusnande framtid. Samtidigt famlade Arsenal efter identitet och struktur efter alla hedersamma fjärdeplatser och säkrade CL-biljetter när fansen egentligen ville se en kamp om titeln.
Ett år senare är läget annorlunda. Arsenal har fått bitarna på plats.
Förstaplatsen är fortfarande avlägsen om Chelsea gör jobbet och vinner sina återstående matcher. Men andraplatsen är rentav trolig nu när Manchester City vacklat sista månaderna.
Det skulle vara ett steg framåt och en indikation på att Arsenal kan vara med och kriga om ligatiteln nästa år. Den drömmen känns inte alls orimlig när Arsène Wenger äntligen fått jobba med en något sånär skadefri trupp och Olivier Giroud visat att han är en klassanfallare.

Liverpool såg så intressant ut från december och fram till mars, men senaste matcherna har motståndarna avslöjat Brendan Rodgers 3-4-3-system. Liverpoolmanagern har gång på gång hittat ett recept och nu måste han göra det igen.
Det ser inte ut att bli något Champions League-spel för Liverpool, men truppen är ung och potentialen stor. Får Brendan Rodgers behålla den här truppen talar tiden för Liverpool.
Därför kan Raheem Sterlings kontraktsfråga avgöra riktningen för Liverpools satsning kommande åren.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB