Startsida / Inlägg

Fellaini tystar kritikerna – i innovativ roll

av Kalle Karlsson

Okej, det är hög tid för mig att be om ursäkt.

När Manchester United gjorde totalfiasko förra säsongen fick David Moyes bära hundhuvudet. Med all rätt. Han var ytterst ansvarig och han stod för en mängd konstiga beslut både på och utanför plan som påverkade lagets chanser.
Symbolen för den misslyckade Moyes-eran blev en hårfager belgare som kändes malplacerad från början till slut.
Marouane Fellaini värvades av David Moyes för stora pengar i slutet av transferfönstret. United hade gjort misslyckade försök att locka Cesc Fàbregas.
Fellaini kom från en riktigt stark säsong i Everton, men var han en storklubbsspelare? Skulle hans spetsegenskaper, targetspelet, kom till pass i en förmodad toppklubb som borde aspirera att spela efter marken?

Det var på sätt och vis synd om Marouane Fellaini förra säsongen. David Moyes använde honom helt fel. Från en roll som sittande mittfältare förväntades belgaren – som aldrig varit någon bra passningsspelare – styra spelet. Han hamnade för långt ned i plan för att hinna in i boxen när det väl vankades inlägg.
Fellaini totalfloppade.
Därför var hans framtid i Manchester United osäker när Louis van Gaal kom till klubben. Holländaren är fostrad i den holländska skolan, knappast en fotboll som bygger på långa bollar.
Det ryktades om flytt, men Fellaini blev kvar och under senaste två månaderna har han vuxit ut till en nyckelspelare.

Louis van Gaal har experimenterat fram och tillbaka denna säsong i sökandet efter rätt modell. Till slut hittade han rätt med Marouane Fellaini som central mittfältare.
Men vänta nu… var det inte i den positionen han misslyckades ifjol?
Jo, det var det, men nu är arbetsbeskrivningen helt annorlunda.
I Louis van Gaals nya 4-1-4-1-system (vissa beskriver det som 4-3-3, men det är en definitionsfråga) har Marouane Fellaini rollen som en av de två mer offensiva mittfältarna framför ankaret Michael Carrick.
Därifrån är hans uppgift att sprinta upp och vara måltavla för Manchester Uniteds långa uppspel. Jonathan Wilson kallar rollen en ”deep-lying” targetplayer i The Guardian och jag gillar epitetet för det är precis vad det handlar om.
Vi har sett targetspelare som utgår från kanten, exempelvis Emile Heskey, men jag kan inte minnas någon central mittfältare som fått den uppgiften på samma sätt som Fellaini. Vid varje attack förväntas han nu ta sig fram i banan, bli felvänd (han är bättre felvänd än rättvänd) och nickskarva.

Det var den här taktiken som lade grunden till segern i derbyt mot Manchester City. Gästerna började bäst och gjorde 0–1 tidigt i matchen.
Men sedan började United använda den strategin som varit så lyckosam senaste tiden. Längre bollar, högintensivt presspel, hårt jobb i defensiva omställningar.
En sådan boll landade på Fellaini och några sekunder senare hade Ashley Young forcerat in 1–1.
Drygt tio minuter senare hade Fellaini tagit plats i straffområdet – han kommer in i boxen nuförtiden – och nickat in Youngs inlägg till 2–1.
Jag är inte säker på att Marouane Fellaini är en spelare för ett lag som ska ta upp kampen med Barcelona och Bayern München och vinna Champions League, men jag som hävdat att han inte är en spelare för en toppklubb i Premier League får allt krypa till korset. Han har visat att han fyller en viktig funktion i ett nytänt Manchester United.

Det finns mycket som fallit på plats i Manchester United. Michael Carrick, Juan Mata och Ander Herrera har vi nämnt tidigare i den här bloggen. Ashley Young, utsedd till man of the match idag, är en annan. Men man får inte glömma Antonio Valencia. Han känns mer om mer bekväm som högerback. Med sin snabbhet kan han redan ut de allra mest hopplösa situationerna som i första halvlek när han sprintade ikapp Sergio Agüero och stoppade en given målchans.

***
Manchester City? De är i fritt fall. Kan inte Manuel Pellegrini lösa krisen fort finns det risk att Liverpool springer om och kniper fjärdeplatsen. Det skulle vara det största raset i ligans historia i så fall. Värre än när Arsenal tappade titeln till Manchester United våren 2003.
Manuel Pellegrinis framtid känns mer och mer osäker. Nu känns det som både truppen och tränaren kommer att bytas ut.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB